Bellman & Black

Bellman & Black https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210678/bmid_bellman-a-black-mysteriozny-roman-o-WBh-210678.jpg 3 193 70

Mysteriózny román o minulosti, ktorá nechce odísť. Do života desaťročného Williama Bellmana vstúpi smrť. Nič preňho neznamená, nestojí mu ani za spomienku. Veď zahynul obyčajný havran. Roky plynú a Williama stíha jedna tragédia za druhou. Jedného dňa uprostred noci ho zúfalstvo privedie na cintorín, aby skoncoval so životom. Cestu mu však skríži tajomný muž v čiernom. Predstaví sa ako pán Black a William s ním v opitosti uzavrie zvláštnu dohodu. Na dôkaz, že na neznámeho spoločníka nezabudol, otvorí v srdci Londýna brány Bellman & Black, obchodný dom so smútočným tovarom ponúkajúci všetko od rakiev po dáždniky. Viktoriánske Anglicko si zakladá na pompéznych pohreboch, zástupy pozostalých sa hrnú, obchod prekvitá. Nadanie a podnikavý duch vydláždia Williamovi cestu k úspechu a on verí, že konečne nechal minulosť za sebou. Havrany však nezabúdajú.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Bellman & Black , 2013


více info...

Přidat komentář

broskev28
27.07.2023

Nemohu nesrovnávat s Třináctým příběhem a přiznám se, že ten mě zaujal mnohem více. Bellman&Black je pro mě příběhem jediného člověka - ti zbylí jsou statisti a tvoří křoví (i když velmi sympatické, např. matka Dora, Charles, Rose, ale třeba taky Fox nebo Anson) - a jednoho ptačího druhu. Jsem si jistá, že autorka vložila do knihy i něco dalšího, ale já jsem to asi nenašla.
Přesto mě příběh Williama Bellmana nenudil a svým způsobem mi připadal jako antická tragédie ve viktoriánském hávu. Podnikatelské aktivity spolu s lidským pohledem, byť diktovaným účetními knihami, byly skvěle popsané - nikdy bych nevěřila, že budu něco takového číst s chutí a obdivem. Svižný styl vyprávění a bezchybný překlad, detailní popisy přírody, materiálů i staveb, které mi umožňují vidět popisované, činí pro mne z téhle knihy zajímavé čtení, takže jsem spokojená a mohu doporučit.
Samostatným příběhem jsou potom "havraní vsuvky", kapitolky označované velmi netradičně "&". Pro mne občas velmi matoucí, např. ta na s.191 jako by vůbec nepojednávala o havranech . . .

"Žádný obchodník, který má všech pět pohromadě, si nikdy není jist ničím. Odhad je domněnka. Umírněný odhad je umírněná domněnka. Ale smrt nikdy nevyjde z módy."

Sixtínka
19.01.2023 3 z 5

Zvláštny príbeh. Nie zlý, no očakávala som niečo mysteriózne. Bolo to skôr poučné. A dosť rozťahané. Niektorými pasážami sa človek musí doslova prehrýzť.


KTera
15.12.2022 5 z 5

Naprosto souhlasím s VeVe721. Neni to žádný akční příběh, přesto kniha dokáže okouzlit svým příběhem a popisy textilky i obchodního domu.

Alma-Nacida
17.07.2022 3 z 5

Ze začátku jsem byla nadšená a vtažená do viktoriánské Anglie, bavil mě popis vzestupu textilky i vznik a úspěch toho druhého obchodu, o kterém to hlavně je. Co mě zklamalo, byl vývoj postavy Dory, nebo spíš jeho nedostatek, a závěr, který byl nemastný neslaný. Takový potenciál to mělo! Vsuvky o havranech byly hodně zajímavé, ale tím spíš by mohl konec vypadat líp. Takhle je to pěkná studie workoholika, kterému proteče život mezi prsty.

