Batman & Robin: Batman znovuzrozený

Batman & Robin: Batman znovuzrozený https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/168352/bmid_batman-a-robin-batman-znovuzrozeny-ZjN-168352.jpg 3 48 14

Temný rytíř padl, když se obětoval, aby tak porazil nejvyšší zlo. Tim Drake odložil kostým Robina a vydal se do světa pátrat po tom, jak by svého učitele vrátil do světa živých. Ve městě se zatím objevila nová dynamická dvojice. Dick Grayson, původní Robin, přebírá plášť a netopýří masku po svém někdejším společníkovi a po jeho bok se staví Batmanův syn Damian vychovaný Ligou asasínů. Tento nový, smrtelně nebezpečný Robin je odhodlán bojovat se zločinem všemi dostupnými způsoby. Před novou dvojicí maskovaných hrdinů stojí nelehký úkol - vypořádat se s rostoucí vlnou zločinnosti a násilí, jež město zachvátila a nemá v dějinách Gotham City obdoby. Budou se muset střetnout i s novou dvojicí samozvaných ochránců pořádku, s nimiž je pojí společná minulost. Pokud v tomto nelítostném boji chtějí uspět, budou se muset nejprve naučit vycházet sami se sebou a zbavit se vzájemné rivality.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Komiksy

Vydáno: , BB art
Originální název:

Batman & Robin: Batman Reborn , 2010


více info...

Přidat komentář

fvalek
13.07.2022 4 z 5

Musím říct, že tenhle starší kousek, který jsem vyšmelil na bazaru, je největší překvapení těchto prázdnin! Naprosto úžasná kresba, která mi sedla, navíc příběhově naprosto úžasné. Nehledejte filosofická zamyšlení a přemýšlivé klidně plynoucí dramata, tohle je jedna velká akce. A přestože každý komiks by měl nabízet něco navíc, nějakou přidanou hodnotu - morální či emocionální - tak po všem tom kecání všude možně jsem ocenil pěknou řežbu.

Komiks má dvě hlavní části, první je s Professorem Pygem, který je nechutný, nemravný a tancuje disco... K tomu dělá nechutné panďuláky a mně z toho všeho šel mráz po zádech. Přesně takového záporáka Batman potřebuje a je to pravý budoucí pacient pro Arkham. Ve druhé části se vrací Red Hood a tady už to trošku pokulhává, protože Jason se tu jeví jako docela neschopný psychicky labilní magůrek, od kterého bych rozhodně čekal víc, přestože se mu dle očekávání povede Batmana skoro dostat. Ale zase pan Flamingo byl pecka, to se musí nechat, i když bych taky čekal těžší kalibr než jak se ukázal u finální bitky. Co se týče samotného Batmana, je to jeho "znovuzrození", kdy se do akce dostává Dick a mně se líbí, jak se role Batmana chopí, a co musí zažívat - zodpovědnost, nový kostým a technické problémy, Damian na krku, nutnost si znovu získat důvěry a respekt a vše okolo. Damian je prostě Damian, ale v tomhle příběhu mě o to víc štval, protože nemá žádný respekt a vychování, ale to asi nebudu dál komentovat.

Celkově jde o komiks, který mapuje dost významnou část Batmanových dějin, ale přesto se nesnaží podávat nějaké velké světoborné příběhy, ale ukazuje nám z Batmana to nejlákavější a nejpodstatnější - jeho boj se zločinem a temnou stránku Gothamu.

Ivan Kučera
27.11.2021 4 z 5

10-ročný Damian, Batmanov syn, je nový Robin a Batman je mŕtvy/nezvestný a jeho masku preberá Dick Grayson. Škoda, že u nás vychádza tak málo komiksov s rozkošným zmrdom Damianom. Niečo by sa našlo (Batman a syn, Batman / Želvy nindža II), ale malo by sa viac. Damian je skvelá postava: dynamická, živá, brutálna, arogantná, ale stále svojím spôsobom sympatická a pôvabná. Ak máte za otca Batmana, vaším dedkom je legendárny Ra´s al Ghul a mamou jeho dcéra Talia, nemohlo to dopadnúť inak. Vytvoriť takýto povahový kolotoč sa môže zdať byť šialené, ale nekompromisný Škót Grant Morrison (Batman R.I.P., Batman a syn, Arkham: Pochmurný dům v pochmurném světě) to zvládol. Miestami ma zaskočilo, aký je drsný. Profesor Pyg je úchyl. Komiks disponuje bizarnými zvieraco-panoptikovými záporákmi. Tento typ zloduchov mi pripomenul Jokerovu bandu v Kameňáku, ale vzhľadom na to, že Kameňák je kult, tak mi sťažovať si na toto pripadá ako sťažovať si, že mi zase dali marcipánovo-čokoládovú tortu. V Batman & Robin: Znovuzrozený sa navyše odohrá kuriozita, že Batmanom nie je Bruce Wayne, ale niekto iný. I to už sa párkrát stalo (Supertíha, Černé zrcadlo), ale aj to je u nás výnimka. Vražedná dvojkombinácia Dick/Damian funguje báječne: obaja sa do pozícií superhrdinov ešte len dostávajú, takže robia chyby a občas sa chtiac-nechtiac správajú ako nezodpovední idioti. Každopádne druhý príbeh (s inak mojím obľúbencom Red Hoodom) ma nebavil až tak, ako prvý s Pygom (hoci čítam každý komiks zo zásady minimálne dva razy, aby mi neušli žiadne detaily, tu som ani po repríze miestami nechápal, čo sa dialo). Je to temné, je to ostatne Batman, ale zároveň je to iné. Vidno to na farbách, ktoré sú živšie, než sme v batmanovkách zvyknutí. Farebnejšou škálou nám ilustrátori Philip Tan a Frank Quitely (New X-Men: G jako Genocida, JLA: Země 2) a inkeri Alex Sinclair a Pete Pantazis naznačujú, že sa atmosféra mení od beznádejnej na nádejnú. Zároveň jasnejšími farbami odlišujú nové hrdinské duo od pôvodného dua Bruce Wayne/Tim Drake. Hodnotím vydanie od BB/art z r. 2013, ktorého súčasťou je parádny žltý prebal (hoci nepísané pravidlo údajne vystríha pred použitím tejto farby na obale, vraj sa to blbo predáva), luxusný čierny obal s vyrytými iniciálami, červená záložka a cca 16 výtvarno-textových bonusov. Príbeh vyšiel aj v komplete Legenda o Batmanovi v novembri 2021.


