Bellman & Black

Bellman & Black https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225963/bmid_bellman-black-kYQ-225963.jpg 3 193 70

Do života desetiletého Williama Bellmana právě vstoupila smrt. Nezanechalo to na něm ale hlubší stopy, vždyť umřel jen obyčejný havran – a to ostatně nic neznamená. Jenomže jak roky plynou, stíhá Williama jedna tragédie za druhou, až ho vlastní zoufalství jednoho dne přivede na hřbitov, kde hodlá skoncovat se životem. Cestu mu však zastoupí tajemný muž v černém, který se představí jako pan Black, a opilý William s ním uzavře zvláštní dohodu. Na důkaz, že na neznámého společníka nezapomněl, otevře v centru Londýna obchodní dům „Bellman & Black“, který nabízí veškeré „smuteční zboží“, od rakví po černé deštníky – prostě cokoliv, co se může při pohřbech hodit. A protože si viktoriánská Anglie zakládá na velmi pompézních rozloučeních, zástupy pozůstalých se sem jen hrnou a obchod vzkvétá. Nadání a podnikavý duch dláždí Williamovi cestu k úspěchu a on věří, že minulost nechal konečně za sebou. Jenomže havrani nikdy nezapomínají...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Bellman & Black , 2013


více info...

Přidat komentář

broskev28
27.07.2023

Nemohu nesrovnávat s Třináctým příběhem a přiznám se, že ten mě zaujal mnohem více. Bellman&Black je pro mě příběhem jediného člověka - ti zbylí jsou statisti a tvoří křoví (i když velmi sympatické, např. matka Dora, Charles, Rose, ale třeba taky Fox nebo Anson) - a jednoho ptačího druhu. Jsem si jistá, že autorka vložila do knihy i něco dalšího, ale já jsem to asi nenašla.
Přesto mě příběh Williama Bellmana nenudil a svým způsobem mi připadal jako antická tragédie ve viktoriánském hávu. Podnikatelské aktivity spolu s lidským pohledem, byť diktovaným účetními knihami, byly skvěle popsané - nikdy bych nevěřila, že budu něco takového číst s chutí a obdivem. Svižný styl vyprávění a bezchybný překlad, detailní popisy přírody, materiálů i staveb, které mi umožňují vidět popisované, činí pro mne z téhle knihy zajímavé čtení, takže jsem spokojená a mohu doporučit.
Samostatným příběhem jsou potom "havraní vsuvky", kapitolky označované velmi netradičně "&". Pro mne občas velmi matoucí, např. ta na s.191 jako by vůbec nepojednávala o havranech . . .

"Žádný obchodník, který má všech pět pohromadě, si nikdy není jist ničím. Odhad je domněnka. Umírněný odhad je umírněná domněnka. Ale smrt nikdy nevyjde z módy."

Sixtínka
19.01.2023 3 z 5

Zvláštny príbeh. Nie zlý, no očakávala som niečo mysteriózne. Bolo to skôr poučné. A dosť rozťahané. Niektorými pasážami sa človek musí doslova prehrýzť.


KTera
15.12.2022 5 z 5

Naprosto souhlasím s VeVe721. Neni to žádný akční příběh, přesto kniha dokáže okouzlit svým příběhem a popisy textilky i obchodního domu.

Alma-Nacida
17.07.2022 3 z 5

Ze začátku jsem byla nadšená a vtažená do viktoriánské Anglie, bavil mě popis vzestupu textilky i vznik a úspěch toho druhého obchodu, o kterém to hlavně je. Co mě zklamalo, byl vývoj postavy Dory, nebo spíš jeho nedostatek, a závěr, který byl nemastný neslaný. Takový potenciál to mělo! Vsuvky o havranech byly hodně zajímavé, ale tím spíš by mohl konec vypadat líp. Takhle je to pěkná studie workoholika, kterému proteče život mezi prsty.