Veve721
05.07.2022 4 z 5

Chápu všechny, kterým se kniha líbí, stejně jako rozumím i těm, kterým se nelíbí. Autorčin sloh je zvláštní, extrémně popisný, táhlý, místy téměř poetický. Rozhodně nejde o dílko, které by bylo v pravém slova smyslu čtivé. Přesto mě příběh dokázal okouzlit právě svou nepopiratelnou výjimečností.

Bellmana & Blacka nemůžu doporučit každému, protože dost záleží na subjektivních preferencích a na tom, co od četby očekáváte. Pokud akční řežbu plnou zvratů, v tomto dílku to budete hledat marně. Tahle kniha není vtipná, zábavná, poutavá či optimistická. Je spíš uměleckým vyjádřením deprese, tragédie a smrti. Příběh si od prvních stran drží rozvláčné tempo, ponurou atmosféru a minimum přímé řeči. Je pravda, že detailní popisy fungování textilky můžou někoho nudit, ale v mých očích to knihu jen ozvláštnilo. Stejně jako jedinečný styl autorky, který sice díky přehnané popisnosti a nedostatku dialogů ztrácí na čtivosti, na druhou stranu však třeba vyzdvihnout jeho literární hodnotu. Myslím si, že náročnějším čtenářum má rozhodně co nabídnout. Diane Setterfield píše úchvatně poeticky a i když to nemusí být šálek čaje pro každého, mě očarovala.

ElleNora
15.06.2022 3 z 5

Kniha se přespříliš vlekla, měla jsem nejspíš velká očekávání. Přesto mi neobvyklost příběhu a pozadí textilky a budování podniku seděly, ale ocenila bych lépe provedené psychologické vykreslení postav.

MystoganW
05.04.2021 odpad!

Knihu jsem soudila podle obalu a úryvku na zadní straně. Vyklubalo se z toho něco jiného,pro mě nudného. Já vím je to trestu hodné,ale kvůli pěkného obalu jsem ji nakonec vydlabala, jak se to dělá ve vězení a udělala z ní pokladničku.Takže v mé knihovně své místo získala.

Aghatte
25.02.2021 2 z 5

Já nevím, nějak jsem to podprahové nenašla.
Sedí na mně deprese ještě nyní. Pracuje, je šikovný, podnikavý, chytrý, laskavý, a každý, s kým přijde do styku, zemře... Jen proto, že v dětství zabil havrana.
A rozhodně nemám pocit, že by kvůli podnikání zanedbával své blízké. Celkově mi to nějak nesedlo, brrr.

NikiGrouse
23.02.2021 5 z 5

Tahle kniha toho má mnoho ukryto mezi řádky. Hodně z toho vyplyne až na konci, když se William naposledy setká s Blackem. Skrývá se v ní mnoho životních pravd, ale myslím, že to mnoho lidí asi "přehlédne". Doporučuji přečíst také workoholikům:-).

strana1-100
09.10.2020 5 z 5

Této knize nesvědčí očekávání. Mí předčtenáři očekávali, že kniha bude o tom, o čem si představují, a byli zklamáni. Já, která jsem si přečetla jejich komentáře, jsem očekávala, že kniha nebude tak dobrá jako ostatní dva tituly autorky, a byla jsem překvapená. Diane Setterfieldová je Paní Vypravěčka. Bohužel podle všeho zatím nevydala čtvrtou knihu... Pro mě vyvstávají z Bellmanova příběhu dva hlavní motivy: obrovské potěšení z tvoření a budování (části o Williamově podniku nejsou vůbec nudné) a sebedestruktivní potlačování bolesti. Kdo osobně zná aspoň jedno z toho, toho kniha osloví o to víc. A taky toho, kdo má rád havrany.

