Běh života: Lid versus O. J. Simpson

Běh života: Lid versus O. J. Simpson https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/322660/bmid_beh-zivota-lid-versus-o-j-simpson-JLn-322660.jpg 4 16 6

Režisér Ryan Murphy přináší na televizní obrazovky seriálovou adaptaci bestselleru The Run of His Life: The People v. O.J. Simpson od Jeffreyho Toobina o jednom z největších amerických soudních procesů 20. století. Ten byl veden s americkým fotbalistou, hercem a miláčkem široké americké veřejnosti O.J. Simpsonem ve věci vraždy jeho manželky. Seriál podrobně vykresluje právnický proces i vše, co s ním bylo spojené. Tlak veřejnosti a médií i dlouholeté napjaté vztahy mezi policií a afroamerickou komunitou v Los Angeles. V roce 2016 se připravuje seriál s Johnem Travoltou a dalšími známými herci (Cuba Gooding Jr.,David Schwimmer,Sarah Paulson,Courtney B. Vance) Kniha o soudu s O. J. Simpsonem je mistrovské dílo, které mohl napsat jen přední právní novinář dnešní doby. Poprvé vyšlo necelý rok po neslavném verdiktu. Kniha Jeffreyho Toobina je literaturou faktu. Tato skvělá kniha vypráví celý příběh vražd Nicoly Brownové-Simpson a Ronalda Goldmana a nabízí též pohled na zákulisní hry "procesu století". Thriller z právnického prostředí neustále šokuje a fascinuje svým upřímným zobrazením tohoto lidského dramatu.... celý text

Žánr:
Literatura faktu

Vydáno: , Omega
Originální název:

The Run of His Life : The People versus O.J. Simpson , 1996


více info...

ZuzanaZ83
ZuzanaZ83
24.07.2021 4 z 5

Vlastně děsivé čtení o tom, jak lze pomocí médií a problematice rasismu osvobodit naprosto jasného vraha.

zahadum
zahadum
30.06.2020 5 z 5

V prvom rade jednoznačne vynikajúca kniha aj napriek veľkému množstvu mien. Keďže to bol Mega proces aký nemá v dejinách obdoby tak samozrejme sa ho zúčastnilo veľa ľudí a to automaticky nesie veľa mien. O.J. Simpson je vinný a nespomínam si,že by som niekedy videl také kvantum jednoznačných dôkazov aké sa podarilo obžalobe zozbierať.Všetky dôkazy smerovali k verdiktu vinný ako aj indície zdravého rozumu. Prečo potom O.J. bol zbavený obvinení ? V prvom rade bezohľadná skupina veľmi dobre platených právnikov ktorých si mohol O.J. najať. V druhom a hlavnom rade justičný systém USA ktorý nemá nič spoločné so spravodlivosťou. Tou je sprostý systém poroty alebo dávanie prednosti emóciám a neznalosti všetkého pár jedincom z ktorých niektorí nevedia ani čítať a písať. Ak porotcovi ktorý nevie čítať a písať budete hovoriť napr. o dôkazoch DNA tak je pravdepodobné,že nechápe o čom je reč a takto vychádza nazmar úsilie obžaloby predkladať seriźne vedecké a policajné fakty.Navyše ak je 9 z 12 porotcov Afroameričanov, tak niet šance aby černošská celebrita šla do plynovej komory. Nemysliteľné ! Spravodlivosť ide bokom. Teda systém poroty je " hod kockou ".  Americký systém " spravodlivosti " vám umožňuje ak máte prachy si  výsledok súdu " kúpiť" bez ohľadu či ste vinný alebo nie ste.Ak by sa poskladalo dvadsať rôznych porôt tak máme dvadsať rôznych výsledkov..dá sa to nazvať ešte spravodlivosť ? asi nie...buď je vina alebo nevina a to na milión % samozrejme to celé ešte veľmi premieša rasizmus ktorý je alfa a omega v USA nech sa USA hrajú na demokraciu akú chcú..obžalovaný je černoch a teda je za tým určite lotrovina bielych atď...Mediálne šialenstvo a nenormálny tlak na všetky strany procesu z toho urobil ohavnú tragikomickú frašku. Bola by na smiech ak by nešlo o dva ľudské životy a pocit spravodlivosti. Veľký problém americkej justície je,že obžalovaný musí byť súdený za to čo urobil a nie za to,že aký je...!?  O.J. preukázateľne fyzicky napadol viackrát svoju manželku ale právne sa to ututlalo ako " nesprávny fyzický kontakt ".Kniha je obdivuhodné faktografické veľdielo a nečudujem sa,že získalo toľko kladných hodnotení. Autor bol tiež jednoznačne presvedčený o vine O.J. ale celé to podal správne nezaujato.Ani raz som nemal pocit,že by O.J. chcel ukázať v dobrom svetle a po pravde s čítania medzi riadkami tým úbožiakom opovrhoval. Skvelé dielo na konci ktorého sa dozviete ako dopadli všetci protagonisti procesu.