Veve721
05.07.2022 4 z 5

Chápu všechny, kterým se kniha líbí, stejně jako rozumím i těm, kterým se nelíbí. Autorčin sloh je zvláštní, extrémně popisný, táhlý, místy téměř poetický. Rozhodně nejde o dílko, které by bylo v pravém slova smyslu čtivé. Přesto mě příběh dokázal okouzlit právě svou nepopiratelnou výjimečností.

Bellmana & Blacka nemůžu doporučit každému, protože dost záleží na subjektivních preferencích a na tom, co od četby očekáváte. Pokud akční řežbu plnou zvratů, v tomto dílku to budete hledat marně. Tahle kniha není vtipná, zábavná, poutavá či optimistická. Je spíš uměleckým vyjádřením deprese, tragédie a smrti. Příběh si od prvních stran drží rozvláčné tempo, ponurou atmosféru a minimum přímé řeči. Je pravda, že detailní popisy fungování textilky můžou někoho nudit, ale v mých očích to knihu jen ozvláštnilo. Stejně jako jedinečný styl autorky, který sice díky přehnané popisnosti a nedostatku dialogů ztrácí na čtivosti, na druhou stranu však třeba vyzdvihnout jeho literární hodnotu. Myslím si, že náročnějším čtenářum má rozhodně co nabídnout. Diane Setterfield píše úchvatně poeticky a i když to nemusí být šálek čaje pro každého, mě očarovala.

ElleNora
15.06.2022 3 z 5

Kniha se přespříliš vlekla, měla jsem nejspíš velká očekávání. Přesto mi neobvyklost příběhu a pozadí textilky a budování podniku seděly, ale ocenila bych lépe provedené psychologické vykreslení postav.

MystoganW
05.04.2021 odpad!

Knihu jsem soudila podle obalu a úryvku na zadní straně. Vyklubalo se z toho něco jiného,pro mě nudného. Já vím je to trestu hodné,ale kvůli pěkného obalu jsem ji nakonec vydlabala, jak se to dělá ve vězení a udělala z ní pokladničku.Takže v mé knihovně své místo získala.

Aghatte
25.02.2021 2 z 5

Já nevím, nějak jsem to podprahové nenašla.
Sedí na mně deprese ještě nyní. Pracuje, je šikovný, podnikavý, chytrý, laskavý, a každý, s kým přijde do styku, zemře... Jen proto, že v dětství zabil havrana.
A rozhodně nemám pocit, že by kvůli podnikání zanedbával své blízké. Celkově mi to nějak nesedlo, brrr.

NikiGrouse
23.02.2021 5 z 5

Tahle kniha toho má mnoho ukryto mezi řádky. Hodně z toho vyplyne až na konci, když se William naposledy setká s Blackem. Skrývá se v ní mnoho životních pravd, ale myslím, že to mnoho lidí asi "přehlédne". Doporučuji přečíst také workoholikům:-).

strana1-100
09.10.2020 5 z 5

Této knize nesvědčí očekávání. Mí předčtenáři očekávali, že kniha bude o tom, o čem si představují, a byli zklamáni. Já, která jsem si přečetla jejich komentáře, jsem očekávala, že kniha nebude tak dobrá jako ostatní dva tituly autorky, a byla jsem překvapená. Diane Setterfieldová je Paní Vypravěčka. Bohužel podle všeho zatím nevydala čtvrtou knihu... Pro mě vyvstávají z Bellmanova příběhu dva hlavní motivy: obrovské potěšení z tvoření a budování (části o Williamově podniku nejsou vůbec nudné) a sebedestruktivní potlačování bolesti. Kdo osobně zná aspoň jedno z toho, toho kniha osloví o to víc. A taky toho, kdo má rád havrany.

