Belzec, Sobibor, Treblinka

Belzec, Sobibor, Treblinka https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11582/bmid_belzec-sobibor-treblinka-sQl-11582.jpg 5 56 14

Autentický a vyčerpávající popis nejméně známých vyhlazovacích táborů nacistické éry. V letech 1942-1943 bylo pod krycím názvem akce Reinhard zplynováno přes jeden a půl milionu Židů ve vyhlazovacích táborech Belzec, Sobibor a Treblinka na území nacisty okupovaného Polska. Tuto operaci přežilo méně než 200 Židů. Jicchak Arad zaznamenává s využitím dosud přehlížených pramenů, například německých a polských úředních dokumentů a svědeckých výpovědí při procesech s nacistickými válečnými zločinci, úplný příběh těchto tří táborů smrti od výstavby v roce 1941 až do srovnání se zemí roku 1943. Popisuje jejich vzhled a uspořádání, průběh vyhlazování i činy esesmanů a ukrajinských strážných, kteří zajišťovali jejich provoz. Co je však nejdůležitější, Arad vypráví příběh obyvatel táborů smrti třebaže většina z nich žila pouze několik hodin po příjezdu , jejich hnutí odporu, vzpour a útěků, popisuje i podrobnosti každodenního přežívání těch, kdo byli ušetřeni okamžité smrti v plynových komorách. Aradovo dílo zachraňuje zkušenost obětí akce Reinhard před zapomněním a výmluvně svědčí o jejich tragédii.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , BB art
více info...

Přidat komentář

Luca86
12.04.2024 5 z 5

Já jsem hlavně ráda, že vznikla kniha o trojici vyhlazovacích táborů vybudovaných v rámci akce Reinhard, protože mi připadá, že občas bývají opomíjené, akorát Treblinka je nejznámější. A tahle knížka je povětšinou čtivá, hodně obsáhlá, plná dat, až mi ke konci knihy už občas docházel dech. A díky této knížce jsem si ještě víc uvědomila, jak i navzdory podmínkám Němci dodržovali řád a systematičnost při budování táborů, organizaci transportů, provozu táborů a při procesu likvidace. Kvůli detailnímu a živému popisu některých událostí a úkonů mi párkrát nebylo úplně dobře a musela jsem knihu odložit, což se mi ještě u žádné knížky o holocaustu nestalo. Moje rada - nic pro slabší povahy.

AlbionFoxyFox
26.02.2021 5 z 5

Kniha je nabitá fakty a díky neosobnímu jazyku a stylu na mě dané informace působily ještě intenzivněji. O těchto třech táborech jsem měla jen běžné povědomí a přečtení této publikace mi mnoho dalo včetně tipů na další obdobné tituly.


tomsk
10.05.2020 5 z 5

Naprosto dokonalý popis vyhlazovacích táborů a života v nich... Po přečtení knížky jsem se podíval na film "Sobibor", popisující povstání v tomto táboře. Je to dobré doplnění knížky, ale zdaleka ne tak dobré jako kniha sama.

milan3696
24.02.2020 5 z 5

Osvětim zná každý. A dál...? Belzec, Sobibor, Treblinka.

Abroš
15.02.2020 5 z 5

Hodnocení dávám takové,pro téma,které autor zpracoval.Kniha je pro technické zpracování dokonalá.Bylo to potřeba,pro informovanost o holokaustu.Člověk to slovo slyší často ve spojení s Osvětimí.Kdo chce pochopit jak to nacisté opravdu provozovali měl by si ji přečíst.V Osvětimi měli velkou šanci přežít(tímto to nechci nezlehčovat).Tyhle tábory byly jen jatka.Peklo vedle pekla.Ikdyž peklo je slabé slovo.Touhle knihou se kapitola holokaustu pro mě uzavřela.Pro dokonalost informací.Teď když to slovo slyším,už vím a lituji.NEDOPORUČUJI slabým povahám.

Melic
12.10.2018 5 z 5

Z hlediska čtivosti to úplně na 5 hvězd není, zejména pasáže s popisem táborů, které jsou si vesměs dost podobné, se vlečou. Naštěstí pak začínají odlišné kapitoly, jako portréty zúčastněných nácků, běžný den vězňů v táborech a pro mě nejzajímavější část o povstáních. Což po vší té temnotě v člověku vyvolá alespoň lehký pocit zadostiučinění.

Nestorkea
17.05.2018 5 z 5

Obsáhlá kniha faktů i svědeckých výpovědí.

AllyKumari
20.07.2016 5 z 5

Strašlivá a vynikající.

dearkiki
16.07.2015 5 z 5

Je dobře, že se našla kniha, která se věnuje táborům akce Reinhard. Byly svým způsobem unikátní a literatury o nich na trhu také moc není, už jen proto, že přežilo tak málo pamětníků. Na můj vkus je v knize sice zpočátku až příliš statistických údajů, které jen těžko udrží pozornost čtenářů, ale toto je v druhé polovině skvěle vyváženo svědectvími z života v táborech, vyčerpávajícím popisem příprav a provedení povstání. Oceňuji i informace o děsivém ukončení celé akce, tzv. "dožínkách", o čemž se jinde moc nepíše.

PeM
13.11.2013 5 z 5

Kniha se mi četla "jedním dechem"...velmi poučné, zajímavé..někdy až "dech beroucí" ....

Petrb
26.06.2013 5 z 5

Neskutečné, jakým způsobem autor popisuje přípravy a průběh povstání v Treblince a Sobiboru. Mráz mě šel po zádech při čtení každé stránky...

avel
14.03.2013 5 z 5

O holocaustu jsem četla zejména romány. Ani jsem nedoufala, že by se mi kniha mohla tak líbit. Jak píše Dera, je tam kupa věcí kolem, které jsou psané čtivě, stručně a jasně.
Perfektní kniha!

Dera
24.08.2012 5 z 5

Na své čtenářské pažbě mám mnoho zářezů s podobnou tématikou. Takže jsem nečekal, že mě může v něčem tato kniha překvapit. Vypadalo to spíše na direktivně nudný dokument o faktech. Mýlil jsem se. Kniha obsahuje autentické výpovědi svědků, detailní popisy vzpour v koncentračních táborech, útěky z nich, průběh vyhlazování, zločiny SS-manů a jejich ukrajinských pomocníků, příběhů je v této knize hodně a co je zajímavé od spousty lidí. Tím je vše originální a o to zajímavější. Kdybych musel vybrat a doporučit jen jednu knihu o holocaustu, tak i přes těžkou konkurenci zvolím tuto...

bai.Cerna
13.08.2011 5 z 5

Kniha, která stojí v mém osobním žebříčku nejvzácnějších knih na předním místě. Místě PRVNÍM.