Benátky

Benátky https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/285670/bmid_benatky-OT5-285670.jpg 5 7 3

Město kanálů, paláců, umění, kurtizán, karnevalů a koček. Druhé, přepracované a rozšířené vydání studie, která vznikala od konce 80. let minulého století po současnost. Známý esejista a básník Josef Kroutvor (nar. 1942) tu vzdává poetický i historiografický hold slavnému městu na laguně, které odedávna fungovalo jako důležitý bod na mapě světového umění a kultury. Autor prochází Benátkami jako zvídavý divák, jako citlivý pozorovatel, jako milovník všeho periferního, žijícího svébytnou magií místa; v neposlední řadě pak i jako zasvěcený čtenář a znalec dějin výtvarného umění, který si do města přijíždí nabyté vědomosti prožít na vlastní kůži. Čtivě psaná studie poslouží dobře nejen jako netypický bedekr, ale možná především jako svébytná báseň v pró;ze.... celý text

Přidat komentář

Renike
03.03.2024 5 z 5

Nečekala jsem, ale tohle se mi moc líbilo. Benátky, úžasné město, které jsem již vícekrát navštívila, uchvátí, upoutá a chcete se tam vrátit pořád a pořád.

HanKasp
08.07.2017 5 z 5

Kniha Josefa Kroutvora vás provede po Benátkách dřívějších i současných. Krom popisu architektury se dozvíte spoustu informací také o osobnostech v Benátkách narozených, nebo do Benátek přicestovaných, které ovlivnili více méně jejich život. Do jisté míry se může jednat o průvodce, kterého je však vhodné si přečíst od začátku do konce.

Knihu autor začal psát v Benátkách v roce 1988 a dokončil ji v Praze roku 1989. Nečekejte tak od knihy popis období současných Benátek, kdy kanály již nejsou cítit zatuchlinou a vyváženými odpady. Voda je tam na první pohled mnohem čistší.

Kniha za přečtení rozhodně stojí.


Catharsis
01.09.2014 4 z 5

Útlá kniha esejů a postřehů týkajících se Benátek - jakýsi osobní průvodce po kulturní historii města, obsahuje řadu odkazů na další umělecká díla v tomto městě vzniklých anebo se jich dotýkajících, sleduje především souvislosti s českým prostředím. Poutavé čtení.