Batman: Můj Temný princ

Batman: Můj Temný princ https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387585/bmid_batman-muj-temny-princ-xo7-387585.jpg 4 93 25

V centru příběhu je souboj mezi dvěma největšími protivníky. Batmanem a Jokerem. A mezi nimi je malá holčička, která je, podle všeho, dcerou Bruce Waynea. Ano, toho Bruce, který po nocích běhá v masce netopýra. Pokud jí má Bruce získat, musí přinést vzácný šperk z velkolepé dražby. Jenže Jokerovi se nedá věřit… a navíc, jak už to v Gothamu bývá, na ten šperk zálusk má i někdo jiný. Někdo, kdo je sexy a nosí kočičí kostým.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Komiksy

Vydáno: , Crew
Originální název:

Batman: The Dark Prince Charming , 2018


více info...

Bargud
Bargud
17.08.2023 5 z 5

Tady není o čem. Marini už dávno měl dostat svou vlastní sérii Batmana! Videoherní série Batman Arkham je to nejlepší co se dá s Batmanem hrát. Komiks Batman od Mariniho je na tom podobně. Úplně jako bych viděl právě videoherní sérii. Napomáhají tomu fantastické dynamické akční scény, pohledy (shora) na Gotham, a spousty stran jako když sledujete napínavé videosekvence a soubojovou choreografii právě z oné herní série.
Jedno z největších plus je, že se Batman lehce dostává přes svou pomyslnou čáru, lehce, ale dostává. A přesně tohle chybí! Zločinci si nic jiného ani nezaslouží.
Pokud Marini nedostal nabídku na vytvoření své (scénář + kresby) série, jsou v DC blázni.

Ivan Kučera
Ivan Kučera
21.08.2022 4 z 5

„Tví nepřátelé tě utvářejí.“ Keď som čítal európsku pecku Orlové Říma, ani vo sne by mi nenapadlo, že Marini raz bude robiť Batmana. Každý, kto s jeho prácou mal skúsenosť, veľmi dobre vie, že kresba tohto démonického Švajčiara je úchvatná, vynikajúca, perfektná, dosaďte si ľubovoľný superlatív. Najviac ma uchvátilo jeho realistické poňatie Batmana (kostým, batcave, batmobil) a najmä geniálne nakreslený Gotham. Kým v iných komiksoch ilustrátori majú tendenciu skĺzať ku gýču a Batmanovo mesto ponímajú príliš démonicky, ponuro a za každú cenu (až afektovane) depresívne, v Mariniho opulentnom podaní je samozrejme mimoriadne temné a nebezpečné, ale zároveň živé a pulzujúce. Ľahko uveríme, že okrem šialencov v ňom existujú aj normálni ľudia, ktorí chodia každý deň do roboty. Najúchvatnejšie sú neuveriteľné panoramatické zábery z pohľadu vtáka prepáčte netopiera. Z tých som nedokázal odtrhnúť zrak. Minimálne kvôli fantastickej kresbe toto proste MUSÍTE čítať. Žiaľ, Marini si aj napísal scenár. A tu už nastáva problém. Vinou toho Můj temný princ pripomína grafický román Joker, v ktorom tiež kresba presahovala nepostačujúci scenár. Na prvé prečítanie bol fajn, ale pri druhom som si uvedomil, aký je miestami až mizerný (!). Jednak som sa v niektorých momentoch strácal (takže Joker vie, že Batman je Wayne?), jednak ma rušili pseudo humorné okamihy (zatiaľ som nečítal komiks, v ktorom by sa mi Harley Queen vyložene páčila) a zápletka s drahokamom za 50 miliónov sa mi k tak temnému príbehu nehodila. Nesedelo mi ani to, že Joker je tu poňatý nebezpečne, ale zároveň ako vlastne celkom fajn ujko, čo však ani omylom nejde dokopy s tým, ako vyvražďuje nevinných a unáša deti. Catwoman mám relatívne rád, ale tentokrát zbytočne komplikuje situáciu. Zvláštne je narábané s motívom otcovstva; v dobách testov DNA by asi nemohol byť z otcovstva zažalovaný niekto, kto... ale OK, tu už sa dostávame na tenký ľad spoilerov. Každopádne aspoň dodám, že finálny twist mi pripadal ako vycucaný z prsta a očakávateľný (nevraviac o tom, že ho vyzradí sám Marini behom prvých pár strán, čo si síce uvedomíte až spätne, ale uvedomíte). Rád by som však skončil pozitívne, lebo Marini si prehnanú kritiku nezaslúži. Po batmanovských megaudalostiach (Metal) a ambicióznych záležitostiach (Černé zrcadlo, R.I.P.) som takúto jednohubku potreboval a patrične som si ju užil. A tá kresba je skutočne neskutočná. Takže minimálne za ňu 4*.


