Běhání s Keňany: Tajemství nejrychlejších běžců světa

Běhání s Keňany: Tajemství nejrychlejších běžců světa https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138437/behani-s-kenany-tajemstvi-nejrychlejsich-bezcu-sveta-138437.jpg 4 92 21

Čtyřicet procent vítězů na dlouhé trati pochází z jediného keňského kmene… Vášnivý běžec Adharanand Finn se vydává do Afriky, aby našel odpověď na otázku: Proč se v žádné jiné zemi nerodí takoví běžci jako právě v Keni? Finn se setkává se světovými šampiony, ale i kluky z chudinských čtvrtí, kteří musí denně běhat deset kilometrů do školy. Účastní se běžeckých soustředění, kde trénují profesionální běžci z celého světa, a sám se připravuje na maraton. Nakladatelství Mladá fronta touto knihou navazuje nasvůj bestseller „Born to run - Zrozeni k běhu".... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Running with the Kenyans , 2010


více info...

Přidat komentář

Crozz
12.06.2023 4 z 5

Běžecká knížka, sonda do života Keňských běžců, sice spíše literární amatéřina, ale i tak pěkné.

Jerry H
22.01.2023 4 z 5

Zajímavé se dozvědět, v jakých podmínkách a jak žijí nejrychlejší běžci na světě. Odstěhovat se s rodinou a žít tam, běhat - určitě autorův i rodiny zážitek na celý život. Vždy, až se budu dívat na běžecké závody, tak se mi to celé připomene. Kdo má běžeckého ducha - určitě přečíst.


TerezaKlinecka
18.05.2021 1 z 5

Mozna kdyby kniha v nazvu neslibovala odhaleni velkeho tajemstvi, clovek by pak na to tajenstvi necekal tak napjate a nebyl tak zklamany, ze ocekavane wow se nedostavilo.. Tema uzasne, pribeh autora i to, jak se jeho rodina vydala nasledovat jeho sny by mohl byt strhujici koktejl, ale tempo a styl vypraveni pripomina spis uspavace hadu.

PavlaTr
16.01.2021 5 z 5

Určitě nejlepší kniha o běhání ,co jsem zatím přečetla . DOPORUČUJI všem nejen běžcům .Dokonce se mi líbila více než Born to run,zrozeni k běhu . Úžasné čtení !!

Misanecka
09.02.2020 5 z 5

Vřele doporučuji všem, kteří se zajímají o běh, ale i všem, jenž chtějí nahlédnout do bájného světa těchto vynikajících běžeckých vytrvalců. V knize pochopíte, co vlastně je činí tak skvělými běžci, kterými jsou a proč se od nás evropanů i zbytku světa tolik liší ( způsob života, zvyklosti atd.) Kniha nepojednává pouze o běhání, i když z 80 % toto téma převažuje, ale je taky hezkým nahlédnutím do každodenního života a podmínek v chudých afrických zemích. Určitě vřele doporučuji!

4602
09.01.2020 4 z 5

Už je to delší dobu co jsem knížku četl ale často se k ní v myšlenkách vracím. Je to jedna z těch knih o běhání která mě zaujala a nezapoměl jsem na ni.

Tomas@S
20.08.2019 3 z 5

Uz vim jak se stat nejrychlejsim bezcem sveta. Musim se priste narodit nekde vysoko v horach ve velmi chude rodine, cele detstvi behat bos kazdy den mnoho kilometru do skoly a pri paseni koz, jist na kalorie chudou stravu a snazit se z te chudoby dostat vitezstvim v nekterem vyznamnem maratonu. To je panecku objev :-)
Na rozdil od jinych knih o behani tato neni prilis motivacni. Zajimava cast je rozhodne pohled do kazdodenniho zivota v bezecke komunite v Keni. Na stylu autora je znat, ze je novinar. Pripadalo mi to trochu jako spojeni nekolika clanku napsanych pro casopis. Moc mne to nebavilo a docetl jsem jenom z povinosti.
Zajimave je, ze vysledkem celeho tohoto autorova snazeni, to je prestehovani cele rodiny na pul roku do Keni, je nakonec zlepseni osobniho rekordu v maratonu o nekolik minut :-) No skvely.

halbi94
27.04.2018 5 z 5

Uvědomuji si komerční stránku knihy a fakt, že příběh nemusel být úplně podle skutečných událostí, ale jako zapáleného běžce mě to chytlo a živě jsem si představoval Keňu, běžce, západ slunce...

