Ben Hur

Ben Hur https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393242/bmid_ben-hur-x58-393242.jpg 4 151 26

Popis knihy zde zatím bohužel není...

Žánr:
Literatura světová , Náboženství , Historické romány

Vydáno: , Josef R. Vilímek
Originální název:

Ben-Hur: A Tale of the Christ , 1880


více info...

Přidat komentář

Leona333
11.02.2024 4 z 5

U této knihy někdo hledá, více se zajímá, o určité duchovno... a někoho zase více zajímají dobové - historické reálie...
Tak či onak se jedná, o velice kvalitní knihu, nebo vlastně cestu...?! Cestu, kdy se na jejím konci, hlavní postavě dostane úplně jiné satisfakce - odměny, než s jakým původním očekáváním a záměrem na ni vstupovala...
Ben Hur, je dozajista součástí mnoha knihoven - domácností...

MichalMartinka
15.10.2023 5 z 5

Kniha je velmi rozsáhlá, ale v žádném případě nenudí. I ty úvahy hlavních hrdinů, které se občas objevují a jsou popsány na několik stránek, na kvalitě nijan neubírá. Všechno se tam hodí. Kdo viděl starý film Ben Hur a poté četl knihu (jako já) má možná tendenci porovnávat. Jak už tady někdo psal - je to jiné. Jak kniha tak film. A kniha nám dává proniknout do hloubky a více poznat věci a myšlenky hlavního hrdiny a jeho přátel. První polovina se točí kolem Ben Hura - druhá kolem Ježíše Nazaretského. Pro všechny, které zajímá prvotní křesťanství a víra v Nazaretského. Jsem rád, že jsem tuto knihu přečetl.


lenyleny
09.06.2023 4 z 5

Znovu jsem viděla film, který mám moc ráda a tak jsem se rozhodla přečíst si knihu. No je to trochu něco jiného. Ale nedá se říci co je lepší. Kdybych dříve četla knihu asi bych řekla, že kniha. Obsazení ve filmu je velice dobré, takže asi oboje za jedna.

Adapa
19.11.2022 5 z 5

(SPOILER) Uplynulo asi dvacet pět let od té doby, co jsem četl román Ben Hur naposledy a nyní jsem se k němu vrátil. A přijde mi, že za ty roky jsem zestárl já i ten román. Ben Hur je krásná kniha, rozhodně si zaslouží plný počet hvězd, ale je tak krásně naivní, že je poznat, že to bylo napsáno v 19. století.
Touhy, sny, plány a ambice mladého knížete jsou zmařeny jednou nešťastnou náhodou, kdy spadne cihla na projíždějícího prefekta Valeria Gratuse a tím dojde k životnímu zlomu. Zabavení majetku, odsouzení na galeje a touha po pomstě. Pomsta začíná bohatstvím, závody čtyřspřeží a končí odpuštěním a křesťanskou láskou.
Do románu zasahují tři králové – Kašpar, Melichar a hlavně Baltazar, ale také sledujeme narození i smrt Ježíše Nazaretského.
Rozhodně všem doporučuji k přečtení.

Zdenas5
31.12.2021 4 z 5

Tatínek mi vždy říkal, že je to velmi pěkná kniha a mně nezbývá než s ním souhlasit. To že jsem ji četla tak dlouho bylo způsobeno tím, že jsem chtěla splnit letošní výzvu doslova a přidala si i osobní výzvu - na tatínkovu památku (měl by letos 90 let), tak jsem vytáhla z knihovny po něm zděděné vydání z roku 1911, které se hemžilo přechodníky a spoustou zastaralých slov a tvarů, takže jsem u čtení dlouho nevydržela. Už jsem si odvykla, proto jen čtyři hvězdičky.

onRock
03.05.2020 5 z 5

Príbeh pomsty Júdu, syna Hura, ktorú zhatí až viera v Mesiáša, ktorý už viac nehlása „oko za oko a zub za zub“ ale odpustenie nepriateľom. Príbeh o kontraste tvrdého a egoistického sveta Ríma a poníženého, no stále, na základe Tóry, revoltujúceho Jeruzalema. Príbeh o tom, že očakávaný Mesiáš nezničil Rím a nenastolil svetskú vládu pod svojim vedením ale umrel najkrutejšou smrťou vtedajšieho sveta, odpúšťajúc. Príbeh o nepochopení rozdielu prvého a druhého príchodu Mesiáša. Príbeh o tom, že ženská krása nie je vždy najšťastnejšou voľbou.

Josh
01.11.2019 5 z 5

Jedna z mých osobních TOP knih. Těch, které se dědí v rodině, různá vydání se čtou s láskou několikrát za život....

Sahalea
22.10.2019 4 z 5

Pro mě to byly krásně strávené chvíle, příběh s jednoduchou zápletkou a koncem zřejmým už od začátku mi nevadil, bylo mi to jedno. Emoce, které do knihy dostal autor mě absolutně pohltily. Krásný zážitek.