ArkAngel
ArkAngel
01.08.2022 4 z 5

Marini je úžasný kreslíř a jde to vidět na postavách i prostředí. Co se této jednohubky týče, rozhodl se Marini pro reálnější tón a tak tu máme třeba Killer Croca více lidského, jak jej zpracovali třeba i jiní autoři v podobných autorských počinech mimo hlavní vesmír. Ženské postavy jsou trošku úchylnější, ale je to evropský komiks, co byste čekali. Příběh je jinak promyšlený dobře, řeší se tu otcovství jedné malé dívenky, které ve finále možná překvapí. Je super, že u nás vychází i tyhle věci mimo hlavní řadu, je to příjemné osvěžení.

mirec88
mirec88
01.08.2022 5 z 5

Úžasný komiks. Veľmi zaujímavý dejovo, akciou, kresbou, samo Jokerom a Harley Quinn, ktorá má narodeniny a tu prichádza moment zápletky, čo neprezradím. Je tam ešte jedna zaujímavá vec, čo tu už na jednej strane bolo, ale v úplne inom zmysle slova. A ten záver? Tak tk bola bomba. Vôbec neviem, čo si mám o tom myslieť! Fakt vynikajúca jednohubka. A trocha mi ten komiks pripomenul aj film Temný rytier.

Arkagas
Arkagas
19.06.2022 5 z 5

(SPOILER) Bruce otcem, Joker naštvanej na starej gang, Harley naštvaná na Jokera, protože jí koblížek nedal pořádnej dárek k narozeninám, Batman naštvanej na Catwoman, která šlohla dárek, který má vykoupit u Jokera jeho dceru. Co z toho bude? Bitka. Obrovská bitka s malou holčičkou zavřenou ve sklepě. Kresba skvělá, příběh skvělý, Joker hned na 3.straně a jako lahůdka na celostránkových kresbách. Je potřeba něco dodat? Nemyslím si. Záležitost na hodinku čtení, ale krásná lahůdka. 
A pro lidi pracující s lidma je Joker prostě kámoš, protože: „Potřebuju někoho zabít, abych se uklidnil!" True story.
Moje hodnocení: 10/10

Voliarty
Voliarty
09.03.2022 3 z 5

Všade sa písalo akú nádhernú kresbu tento komiks má. Ale nepamätám sa, že by sa dakde spomínalo dačo o príbehu. A po dočítaní asi aj viem prečo.

Začnem kresbou. Tu sa prikláňam k názoru väčšiny. Niektoré scény boli fakt krásne namaľované. Hlavne celostránkové obrázky boli fakt niečo, čo by som si aj na stenu zavesil. Ale je pravda, že tu boli aj obrázky, z ktorých som tak očarený nebol.

