Anarky

Anarky https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418079/bmid_anarky-B8r-418079.jpg 4 19 5

Batman Detective Comics série

< 7. díl >

V GOTHAMU VLÁDNE ANARKY! Letadlo na gothamském mezinárodním letišti během přistávání havaruje. Posádka a cestující uvnitř ale působí, jako by byli mrtví už několik let; zdá se, že jejich těla jsou v rozkladu. To, nač zemřeli, se teď šíří po terminálu. Pokud Batman nevypátrá, kdo je za tento biologický útok zodpovědný, bude obětí mnohem víc. A po záchraně letiště čeká Gotham City další biologický útok, tentokrát od samotného Jokera. Lonnie Machin – počítačový génius dříve známý jako Moneyspider – se postaví vražednému šílenství, jež zachvátilo město, aby zachránil svou matku. A nakonec se vydáme do pět let vzdálené budoucnosti, kdy se Batman musí spojit s padouchem Riddlerem, aby Calendar Manovi společně zabránili zopakovat Rok nula. Kritiky oceňovaný kreativní tým komiksu FLASH – FRANCIS MANAPUL a BRIAN BUCCELLATO – přichází s Batmanovými příběhy. Jejich spolupracovníky jsou BENJAMIN PERCY (GREEN ARROW), JOHN PAUL LEON (DMZ) a další a výsledkem je DETECTIVE COMICS: ANARKY! Tento soubor obsahuje sešity DETECTIVE COMICS č. 35–40, DETECTIVE COMICS: ENDGAME č. 1 a DETECTIVE COMICS: FUTURE END č. 1.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Anarky , 2016


více info...

Přidat komentář

Ivan Kučera
06.02.2024 3 z 5

Na letisku núdzovo pristálo (tým pádom vlastne teda skôr havarovalo, ehm ehm) lietadlo plné mŕtvych cestujúcich. Telá vyzerajú tak, že ich koniec života našiel už riadne dávno, azda dokonca až pred rokmi. Čo sa stalo? Na mieste činu sa zjavuje náčelník letiskovej kontroly a, nuž, Batman. Iskrí to medzi nimi, ale obaja si navzájom uvedomujú, že jeden druhého potrebujú. A zjavne sú obaja smrteľne nakazení, takže záhadu musia rozlúsknuť skôr, než zomrú. A možno milióny nevinných spolu s nimi Wow, pecka! Toto je tak atypická úloha pre nášho milovaného Batsa, že som si ju užíval plnými dúškami. Detto famóznu kresbu pripomínajúcu Gotham Central a niektoré kapitoly fenomenálnych Skalpov. Čo neprekvapí, keďže John Paul loen kreslil tretie Skalpy. Ono by nevadilo ani tak to, že po skvelom rozjazde prichádza divné a akési prirýchle ukončenie tohto špecifického, drsného prípadu. Vadí, že je len krátkym úvodným fragmentom a po zvyšok komiksu sa objavujú príbehy, ktoré mu nesiahajú ani po vrtuľu. Občas síce chytia dych, tempo, drajv a atmosféru, ale inokedy to všetko opäť na dlhý čas strácajú a keď to znova nájdu, je už neskoro. A veci typu „vymazanie digitálnej stopy každého Gothamčana“ sú predsa len už trošku naivné (hoc v závere Nolanovej trilógie čosi podobné relatívne fungovalo, takže zjavne závisí aj od spôsobu uchopenia). A nejak ma prestáva baviť, ako sa v každom šiestom, siedmom komikse Batman musí spojiť so svojím úhlavným nepriateľom. Tentokrát s Riddlerom. Podľa mňa narúša celistvosť univerza, keď každú chvíľu Batman s osobou X bojuje a o pár mesiacov neskôr s ňou spolupracuje a osoba X je odrazu poňatá ako vlastne fajn, len trochu viac bláznivý chlapík.

ArkAngel
03.08.2022 4 z 5

Detective Comics pokračuje ve skvělé kresbě, kterou nastavil už minulý díl, byť hned první příběh vybočuje a k tomu nám dává i nudnější zápletku ohledně smrtícího viru. Hlavní děj s Anarkym je už ale zajímavý, protože revolucionář tohoto typu do Gothamu sedí a ukazuje, jak traumatizovaný padouch vytváří další traumatizované duše, které mohou samy páchat zlo. S Bullockem má Batman daleko zajímavější chemii než s Gordonem, protože se na všem vždy neshodnou a tak to má být.


fvalek
05.06.2022 5 z 5

Takový mišmaš příběhů, ale všechny byly dost dobré, takže vytvořily pěkný mix. Hned první příběh s letadlem a virem byl hodně zajímavý a klidně bych víc hrál na tu nemoc než jen na pátrání po původci a léku, ale potěšilo. Joker pořád útočí nějakými chemickými zbraněmi apod., tak proč ještě nikoho nenapadlo šířit nějaký super virus. Ono to tu tedy už několikrát bylo, ale takhle uzavřená zápletka na letišti to dělá moc dobře.