Vampirosa
27.07.2020 2 z 5

Knihu jsem otevřela plná očekávání a trpělivě jsem vyhlížela ten zlom, kdy to začne být doopravdy zajímavé. V podstatě je to ale jenom životopis fiktivní postavy, který je tragický a smutný. Bellman je sice šikovný a pracovitý muž, kterému se však smůla lepí na paty. A člověku obklopenému smrtí musí dřív nebo později cáknout. Bohužel však je detailněji popsaný chod továrny než život knižních hrdinů.

blackdarkness
27.04.2020 3 z 5

Asi tak do 2/4 byla kniha čtivá, udržela zájem atd. 3/4 byla zbytečně natáhnutá a pak už přišel konečně konec. Od začátku vám musí být jasné kdo je black, takže je to spíš vyprávění o životě člověka s trochou tajemna, úryvky o havranech se mi líbily :)

Tesset
22.04.2020 2 z 5

No, co k tomu říct. V podstatě celý děj je popsán v anotaci, a to by taky stačilo si přečíst. Celkem o ničem, příběh takový nijaký a místy se mi zdál až nesmyslný. Ale je fakt, že na to jaká to byla nuda, se to četlo celkem rychle.

Ctenar1202
17.04.2020 5 z 5

Máte rádi pochmurné romány? Kniha Bellman & Black byla skvělá!! William Bellman jako desetiletý chlapec zabil prakem havrana....nic si z toho nedělal, však šlo jen o ptáka.....jenže William roste a havrani nezapomínají... Tragédie za tragédií stíhá Williama až mu cestu zkříží tajemný pan Black..... Dál neprozradím děj. Kniha je tak skvělá, s takovým závěrem, že si ji musí přečíst každý!

Anchie
16.08.2019 2 z 5

Kniha je dost nekonzistentní a trvalo mi opravdu dlouho se tím prokousat. Ne že by téma nebylo zajímavé, ale příběh se příliš držel popisů továrny a obchodu aniž by nějak hlouběji popsal postavy nebo jejich osudy. Škoda.

velmi_zajimava
03.08.2019 5 z 5

Tato kniha měla něco velmi specifického v sobě. Myšlenkové pochody pana Bellmana byli naprosto nepochopitelné a přesto tak obdivuhodné. Autorka ve mě dokázala vyvolat velmi zvláštní pocity. A i přesto, že kniha vyžadovala více času se čtením, opravdu nelituji že jsem knihu neodložila a dočetla ji. Jsem velmi spokojená s koncem této knihy. No ano, ach ti havrani.

Majollica
12.07.2019 5 z 5

Soudě z žalostně nízkého hodnocení a z většiny dosud zveřejněných komentářů, obávám se, že příběh Williama Bellmana zůstává mnohými zcela nepochopen. Pro mě je jedinečný a po všech stránkách naprosto fascinující. Hlavní postava, jejíž osud vyplňuje knihu od první do (téměř) poslední stránky, záhy po dočtení ustupuje do pozadí, aby uvolnila místo hlubšímu, osobnímu poselství, Myšlence a Paměti, chcete-li, a rázem už před vámi nestojí onen chlapec s prakem, ale vy sami. Aniž byste postřehli tu změnu, najednou se díváte na sebe, svou minulost, svůj život ...
Cítíte, že celý příběh je jako namalovaná opona, která se teď poodhrnula a za ní je něco jen pro vás ... Specifická kniha, která bude nejspíš mít jen úzký okruh čtenářů, leč o to je mi vzácnější.

Skyer
07.07.2019 2 z 5

U této knihy nemůžete dát na anotaci - vyzradí vám polovinu příběhu. Vlastně se tam toho moc neděje - Bellman celou dobu jen pracuje a to tajemno, o kterém máte pocit, že budete číst, tam ani pořádně není. Nachází se až na konci - ten byl zajímavý (i ono samotné popisování děje odpovídalo myšlení hlavního hrdiny), ale nevím, jestli to stálo za to, se tím prokousávat.
Celý styl psaní mi trochu připomínal povinnou četbu a jelikož jsem čekala od knihy něco jiného, tak mě zklamala.

miuk
01.07.2019 3 z 5

Nevím nic o tajemnu, pro mě byla tato kniha šíleně dlouhá a nudná. Dlouhé popisy o ničem. Škoda, čekala jsem víc.

svet_licek
03.06.2019 5 z 5

Ne každému se tato kniha může líbit. Mne na cesty ze školy naprosto vyhovuje:)