Bedřich II. a jeho doba : Lessingovská legenda k historii a kritice pruského despotismu a klasické literatury

Bedřich II. a jeho doba : Lessingovská legenda k historii a kritice pruského despotismu a klasické literatury https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59510/bmid_bedrich-ii-a-jeho-doba-lestingovska-CHR-59510.jpeg 5 1 1

Autor zde ostře vystupuje proti jakémukoli nacionalismu a prudérní morálce. Hlásí se k hledání nového uspořádání spolčnosti, která bude postavena na novém řádu, rovném pro všechny obyvatele společnosti.

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Lessinglegende


více info...

Přidat komentář

TipsyChipsy
08.08.2019 5 z 5

Velice zajímavý rozbor pruských dějin 18. století. Autor kriticky popisuje kořeny pruského vojenského despotismu. Dobyvačné války maskované bojem za lutheránské náboženství. Zkaženost braniborsko pruských vládců, kupčení s kurfiřtskými hlasy, verbovaní a systematické loupení lidí do válek, krvavé zisky z pronajímání svých vojsk cizím mocnostem, například angličanům pro válku v Americe proti Francii.
Jako kontrast autor staví osobnost spisovatele G. E. Lessinga, současníka dobyvačné sedmileté války (1756 až 1763), bytostného humanisty. Lessing ve svých dílech vystupuje proti jakémukoli bezpráví, dogmatismu, ortodoxnosti, pokud ubližují člověku. Nebojí se vystoupit i proti Lutherovi nebo proti osvícenství, pokud se z nich stane nástroj nátlaku. Žádná víra neopravňuje, aby člověk někoho utlačoval. "Každé náboženství bylo mu pravdivým potud, že každé bylo jen přechodným stupněm duchovního vývoje lidstva." Věřil svobodnému myšlení, které jediné může zvýšit vzdělanostní úroveň obyvatelstva. Moc zajímavé čtení inspirující k poznávání historie a k četbě Lessinga.

Autorovy další knížky

Franz Mehring
německá, 1846 - 1919
1953  0%Německé dějiny od konce středověku
1949  100%Bedřich II. a jeho doba : Lessingovská legenda k historii a kritice pruského despotismu a klasické literatury
1924  0%Život Karla Marxe
1954  0%Stati o dramatu
1959  0%K dějinám filosofie

Kniha Bedřich II. a jeho doba : Lessingovská legenda k historii a kritice pruského despotismu a klasické literatury je v

Přečtených1x
Knihotéce1x