Benátčan

Benátčan https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66370/mid_benatcan-ZPJ-66370.jpg 5 82 11

Nejslavnější Benátčan 16.století, Tizian Vecellio, "tvůrce malby proměněné v báseň", státní malíř "Královny Adrie" - Benátské republiky, umělec zahrnovaný objednávkami od mocných feudálů i korunovaných hlav, vzpomíná na prahu smrti na svou podivuhodnou životní pouť. Autor knihy je znám i českými čtenáři předchozími biografiemi.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

The Venetian , 1976


více info...

Přidat komentář

Rilian
04.02.2022 3 z 5

Mé druhé setkání s knihou od Davida Weisse. Stejně jako v případě knihy Nahý jsem přišel na svět se text čte velice lehce a rychle. Tizian byl v mnoha směrech výjimečným umělcem. Mimo jiné nemusel na rozdíl od mnohých svých kolegů bojovat o holé živobytí nebo se potýkat s nedostatkem uznání. Tizian byl uznáván již za svého života a až na krátká období v podstatě netrpěl nedostatkem peněz. Jeho úmysl stát se malířem navíc podporovala i jeho rodina. K tomu všemu navíc ještě nikdy neopustil Benátky. Z tohoto důvodu chybí v příběhu silné a zlomové momenty. Knihu proto doporučuji jako možnost seznámit se s Tizianovým dílem a jeho smyslem pro barvy. Po přečtení knihy budete určitě chtít navštívit Benátky a všechno vidět na vlastní oči. Rovněž jako v knize o sochaři Rodinovi provází příběh dvě důležitá díla - jedno nedokončené a druhé životní. Tizian celý příběh pracuje na bitevní scéně pro benátský palác, kterou nakonec po jeho smrti zničí požár (vanitas vanitatum). Před svou smrtí nedokončí ani svůj poslední obraz (Pieta), která v příběhu znázorňuje jeho únavu a částečnou ztrátu zraku.

sweeney
06.04.2021 4 z 5

Uceleně zpracovaný životopis psaný ich formou, tedy z pohledu samotného Tiziana.
V příběhu se prolínají dvě roviny, totiž malířovo vzpomínání na minulost (tvoří většinovou část) a současnost, kdy se již jako stařec zaobírá nejen celým svým životem, ale umožňuje nám nahlédnout i do posledních dnů svého života.
Snad je ke čtení tohoto příběhu lepší si konkrétní obrazy, o kterých píše, vyhledat (pro ty, kteří z paměti jeho díla neznají) - prohloubí se tak požitek ze čtení.
Ke konci knihy se pak také vyjadřuje historik umění Jiří Kropáček, který příběh zasazuje do kontextu doby a život Tiziana ještě shrnuje.
Určitě doporučuji, a to nejen pro nás pro milovníky umění.


jana.hud
12.03.2021 3 z 5

Kniha byla zajímavá, to ano.
Ale jako i jiní jsem si ji musela dávkovat po částech nebo si dát den či dva pauzu, jinak tam už na mne bylo moc jmen a hlavně názvu obrazu.
I tak jsem ráda, že se ke mně dostala a rozšířila jsem si nenásilnou formou obzory.

Luciefever
20.10.2020 3 z 5

Když přišla karanténa a zavřely se knihovny, probírala jsem se svými knihami a zvolila si Benátčana, který už mnoho let čekal na svou příležitost být přečten. A že to bylo výživné! Dal mi docela zabrat. Několikrát jsem ho odložila, pak se k němu vracela, ale nakonec si mě získal. Pravda, musela jsem mít tu správnou náladu a často jsem vyhledávala na Googlu benátská zákoutí, kostely, Tizianovy obrazy, pátrala jsem po souvislostech, abych byla schopná ponořit se do atmosféry doby. A vlastně mě tahle historická rešerše dost bavila, i když skutečnost se od románoveho zpracování v mnohém liší.

Pawlisman
24.07.2018 3 z 5

80. Strana a koncim. Nezaujalo. Prilis malirstvi. Nezazivne malirstvi. Prilis zbytecnych a nevykreslenych osob. Par svetlych a lehkych prijemnych momentu, ale to je malo..

Endy17
09.01.2018 4 z 5

Kniha není přesnou Tizianivou biografií, nicméně se jedná o poutavé vyprávění o malířově životě a o jeho posedlosti malováním - doslova až do posledního dechu.

Betyna79
12.09.2017 5 z 5

Skvěle napsaný životopis. Barvité vyprávění plně vtáhne čtenáře do děje.

Richie1
17.05.2017 3 z 5

Četl jsem tento román ukrutně dlouho, skoro tři měsíce. Weissův styl mě prostě nechytl, vyprávění mi přišlo nezáživné, nedokázal jsem se do děje ponořit a číst souvisle a déle. S hlavním hrdinou ani s jinými postavami jsem se nedokázal sžít, dějová linka pro mě byla příliš často měněná, historické kulisy byly nevýrazné, slabě vysvětlované. Přitom nemohu tvrdit, že by příběh Tiziana byl špatně napsaný - relativně dobře mě seznámil s životem slavného malíře i s prostředím, kde žil - ale celkově pro mě kniha byla bohužel spíše únavným čtením, nezaujala mě tolik, jak jsem očekával. David Weiss očividně nebude mým oblíbeným spisovatelem. 50%

lapagerie
19.04.2016 5 z 5

Románově zpracovaný životopis, který se moc hezky čte. Tizian je malíř tak známý, že o něm vlastně nic moc nevíme. Možná ještě známe tiziánové vlasy... Ale proč se jim tak říká? Kvůli zálibě Tiziana v rusé barvě? Možná. A co jeho soukromý život, lásky, konkurenční boje? To všechno je ve Weissově románu. Až ho přečtete, budete se chtít podívat do Benátek.

Finduilas
08.08.2014 5 z 5

Poutavé vyprávění, dýchne na vás atmosféra Benátek a nahlédnete do malířských škol, kostelů i paláců. Vše je vykresleno velmi přesvědčivě, jazykem vzletným, ale ne zas moc. Díky této knize jsem se začala trošku zajímat o malířství a navštívila jsem obrazárnu v Kroměříži, kde je jediný Tizianův originál u nás. Upřímně se mi ale moc nelíbil, takže asi budu muset jet do těch Benátek :)

Ver8nika
30.07.2011 5 z 5

Nádherné dílo, životopisy mě nikdy nebavili, ale takto zpracovaný román je úžasný. Podle mě nejlepší kniha tohoto autora, byla to první jeho kniha, která se mi dostala do rukou, od té doby jsem četla ještě další dvě a žádná už se téhle nevyrovnala. Doporučuju