Čo sa týka príbehu, tak ten nie je ničím výnimočný. Je to bežný súboj Batmana a Jokera, v ktorom sa vyskytne Catwoman (ktorá tu nemusela byť, ale Marini má, podľa predhovoru a toho, ako Cat vyzerá, pre túto postavu slabosť. Nie, že by som sa mu čudoval). Tým, že je tento príbeh mimo hlavného prúdu, tak som čakal, že ho Marini spracuje ,,odvážnejšie". Predsa len si mohol ,,beztrestne" spraviť, čo chce (+/-). Ale jediné, čo tak inak s Batmanom robí je to, že k nemu pridáva dievčinu, ktorá by mohla byť jeho dcéra (Keby bol tento príbeh v hlavnom prúde, tak by ma zaujímala Damianova reakcia na potencionálnu sestričku). Takže príbeh ma mierne sklamal.

Môj Temný princ nie je zlý komiks. Je to bežný príbeh Batman vs. Joker zabalený do peknej kresby. Najlepšie by som to vystihol vetou ,,Marini je lepší kreslič, ako scenárista". Samozrejme, nie je to myslené v zlom, skôr to najlepšie vystihuje moje pocity po dočítaní.

Najlepšou postavou je jednoznačne Archie.

jan8470
jan8470
03.10.2021

Enrico Marini hravý a dravý. Na jeho kresbu Harley a Jokera jsem si musel zvyknout, ale příběh mě bavil. Hra o šperk a dítě ukázala, že Batman má srdce. Povedená záležitost.

zdenek5300
zdenek5300
18.08.2021 5 z 5

Marini napsal pohodový akčnák který má vše co by měl dobrý Batman mýt v tomto případě bych dal 3,5 *, ale komiks zvedá užasná kresba a krvácký formát který je velky a v pevné vazbě . Ale jak říkám skvělá detektivní stránka , záporák a hlave kresba 85 % = 5*

tereza1198
tereza1198
05.12.2020 4 z 5

Joker má pocit, že je mu ta holčička nějaká povědomá.
Temný Gotham, temný rytíř, zelený Joker a trochu naštvaná Harley, která chce k narozeninám pořádný dárek. Joker se projevuje jako oddaný přítel a tak chce sehnat něco pořádnýho. Jenže mu to Batman, Catwoman a starej gang kazí. Jak tohle dopadne? Asi nějakou pořádnou bitkou!

fvalek
fvalek
01.11.2020 5 z 5

Byl jsem moc příjemně potěšený, což jsem většinou ze všech těchhle samostatných příběhů, ale tohle se mi obzvláště moc líbilo. Jediné mínus, které na celém příběhu vidím, je vážně jednoduchá Harley, což asi není tak nevídaná věc, ale po přečtení Harleen a Bílého rytíře mi to přišla jako škoda. Nicméně zbytek výborný.

Batman má dceru a je to sice oběť klasického scénáristického předimenzování dítěte, ale je snesitelná a zábavná. Za to její matka je pravý opak, ale stejně docela škoda, jak dopadla. No a na koho se příběh převážně zaměřuje - Joker a jeho šílenství, které je prazvláštním mixem plýtvání životů, a zároveň lásky k dětem a nějaké podvědomé počestnosti. Hra názvu, která mi nejprve nedocházela, se na konci ukázala jako důvod k pousmání.

Samotná zápletka pátrání a loupeží je vtipná a zajímavá, Catwoman hraje příjemnou sekundární roli a je opravdu škoda Harley. Finální odhalení je pecka, ale myslím, že se to dalo poznat téměř hned, hlavně podle znaménka. Je velká škoda, že jde o izolovaný příběh, zajímalo by mě, jak se Bruce jako tatínek osvědčí. Navíc síla stisku, kterou si Joker uvědomil si žádá svou dohru... :)

Smiley96
Smiley96
26.09.2020 5 z 5

Tak tenhle komiks byl boží. Vtipný, skvělá kresba. Bavil mě od začátku do konce. A ten konec? Jakože co že? :D No kdyby to byla nakonec pravda, vše by to vysvětlovalo :D Prostě bomba.