Vampirosa
27.07.2020 2 z 5

Knihu jsem otevřela plná očekávání a trpělivě jsem vyhlížela ten zlom, kdy to začne být doopravdy zajímavé. V podstatě je to ale jenom životopis fiktivní postavy, který je tragický a smutný. Bellman je sice šikovný a pracovitý muž, kterému se však smůla lepí na paty. A člověku obklopenému smrtí musí dřív nebo později cáknout. Bohužel však je detailněji popsaný chod továrny než život knižních hrdinů.

blackdarkness
27.04.2020 3 z 5

Asi tak do 2/4 byla kniha čtivá, udržela zájem atd. 3/4 byla zbytečně natáhnutá a pak už přišel konečně konec. Od začátku vám musí být jasné kdo je black, takže je to spíš vyprávění o životě člověka s trochou tajemna, úryvky o havranech se mi líbily :)

Tesset
22.04.2020 2 z 5

No, co k tomu říct. V podstatě celý děj je popsán v anotaci, a to by taky stačilo si přečíst. Celkem o ničem, příběh takový nijaký a místy se mi zdál až nesmyslný. Ale je fakt, že na to jaká to byla nuda, se to četlo celkem rychle.

Ctenar1202
17.04.2020 5 z 5

Máte rádi pochmurné romány? Kniha Bellman & Black byla skvělá!! William Bellman jako desetiletý chlapec zabil prakem havrana....nic si z toho nedělal, však šlo jen o ptáka.....jenže William roste a havrani nezapomínají... Tragédie za tragédií stíhá Williama až mu cestu zkříží tajemný pan Black..... Dál neprozradím děj. Kniha je tak skvělá, s takovým závěrem, že si ji musí přečíst každý!

Anchie
16.08.2019 2 z 5

Kniha je dost nekonzistentní a trvalo mi opravdu dlouho se tím prokousat. Ne že by téma nebylo zajímavé, ale příběh se příliš držel popisů továrny a obchodu aniž by nějak hlouběji popsal postavy nebo jejich osudy. Škoda.

velmi_zajimava
03.08.2019 5 z 5

Tato kniha měla něco velmi specifického v sobě. Myšlenkové pochody pana Bellmana byli naprosto nepochopitelné a přesto tak obdivuhodné. Autorka ve mě dokázala vyvolat velmi zvláštní pocity. A i přesto, že kniha vyžadovala více času se čtením, opravdu nelituji že jsem knihu neodložila a dočetla ji. Jsem velmi spokojená s koncem této knihy. No ano, ach ti havrani.

Majollica
12.07.2019 5 z 5

Soudě z žalostně nízkého hodnocení a z většiny dosud zveřejněných komentářů, obávám se, že příběh Williama Bellmana zůstává mnohými zcela nepochopen. Pro mě je jedinečný a po všech stránkách naprosto fascinující. Hlavní postava, jejíž osud vyplňuje knihu od první do (téměř) poslední stránky, záhy po dočtení ustupuje do pozadí, aby uvolnila místo hlubšímu, osobnímu poselství, Myšlence a Paměti, chcete-li, a rázem už před vámi nestojí onen chlapec s prakem, ale vy sami. Aniž byste postřehli tu změnu, najednou se díváte na sebe, svou minulost, svůj život ...
Cítíte, že celý příběh je jako namalovaná opona, která se teď poodhrnula a za ní je něco jen pro vás ... Specifická kniha, která bude nejspíš mít jen úzký okruh čtenářů, leč o to je mi vzácnější.

Skyer
07.07.2019 2 z 5

U této knihy nemůžete dát na anotaci - vyzradí vám polovinu příběhu. Vlastně se tam toho moc neděje - Bellman celou dobu jen pracuje a to tajemno, o kterém máte pocit, že budete číst, tam ani pořádně není. Nachází se až na konci - ten byl zajímavý (i ono samotné popisování děje odpovídalo myšlení hlavního hrdiny), ale nevím, jestli to stálo za to, se tím prokousávat.
Celý styl psaní mi trochu připomínal povinnou četbu a jelikož jsem čekala od knihy něco jiného, tak mě zklamala.

miuk
01.07.2019 3 z 5

Nevím nic o tajemnu, pro mě byla tato kniha šíleně dlouhá a nudná. Dlouhé popisy o ničem. Škoda, čekala jsem víc.

svet_licek
03.06.2019 5 z 5

Ne každému se tato kniha může líbit. Mne na cesty ze školy naprosto vyhovuje:)