Druhý velký příběh s Anarkym je trošičku slabší, protože Anarky ovládne Gotham tak, že vlastně přijde odnikud a rovnou všechno začne řídit... Do toho tam pořád šílí Mad Hatter a jistou dobu to bylo nejen spletité, ale i dost otravné. S pátráním po viníkovi a postupným odhalováním všech skutečností ale příběh nabírá na obrátkách a je to hodně povedená kapitola. je škoda, že je to takové rychle nabyl, rychle pozbyl. Určitě tam je větší potenciál.

Zombie Jokero Apokalypsa s Lonniem byla asi nejzábavnější, i když byla celá z pohledu vedlejší nehrdinské postavy, a právě proto to možná bylo tak sympatické a zajímavé. Částečně to bylo i vtipné, ale hlavně to ukázalo život ne tak běžného civila. Jen bych si odpustil celou tu krásnou pohádkovou morální stránku, kdy se postavy milují, podporují, chrání a všem stačí, že Lonnie je super kluk, protože chce zachránit svoji maminku...

Poslední kapitola s Calendar Manem šla trošku mimo mě, nebavila mě a byla taková o ničem v podstatě...

Lenka.Vílka
18.04.2021 5 z 5

("Co tu kruci děláte vy?...To si nikdy neberete dovolenou? V Gothamu na vaše slova dají, ale tady na letušti platí jen moje slovo. Tady rozhoduje letištní policie!" ... "A za dvacet minut tu budou rozhodovat federálové. Moc času nemáme.")

Takže další Batman z téhle série. A začne to hned zvostra. A tím nemyslím příběh daný anotací. Ale o kresbě až později.

Ta otázka bezpečáka byla vtipná právě proto, že se Bruce Wayne na dovolenou chystal. Ale by na letišti nesmělo přistát/ztroskotat letadlo plné mrtvých lidí. Takže Batman jde na to.

A co že to? V letadle byl virus, takže nasedit roušky nebo už to je v nás, protože jsme v něm byli nebo byli jenom na letišti? To mi něco připomíná. Ale, sakra, co? Hmmm...

Za mě možná až moc rychlé, ale jako úvodní epizodka to funguje. A potom přijde hlavní příběh.

A musím říct, že byl dobrý. Anarky to myslí vážně. Smaže lidem digitální stopu a vznikne teprve ta pravá anarchie. Celá ta štreka za pointou toho, proč to dělá, byla dobrá. A dávkovaná fakt skvěle ;)

Závěr byl na mě až moc rychlý. Pointou skvělé, ale moc rychlé. Velká škoda :(

Mě osobně zaujala už obálka. Ta je totiž zatím z celé série nejkrásnější. Myslela jsem, že to bude Ikarus, ale jak jsem uviděla Anarky, tak bum! Prostě nádhera. A potom jsem začala číst a přišla práce týpka jménem John Paul Leon. Jak jsem jeho tvorbu viděla poprvé, trochu mi to vypalilo mozek, než jsem si zvykla, ale už jsem věděla, do čeho jdu. Takže dneska jsem si jeho sešity už jenom vyloženě užívala. Ostatní kreslíři to trochu učesali, ale hodilo se. Už to byl jiný příběh.

callahanh
17.09.2020 4 z 5

Člověk, který není úplně fanda do komiksů a nezná veškerou mytologii, se při jejich hodnocení musí řídit instinktem a emocemi, které v něm prohlížení obrázků a čtení vyvolá. U Anarky je dojem poměrně dobrý, protože první příběh je hodně filmový, akční a typicky batmanovsky temný, jen možná až moc rychle vyřešený. Nejslabší pak je určitě příběh s názvem Koncovka, který nemá potřebný náboj a disponuje slabší zápletkou. Titulní Anarky není vysloveně špatný, jen svého potenciálu, který námět s možností vybrat si jakoukoli identitu skýtá, úplně nevyužívá, na druhou stranu je ale nejpropracovanější a nabízí střídmou a účinnou kresbu, která není tak opulentní, ale evokuje určitou komornost celého příběhu. Závěrečná Když budoucnost končí: Výročí je spíše hříčkou pro fanoušky, kteří ocení spolupráci Batmana s Riddlerem, i pro ni ale platí, že je trochu překotnější a ne úplně propracovaná. Výsledek ale hodně vylepšuje kresba, která je u každého příběhu trochu jiná, takže není stereotypní a vždy přesně vystihuje charakter onoho příběhu. Batman zkrátka nabízí roztodivné možnosti na příběh a prakticky s žádným nelze šlápnout vedle, jde jen o to, jak je zpracovaný a nakreslený. 70 %

Autoři knihy

Brian Buccellato
americká, 1970
Francis Manapul
filipínská, 1979
Benjamin Percy
americká, 1979

Kniha Anarky je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce18x
Chystám se číst6x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x