Obviously
Obviously
18.04.2020 4 z 5

Povedená kresba a zábavný děj mě příjemně pobavily, takže jsem komiks přečetla jedním dechem a s velkým nadšením. Avšak nejsem si jistá, zda je to jeden z těch příběhů, který se vám vryje pod kůži a ještě za několik let na něj budete vzpomínat. Zážitek ze čtení je tady poněkud pomíjivý, zřejmě i proto, že hlavní zápletka je dost předvídatelná a moment překvapení se tudíž na konci příběhu bohužel nekoná. I tak na mě ale Mariniho podání udělalo dojem, ačkoliv prchavý.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka
02.12.2019 5 z 5

"Breathe Again - Hundred Reasons"

Nebyla dobrá jenom kresba, která byla vynikající. Ale mě bavil i děj samotný. Jelikož...

...vaše holka má narozky. Takže pro ní chcete sehnat něco hezkého. Že jo? Jako správný a dokonalý přítel. Jenom ten blbej Batman na to má jiný názor. Takže co potom uděláte? Normální týpek to doma starý vysvětlí. Ale Joker to Harley chce vynahradit. (Což jsem mimochodem nepochopila. Ten alternativní náhrdelník byl totálně boží!!!!!!). A závěr oslavy za to taky stál. Tak to zkusíme znovu? Vynahradíme to Harley? Ale co když tam bude zase ten hajzl Batman, kterej asi nemá doma co dělat, tak místo toho raději prudí a kazí narozky? (A do toho ta na lesklejch věcičkách závislá Catwoman.) Ale Joker má plán, protože osud mu do cesty postaví (a to doslova) malý překvapení...

("Nemám ráda klauny."..."Každej má rád klauny!"..."Já ne...není mi z nich do smíchu.")

Sorry, ale já si prostě užívám, když se Batman s Catwoman kočkujou a přestože jí vždycky převeze, na konci padne: "Selino, doma ti to vysvětlim!" :D

A teď kresba. Ta je dokonalá. Totálně mě rozsekala. S tímhle dílkem se scénárista/kreslíř vyblbnul. Každé okno je nádherné, mnoha detailů, oční orgie. Ale...souhlas, pohledy na město byly nejlepší. Třeba: Batman na anténě s vrcholky budov a jinak město v mlze? Jo, to bylo mňamózní.

Navíc jsem si knihu koupila skoro za hubičku, protože měla lehce ťuklé zadní desky. Lehce, skoro mikroskopicky, přesto byl ten rozdíl ceny velký. Takže za mě spokojenost po všech stranách....

PS: kdo sejme Jokera? To mě dostalo!!!!! :D takže poslední stránka byla tedy vskutku...roztomilá? :O

Skyer
Skyer
19.10.2019 3 z 5

Zajímavá kresba, ale místy bych použila trochu jiné barvy pozadí. Příběh jsem napůl odhadla, ale jako oddechové čtení to bylo dobré.

RaggamuffinSVK
RaggamuffinSVK
06.10.2019 5 z 5

V podstate nie je čo vytknúť. Príbeh je síce jednoduchší, no priamy a uzavretý s jasným motívom. Aj keď musím povedať, že sa u mňa dostavil podobný efekt ako pri Arkham sérii videohier, kedy mi už Joker v každom príbehu lezie krkom. Batman je v Můj Temný princ najviac Batmanom s akým som sa doteraz stretol. Je to naozaj temný a tajomný charakter, ktorého pohnútky pre jeho činy ovplyvňuje iba jeho hon za spravodlivosťou a porazenie zločinu. Kresba je výnimočná a dúfam, že od Mariniho k nám toho Crew prinesie viac. Každá stránka bola precízne spracovaná a doslova z nej dýchal depresívny Gotham a jeho zlo.

jarynek
jarynek
05.05.2019 4 z 5

Z výtvarného hlediska nemám co vytknout - to je posunutí Batmana o level výše. Každý obrázek je potěchou a některé detaily, případně nápady z Batmanova vybavení, jsou opravdu skvělé. Samotný příběh je však spíše prúměrný - neurazí, ani nenadchne - což neznamená, že by byl špatný, ale v porovnání s kresbou dopadá hůře.