Mijagi
05.10.2017 4 z 5

Po přečtení této knihy si již z reportáží z maratonů neodnesete jen informaci „zase vyhrál nějakej Keňan“, ale dokážete si představit, co je to za člověka, z jakého pochází prostředí, čím si prošel v tréninku a v životě, co pro něho znamená umístění na bedně. Nejde samozřejmě takhle jednoduše kategorizovat, ale fakt, že se A. Finnovi podařilo narušit určitou anonymitu těchto úspěšných afrických sportovců, mu neodpářeme. A navíc to udělal čtivou (částečně i lehce cestopisnou) formou s dojemným závěrem. Závidím všem, kteří měli tu čest proběhnout se v okolí keňského Itenu, ochutnat kukuřičné ugali, zazávodit si na akci, kde před startem musí nad trasou prolétnout vrtulník, aby rozehnal volně pobíhající lvy. Pro člověka s běžeckým srdcem parádní dovolená :-)

Sméťa11
11.11.2016 4 z 5

Pěkné, pěkně napsané. Jednou si tak v Itemu s Keňany zaběhat.

Emgi
07.05.2016 5 z 5

Nádherná kniha, poučná, zábavná. Zaručeně vás donutí zvednout zadek a jít běhat. :)

Jekysek
08.07.2015 4 z 5

Pro mě osobně moc milá knížka, kromě způsobu běhání popisuje i mentalitu Keňanů, jejich způsob uvažování. Finnův způsob vypravování mi sedl, knížka naprosto splnila má očekávání =)

ttiimm
23.02.2015 4 z 5

Běhání s Keňany se příjemně čte a nezbívá než ji doporučit a myslím, že autor i našel odpovědi proč jsou Keňani tak dobří.

Bohužel co mne velmi zklamalo byla chybějící fotodokumentace, jediná fotka na přebalu je opravdu málo a nakladatelství Mladá fronta by se mělo stydět, že tímto ušetřilo a knížce takto velmi ublížilo, přitom z textu je zřejmé, že pár fotek v knížce mělo být.

JanaS.
14.11.2014 3 z 5

Téma mě baví, ale zas tak hezky se mi kniha nečetla, nebavila mě tolik.

bookharmony
17.06.2014 4 z 5

...zajímavé, trochu rozvláčné, ale autentické a to má svou hodnotu...

DoubecekJan
29.05.2014 4 z 5

Očekával jsem víc, ale i tak jsem u knihy vydržel a nakonec se líbila

Roman_T
29.04.2014 3 z 5

Trošku vláčný děj. Čekal jsem, že se v knize dozvím více o tajemství Keňanů. Další kniha, která se trošku veze na vlně "Zrozen k běhu". Nenáročné čtení před spaním.

tulipa
27.04.2014 1 z 5

Po přečtení knihy "Born to run" jsem byla nadšená a ihned jsem se vrhla do koupě jejího "pokračování". Běhání s Keňany jsem sice přečetla, ale dalo mi to pořádně zabrat. Myslím, že by z knihy mohla být pouze krátká povídka. Závěr vcelku nijaký, vysvětlení proč běhají Keňané, tak jak běhají, mi nepřišlo až tak překvapující, jestli vůbec o nějaké závěru můžeme mluvit. Škoda!

Paulie
28.05.2013 3 z 5

Závěr se mi líbil, ale bylo potřeba se k němu trochu "prokousat" ne úplně zajímavými pasážemi.

Jinak souhlasím, že je to knížka skutečně jen pro běžce :-)

PotulnýLovec
08.03.2013 4 z 5

Nemohu jinak než souhlasit, kdo alespoň trochu nepřičichl k běhu a přesto se rozhodne k otevření této knihy, bude jen stěží nalézat cestu k oblíbenosti následujících 286 stran. Na druhou stranu je velmi příjemné "nahlédnout pod pokličku" umění afrických běžeckých hvězd - do jejich každodenních životů, myšlenek, pocitů. Autor knihy se během celého pobytu na "černém kontinentu" snaží naleznout hlavní běžecké kouzlo obyvatel a ... :)).

Štítky knihy

Keňa běhání, běh běžci

Autorovy další knížky

Adharanand Finn
anglická, 1973
2012  74%Běhání s Keňany: Tajemství nejrychlejších běžců světa
2017  67%Cesta běžce - Pohled do bájného světa japonských běžců

Kniha Běhání s Keňany: Tajemství nejrychlejších běžců světa je v

Právě čtených3x
Přečtených155x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených5x
Knihotéce54x
Chystám se číst34x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x