Dada077
29.07.2019 3 z 5

ja som podľahla reklame a na toľký povyk v médiách, knihu som si zakúpila.
po prvých desiatkach strán som zistila, že v auguste prežívam Vianoce. Text knihy bol totiž doslovný prepis statí z Biblie, odstavec, kedy na Štedrý deň prichádza Jozef s Máriou do Nazareta a vojdú " do chlieva, lebo nebolo pre nich miesto v hostinci. I tu porodila Mária syna, zavinula ho do plienok a uložila do jaslí" .. číta náš pán farár už roky na každej polnočnej omši.
Vezmite teda Bibliu, urobte z nej vlastnú rešerš, skúste do nej zapletať malý príbeh z vlastnej hlavy a ste svetovo uznávaný autor.
Škoda toho príbehu židovského chlapca, zahrabaného pod textom.

vmatusko
01.03.2018 4 z 5

Veľmi pekný historický román. Je zaujímave sledovať ako sa po obvinení dostáva na galeje a ako to všetko statočne zvláda až sa nakoniec dostáva na slobodu po záchrane života generálovi. Namiesto pomsty, prináša odpustenie, presne ako nás učí Ježiš.
Príjemne je sledovať momenty ako prichádza späť k svojej rodine a ako Ježiš uzdravuje jeho matku, ktorá bola po dlhý čas väznená.

Vojslava
04.12.2017 5 z 5

Několikátý návrat k naší milované rodinné knize - poprvé jsem ji četla asi ve dvanácti letech a od té doby je to můj "pravidelný příběh"... Tak poeticky a přitom přesvědčivě podané biblické historie se málokde najdou (a přitom ani trocha básnické licence nevadí), a ani drama v několika rovinách tu nepostrádáme. Určitě mne čeká ještě nejedna četba a můžu rozhodně doporučit.

Lucka11
01.11.2017 4 z 5

Prepletenie životného osudu hlavného hrdinu a historických kresťanských udalostí bolo zaujímavé. Na moj vkus boli niektoré opisy príliš siahodlhé, ale celému príbehu to neublížilo. Túto knihu som si chcela prečítať odvtedy, ako som videla film. Pre mňa bol príbeh nádhernou a zároveň nevšednou prechádzkou históriou.

toni-az
12.08.2017 3 z 5

Zde v této knize velectěný autor předkládá nám sprostým čtenářům příběh velkolepý z dob příchodu největšího Mesiáše. Leč příběh, ač vskutku neskutečný, jest podán formou pro nás nepříliš stravitelnou, jakožto i předlouhými popisy a theologickými dišputacemi oplývající. Pro čtenáře tudíž výsledkem jest spíše nasátí atmosféry doby zrození a smrti Nazaretského, nicméně vděčný čtenář ocení i toho.

Atanone
14.05.2017 5 z 5

Velmi krásná kniha

kasparos
18.02.2017 4 z 5

Dobrá kniha.

Kopretina
18.02.2017 5 z 5

Po knize jsem sáhla z důvodu Čtenářské výzvy 2017: byla to jediná oblíbená kniha mé mamky, kterou jsem nečetla. Při četbě jsem si připomněla dobu dospívání, kdy jsme o letních prázdninách s bratranci a sestřenicemi "žrali" Sienkiewicze a četli jej celé noci místo spaní :D.
Kniha Ben Hur ale není tak drastická jako knihy od Sienkiewicze z dob vzniku křesťanství. Je mírnější, výpravná, dobrodružná, ale také se zde objevují úvahy a některé - pro mě - nové myšlenky ohledně víry. Musela jsem ji číst pomaleji, než jsem zvyklá a nelituji, stala se pro mě zážitkem.

BLeeCraleek
26.05.2016 4 z 5

Zajímavý příběh, akorát pro někoho, kdo se v té historii trochu vyzná, děsivě předvídatelný, to mu ale neubralo na napětí a na zajímavosti. Chvílemi jsem z toho byla strašně v depresi, protože to co se v knize dělo bylo prostě drsný. Ještě co se týče křesťanství, tak bylo velmi zajímavé a o tom by se jistě dalo pohádat, že už během Ježíšova života přemýšleli někteří lidé tak, jako by žili o 50 až 60 let později. No ale jinak dobrý :-)

woodward
22.11.2015 4 z 5

Nojo, kdysi to byl trhák, jenže já jsem proti americkým autorům historických románů zaujatej - pokud nepíšou o dějinách své země. Ale příběh je postavený dobře, to se nedá popřít. Čtyři hvězdy.

Richie1
17.08.2014 5 z 5

Ben Hur je román, který velmi ovlivnil mou celoživotní lásku k historii. Dnes vím, že autor si v knize popisovanou historii mírně upravoval, aby lépe odpovídala jeho příběhu, který ostatně oslavoval především křesťanství. Nicméně, když jsem kdysi jako mladík román poprvé četl, tak jsem byl učarován nejen romantickým příběhem, ale i jeho historickými kulisami.
Životní příběh hlavního hrdiny, židovského šlechtice, tragédie jeho i celé rodiny (střet s římskou mocí, pád na samé dno tehdejší společnosti a pozdější postupný vzestup), historické souvislosti pravdivé i smyšlené (setkání s Ježíšem) - to vše dává knize mimořádný rámec a činí ji čtivou i přes více než sto let od jejího napsání.
Kniha byla také veleúspěšně zfilmována (v hlavní roli s Ch. Hestonem) - film patří rovněž ke skvostům světové kinematografie.

Rafa-P
05.04.2014 5 z 5

Výborná kniha!