FireOfFilth
FireOfFilth
13.04.2019 5 z 5

Tuhle knihu jsem si původně ani pořizovat nechtěl, říkal jsem si zase další Batman, sice ne od klasických tvůrců, ale ... . No a po jeho přečtení musím říct, jsem rád, že jsem tomu dal šanci.
Co zaujme na první pohled je úžasná kresba/malba dělaná poctivým tradičním řemeslem, vodovkami. Nejvíce se mi líbily pohledy na město.
Příběh je sice docela jednoduchý, ale za to skvěle zvládnutý, opravdu mě nenudil ani na chvíli. Možná mě trošičku štvali pletky Jokera s Harley, ale dalo se to vydržet.
Akční panely jsou tak dokonale přehledné a přitom dynamické. Tohle čtenář chce vidět!
Opravdu jsem z toho nadšen, velké osvěžení od klasicky zpracovaných Batmanů, které mě už prostě nudí.
Celkové hodnocení 80%

3DD!3
3DD!3
27.01.2019 5 z 5

Neskutečně hravé, vtipné a promyšlené. Marini vysekl hold klasickému Batmanovi a ještě připravil zajímavou zápletku s překvapivou pointou. Vizuálně jde o ryzí evropskou školu. Hýří barvami, což je u Temného rytíře přece jen trochu neobvyklé.

Gustik5
Gustik5
21.01.2019 4 z 5

Batman: Můj temný princ se řadí mezi nejlépe nakreslené komiksy, co u nás vyšly. Příběh samotný za provedením lehce pokulhává, ale rozhodně není špatný. Jen zlehka ošoupaný. Přesto se dobře čte, není hloupý a neslouží jen jako prostředek pro umělcovu tvůrčí seberealizaci. I po stránce dějové se rozhodně řadí do nadprůměru, jen není dílem s kultovním potenciálem. Přesto jde o komiks vhodný jak pro naprosté nováčky, kteří mají rádi filmy a chtěli by si prostě přečíst dobrý uzavřený příběh s Batmanem, ale i pro ty, co mají načteno a rádi by výraznou oddychovku. Protože tohle dílo má vypravěčský říz a svěžest, jaké zatím novým řadám v rámci Znovuzrození chybí… Zkrátka a dobře, tuto knihu mohu jedině doporučit všemi deseti.

Nelíísek
Nelíísek
12.01.2019 5 z 5

Člověk by řekl že po té dlouhé době Batman už ničím nepřekvapí a ono je to naopak čím víc toho přečtete tím více se toho nemůžete nabažit!!

Další naprosto skvělý komiks a Batmanam, kresba naprosto skvostná, hlavně se mi líbilo vyobrazení Bruce Wayna od tohoto malíře a Joker s Harley byli taky skvěle nakresleni.

Humorem se v komiksu opravdu nešetří, Martini dokázal dát humor i do vážných okamžiků komiksu a snažil se celou situaci zlehčovat skoro u všech humorných hlášek jsem se nasmála.

Příběh je taky velmi dobrý, jsem zvědavá jak se bude více rozvijte, hlavně mě zajímá vysvětlení posledních dvou stránek.

Mohu jen a jen doporučit a doufám že tohle není poslední díl Temného prince který se do češtiny dostane!

Štítky knihy

komiksy superhrdinové Joker DC Comics Batman Harley Quinn

Autorovy další knížky

Enrico Marini
italská, 1969
2018  88%Batman: Můj Temný princ
2021  92%Orlové Říma I + II
2021  94%Orlové Říma III + IV

Kniha Batman: Můj Temný princ je v

Přečtených106x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených5x
Knihotéce46x
Chystám se číst14x
Chci si koupit15x
dalších seznamech1x