Věž černé magie

Věž černé magie https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52114/bmid_vez-cerne-magie-fIS-52114.png 4 197 7

Belgariad série

< 4. díl >

Velkolepá sága o historii zápasu bohů, králů a lidí, jenž trval sedm tisíc let - o neznámých zemích a událostech - o osudu a proroctví, které musí být naplněno! Všechno začalo krádeží Orbu, který tak dlouho chránil království Západu před zlým bohem Torakem. Než k ní došlo, byl Garion bezstarostným chlapcem. Poté však zjistil, že jeho teta je opravdu čarodějkou Polgarou a jeho dědeček Věčným Belgaratem. A během dlouhé cesty za Orbem Garion ke svému úleku shledal, že i on je čaroděj. Po nekonečném zápase se zlem získali Orb a jejich cesta se chýlí ke konci. V tomto okamžiku se musí dostat z rozpadající se pevnosti nepřítele a překonat poušť, plnou murgských vojáků, kteří po nich usilovně pátrají, zatímco grolimští Veleknězi se je pokoušejí zničit svými temnými čáry. Až se jim podaří překonat tyto nástrahy, pokusí se dostat do Rivy na Slavnost Stvoření a donést tam Orb. Garion nepochybuje, že tím pro něho účast na pohnutých událostech končí. Jenže Proroctví skrývá ještě mnohá překvapení - a to nejen pro Gariona, ale i pro malou princeznu Se'Nedru!... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Classic
Originální název:

Castle of Wizardry , 1984


více info...

Přidat komentář

Gordonlord
02.03.2022 1 z 5

Slaboučké a snad ve všech ohledech docela mizerné. Na odpad to ale stále není, protože Eddings dovede psát poměrně srozumitelně, je znát, že si na svém díle dává záležet a má i jistou osobitou poetiku.
Jen nudí, neumí vypointovat příběh, pracovat s postavami, dějem, nepíše zvraty a ....ach jo, neumí prakticky nic dalšího.

lampernaqui
10.02.2022 4 z 5

(SPOILER) A příběh se pořádně rozjel. Tím, že Garion získá Orb však nic nekončí, ba naopak. Docela dobré je, že zrovna návrat domů vždy funguje jako takové finále a tady je to překvapivě v polovině knížky. Jenže pak nastupuje nové dobrodružství. Je také nezvyklé, že najednou putujeme světem sem tam během několik stránek, zatímco v minulých knihách jsme kousíček mapy procházeli polovinu knížky. Pořád je to ale plné zábavných postav a člověk si u toho odpočine, protože tady se na žádné zvraty nehraje.


MatoPalkes
27.01.2021 5 z 5

Aj tento diel som prečítal jedným dychom ako pomaly celú sériu.

vlkodlaq
05.11.2016 5 z 5

Klasická hrdinská fantasy série, ale teda výborná. Trochu mi stylem připomíná stíny proroctví od Stackpolea (ještě o něco lepší a hlavne rozsáhlejší při zachování vysoké laťky). Jeden každý díl Belgariadu je skvěle čitelný, výpravná fantasy jak bič a osobně bych tuto sérii nominoval do padesátky nejlepších sci-fi/fantasy sérií. Je podle mého názoru čitelnější než třeba Tolkien

Terva
07.11.2015 5 z 5

Koná se překvapení. Více humoru, více zábavy a více cestování. Je to rychlé, příjemné a krásně čtivé. Příběh se rozvíjí, několik otazníků je vyřešených, ale proroctví je stále dané a musí se naplnit. Malá ochutnávka: Znovu je Relo vedltemným, tichým světem jeskyň a znovu Garion nenáviděl každý okamžik té cesty......... Příběhy v této knize jsou rozděleny do pěti pasáží nazvaných - Prolog, Algarie, Riva, Drasnie a Rivanská královna. Věž černé magie je dle mého nejlepším příběhem celé série.

marcela6183
07.07.2015 3 z 5

Hurá, zase sme zpět u šachu. Zase jsme zpět u přirovnání. Stává se z toho docela akčňák a pozoruju paralely s dalšími ságami. Společenstvo prstenu se taky muselo rozdělit, hobiti taky museli dospět. A už je to tady. A vyprávění má najednou pořádný švih. Holt v menší skupince už toho tolik nenakecáte. Nechci opisovat od kolegy, je pravda, že pointování má Eddings v malíčku. Je stále vidět, že kniha je spíš náctiletá a dospívání je pekelně bolestné. Takže pořád za čtyři.
Update: fakt nutná revize o hvězdu dolů - vlastně srovnáno s Eleniem a jde o životní nutnost.

Eldar80
15.04.2015 4 z 5

Opět Proroctví. Opět se úroveň ságy zlepšuje. Opět milý, příjemný humor. Opět "staří" známí, kteří jsou však s námi pouze rok a půl života - zvláštní rozpor. Proroctví spěje ke svému naplnění a tak cíl je jediný - Riva. Následuje mírná pauza oddechu, kdy se hrdinové dávají dohromady, aby opět vyrazili. Původní skupina se však tříští a závěr knihy již sleduje dvě dějové linie. Kniha začíná být akční, zřejmě i navzdory Eddingsovu rozvláčnému psaní. Až nyní jsem se do děje ponořil, asi se to dalo čekat po tolika přečtených stránkách. Eddings má opět konec hezky načasovaný a tak člověk cítí silnou zvědavost co bude dál. Bohužel jsem ze ságy zklamán a moc nerozumím, proč je sága v kánonu od Sapkowského. 75%

Štítky knihy

hrdinská fantasy

Autorovy další knížky

David Eddings
americká, 1931 - 2009
2017  85%Elénium
1994  84%Diamantový trůn
1995  86%Strážci Západu
1995  86%Královna magie
2001  73%Smaragdová bohyně

Kniha Věž černé magie je v

Přečtených341x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených23x
Knihotéce176x
Chystám se číst18x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x