Benediktova cesta – Křesťanský život v pokřesťanské době

Benediktova cesta – Křesťanský život v pokřesťanské době https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373308/bmid_benediktova-cesta-60F-373308.jpg 4 14 5

Svatý Benedikt se před staletími rozhodl vyjít ven z kolabujícího antického velkoměsta a založit na okraji barbarstvím pohlcované civilizace první benediktinský klášter, kontrakulturní komunitu, již označil za „ školu služby Pánu“. Díky této jeho volbě, kterou následovali mnozí další, přečkalo křesťanství temná staletí, než se Evropa – i skrze to, co pro ni benediktini uchovali – mohla během vrcholného středověku vzepnout k novým kulturním výšinám. Současný Západ se podle Drehera v rostoucí míře odvrací od svých křesťanských kořenů a přes svou technologickou vyspělost se propadá do barbarství, kam ho církev nesmí svým přitakáváním následovat. Naopak, aby si uchovala prorocký hlas a mohla dál plnit svůj úkol v podobě hlásání evangelia světu, potřebuje nyní strategický ústup. Namísto ztrácení sil marnými snahami o oslovení většiny je třeba zachránit věrohodnost vydávaného svědectví péčí o kořeny. Provokující a inspirující postřehy Roda Drehera, jak křesťansky žít v postkřesťanské době, zaznamenaly okamžitě po americkém vydání knihyv březnu 2017 vlnu kritického zájmu, který dosud neutuchá.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Duchovní literatura , Náboženství

Vydáno: , Hesperion
Originální název:

Benedict Option: Strategy for Christians in a Post-Christian Nation , 2017


více info...

Přidat komentář

zuvacka
19.01.2021 4 z 5

Za zhrnutie knihy sa da považovať Chestertonov výrok zo strany 223: "Po proudu může plout ledacos mrtvého, proti proudu se může vydat jen něco živého." Dreher uvádza ako sa proti prúdu rozhodli plávať rôzne kresťanské komunity, ktorých riešenie sa človeku môže páčiť viac alebo menej, ale majú tento spoločný menovateľ.
Ešte uvediem citát od luteránskeho pastora väzneného za vieru v Rumunsku zo str.158: "Existuju 2 druhy kresťanov. Tí, ktorí veria v Boha a tí, ktorí rovnako úprimne veria, že veria. Môžete ich rozlíšiť podľa ich skutkov v rozhodujúcich momentoch."

martunka
23.11.2019 2 z 5

Tak určitě je to dobré téma a v hodně věcech s autorem souhlasím. Ale je to jinak spíš pro lidi, kteří žijí v Americe...


Anjin
06.09.2019 5 z 5

Podobně jako už dříve vyšlé knihy Globální sexuální revoluce a Lvi přichází popisuje Dreher v Benediktově cestě kolaps Západní civilizace, která jako by v sebevražedné křeči měla zvrhlou radost z toho, že se může co nejvíce vytrhnout se svých kořenů. Od výše uvedených se tato kniha liší tím, že je relativně útlejší a nezabývá se pouze jedním aspektem těchto procesů, který by rozebrala vyčerpávajícím způsobem rozebrala, ale snaží se zůstat v komplexní rovině. Do této roviny se ovšem snaží zahrnout návod, jak i v současné době žít křesťanský život. Jistě, Dreher je silně emocionální člověk (doporučuji si s ním přečíst nějaký rozhovor), přičemž jeho návod je psán pro americké reálie a o přenositelnosti některých rad, stejně jako o těchto dílčích radách samotných, lze mít důvodné pochybnosti ale v celku se jedná o velmi inspirativní a poučnou knihu.

vmatusko
29.07.2018 5 z 5

Perfektná kniha, ktorá opisuje aktuálny stav kresťanstva v Amerike, vo veľa veciach je to podobné ako aj na Slovensku. Autor vysvetľuje prečo vznikla kríza viery, rozpráva o tom že ľudia si často krát vytvárajú svojho Boha - Boha podľa svojich predstáv. Ako kresťania zabúdame na našu minulosť, nepoznáme základy našej viery, náboženstva, čo spôsobuje že sa utápame vo falošnej slobode.
Autor na viacerých miestach prizvukuje že by sa kresťania mali vrátiť naspäť ku vytváraniu spoločenstiev, kde sa budú navzájom obohacovať, rozprávať o Bohu, zdieľať sa. Vystríha tiež pred hrozbou nových technológií, ktoré ovládajú mladú generáciu.
Pre mňa to bola jedna z najlepších kníh, ktorá vedela zhodnotiť súčasný stav kresťanstva.

archandelka
21.04.2018 4 z 5

Tato kniha se mi nehodnotí lehce. Přestože poukazuje na důležité problémy a důležitá témata, nečetlo se mi to ani trochu dobře.
Na začátku je myšlenka pseudonáboženství, kterému věří současní američtí teenageři, a které autor nazývá moralisticko-terapeutický deismus. Ten má pět principů:
1. Existuje Bůh, který stvořil a řídí svět a dohlíží na život člověka na Zemi.
2. Bůh chce, aby lidé byli k sobě navzájem dobří, milí a féroví, tak, jak to učí Bible a většina světových náboženství.
3. Ústředním cílem života je být šťastný a mít ze sebe dobrý pocit.
4. Bůh nemusí být v životě člověka nijak zvlášť přítomný, kromě případů, kdy je potřeba vyřešit nějaký problém.
5. Dobří lidé jdou po smrti do nebe.
Tak tomu věří v Americe a tak tomu podle mě věří i mnoho lidí u nás. Autor přináší zásadní otázku - co musíme udělat pro to, aby víra v tomto sekularizovaném světě přežila a nezůstala jenom nějaým povrchním přesvědčením. Odpověď nachází v regulích svatého Benedikta. Jeho navrhovaná řešení jsou radikální, v mnohém jsem s ním nesouhlasila, ale v mnohém jsem oceňovala jeho poctivé úvahy nad tímto tématem.
A skvělé bylo, že se v některých věcech odvolával i na situaci v České republice, obzvlášť v období komunismu. Tohle byla rozhodně zajímavá sonda.
Upřímně nevím, jestli bych tuto knihu doporučila. Ale pokud má pomoct k hlubšímu zamyšlení, jak máme vlastně žít víru v současném, tak to rozhodně za přečtení stojí.

Štítky knihy

křesťanství náboženství víra

Autorovy další knížky

Rod Dreher
americká, 1967
2018  73%Benediktova cesta – Křesťanský život v pokřesťanské době
2021  90%Neži v lži – Príručka pre kresťanských disidentov

Kniha Benediktova cesta – Křesťanský život v pokřesťanské době je v

Právě čtených1x
Přečtených14x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce6x
Chystám se číst21x
Chci si koupit4x