msjadepaton
msjadepaton
13.11.2018 4 z 5

Prakticky vše už zmínil callahanh. Měla jsem podobný problém s nepřehledností jmen a hutnějším stylem psaní, ale zato jsem dostala podrobný pohled do zákulisí jednoho z nejsledovanějších amerických soudních procesů. Pokud navíc s případem nejste podrobněji seznámeni, je to naprosto fascinující čtení, protože po části s výčtem důkazů člověku připadá výsledek procesu nepochopitelný. Kniha se ale výrazně zaměřuje na otázku rasismu v americké společnosti a na celkovou náladu lidí, která proces provázela, a pokud výsledek procesu vůbec lze vysvětlit, tahle kniha odvedla skvělou práci.
Zmínka o tom, co po procesu následovalo včetně civilně právního procesu a knihy If I Did It (která by se dala označit za největší drzost v dějinách knihtisku), už jen dokresluje, jak absurdní tenhle proces byl. Možná bych ocenila, kdyby autor i tuhle část trochu rozvedl, ale chápu, že to nebyl účel knihy.
Rozhodně mohu doporučit, zvlášť pokud vás zajímají soudní procesy. Bylo to podobně podrobné jako Případ Sant'Ambrogio a přestože byl Simpsonův případ hodnocen s menším časovým odstupem, podobně nezaujaté. Takže za mě ano!

callahanh
callahanh
28.02.2018 4 z 5

Kniha, která ač je vedená jakožto literatura faktu, hranici žánru překračuje a významně zasahuje do beletrie. Toobinovi totiž hrají do karet dvě věci - první je ta, že byl v podstatě přímým aktérem, o kauze psal v novinách od začátku a s některými účastníky procesu se osobně setkal, tou druhou pak významný odstup od soudního řízení, což se ukázalo jako klíčové, neboť po dvaceti letech už lze vyhodnotit veškeré důsledky i činy střízlivě a objektivně, čehož chytře využil. Kniha je psána čtivě, věcně, nikomu nestraní a v podstatě dokumentárně zachycuje, jak se vše událo. Pravděpodobně nic jiného neukazuje jakýsi kult celebrit (pokud jde navíc o americký fotbal, platí to dvojnásob), který je v USA rozšířen, jako kauza O. J. Simpsona, zároveň si po přečtení může našinec říct, že na tom vlastně naše soudy nejsou tak špatně. Celá aféra byla dost bizarní a je naprosto fascinující, jak se dá jasný případ s neprůstřelnými důkazy totálně pokazit a jak hluboko je v americké společnosti zasunut rasismus. Autorovi bych vytknul snad jen nepřehledný přehršel jmen, s čímž se tedy u literatury faktu trochu počítá, chybí tu ale legenda, která by čtení usnadnila, protože lidí se tu zmiňuje opravdu hodně a zcela se v nich orientovat je takřka nemožné. Vzhledem k tomu, že jde o knihu ze "stáje" nakladatelství Omega, musím ocenit i naprosté minimum pravopisných chyb, hezkou edici a konečně jednou skoro stoprocentní korekturu. Ač jde o trochu náročnější a pomalejší čtení, mohu vřele doporučit. 85%

tarabas
tarabas
21.08.2017 4 z 5

Nikdy by mě nenapadlo jak poutavě se dá psát o zdlouhavém soudním procesu. Jde o velmi čtivou knihu, která nám dává nahlédnout do života slavného sportovce. Díky procesu se dozvíme hodně i o fungování soudního systému a náladě společnosti.

Veve721
Veve721
18.08.2017 5 z 5

Myslela jsem, že budu po dočtení překvapená nebo i nadšená, ale nečekala bych, že budu doslova uchvácená. Těšila jsem se na román se zaměřením na trestní právo a fakta, ale ani ve snu bych si nepředstavila, že mě knížka popisující soudní slyšení dokáže rozplakat. Styl psaní autora je tou nejdokonalejší kombinací, kterou může čtenář beletrie dostat. Vyvolá ve vás mnoho emocí (dojme vás, pousmějete se, bude vám i smutno) a s těmito pocity dále manipuluje. Díky tomu O.J. chvíli obdivujete, ale o kapitolu později už jím opovrhujete. Chápete jeho právníky, soucítíte s jeho dětmi. Je to velké dílo. Nejen po stránce literární, ale i po stránce lidské.

Autorovy knížky

Jeffrey Toobin
americká, 1960
2017  86%Běh života: Lid versus O. J. Simpson

Kniha Běh života: Lid versus O. J. Simpson je v

Právě čtených2x
Přečtených20x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce25x
Chystám se číst34x
Chci si koupit1x