mirec88
08.11.2021 3 z 5

Tak máme tu nového Batmana s novým Robinom. Čo na nich povedať? Nuž zrejme to spolu nesúvisí, možno áno, ale prečítajte si môj komentár k Batmanovi Konec hry, kde sa mi veľmi nepáči, že Batman má byť niekto iný ako Bruce Wayne. To mi k tomu proste nesedí. Preto hviezdičku inak zaujímavému príbehu strhávam. Grant Morrison je známy tým, že jeho komiksy, ktoré vychádzajú v ČR/SR sa nedajú celkom pochopiť, lebo jednak sú náročné a druhá vec je, že nevychádza u nás od neho všetko. No nevadí. Ako vravím, príbeh sa mi páčil, bol aj mierne hororový, ale to keď za maskou Batmana je niekto iný, neviem prekusnúť.

Gordonlord
24.03.2020 1 z 5

Tohle je téměř odpad.

Neuvěřitelně banální a tuctový příběh, trilionkrát v Batmanových řadách omletý a přemletý, bez špetky něčeho zajímavého. Tím možná měla být přítomnost Dicka Graysona v Batmanově kostýmu a Damiana jakožto jeho "sidekicka", ale tenhle potenciál zůstal dokonale nevyužitý.

Dynamické duo zde prostě pátrá po zločinci, který chce otrávit město, (ježiši už zase) naprosto nelogicky nachází stopy (asi ???) a objevuje se tam kde má, aniž by čtenář tušil proč a jak.

Dialogy a texty mi přijdou, jako by je psal mongol. Většinu času vůbec nedávají smysl, jsou mimo mísu, informační hodnota k "příběhu" nulová a v nejlepším případě jsou dokonalým ekvivalentem pro "nic". Jen aby bublina pro lettering nezůstala prázdná.

Nemůžu pochválit ani kresbu, protože jsem se v ní dost ztrácel a kolikrát nechápal, co se na obrázku vlastně děje.

Ale když vypnete mozek, tak jako podprůměr pro hodně nudnou cestu tramvají se to ještě dá, aniž byste měli chuť to vyhodit do koše. Ale dočíst to byla fakt otrava.

trudoš
05.03.2020 4 z 5

Z Granta Morrisona, vydaného BBartem, asi to nejlepší. Jen kdyby čtenáři nechyběly souvislosti ohledně toho, co příběhu předcházelo. I tak se dá ale do vyprávění snadno naskočit, protože se děj více soustředí na akci a konflikty mezi dvěma rozdílnými aktéry. Právě vztah nového Batmana a Robina tu funguje dokonale, protože obě ikony jsou zastoupeny neokoukanými charaktery, což vede k zajímavým situacím. Naneštěstí vytahuje autor jednoho padoucha za druhým, že by i ostřílený eskamotér zahanbeně schoval svůj kouzelný klobouk. A jak už to bývá, čím větší zlo je zlikvidováno, tím víc u toho následujícího ztrácí divák strach z případného hrdinova neúspěchu. Záporáci tak brzy ztrácí na své děsivosti a stávají se pouhou šablonou, jež má vyhrotit spor obou temných rytířů. Až někdy v půlce jsem si uvědomil, že při všech těch bitkách se v pozadí obrázků odvíjejí další události, které na vše hází trochu jiné světlo. Škoda že člověk nemá šanci si v češtině tuhle nápaditou mozaiku načíst celou.

Wojta777
13.01.2019 4 z 5

Komiks se dobře četl. Výborné postavy, skvělí záporáci a hezká kresba. Děj nebyl nijak skvělý ale neurazil. Proto nedávám plný počet hvězdiček. Byl jsem nadšen, že se zde objevil Jason Todd, ale malinko zklamán, že se zde neobjevil Tim Drake. Komiks je dobrá akční jízda, která mohla mít lepší děj. Proto dávám 3,5 netopýřích hvězdiček.

Nelíísek
26.12.2018 3 z 5

Jsem celkem spokojená, možná bych trochu ocenila rozvinutější děj než odskakování od jednoho padouchovi k druhému. Není to sice nějaký skvost mezi komiksy spíše taková oddechovka Batmana a Robina, škoda že v češtině nevyšlo pokračování, budu se po něj muset poohlédnout v angličtině.

KubaHanzelin
14.11.2018 4 z 5

Robina fakt nemusím, jakoukoliv verzi, ale na jednu stranu bylo zajímavé se na Gotham podívat z trochu jiného pohledu, než z toho pohledu Bruce Waynea, kresba byla hezká a mile překvapili padouši, kteří nejsou tak "opotřebovaní"

Lenka.Vílka
19.12.2016 3 z 5

Proč to byla nuda? Robin. Ale za to si můžu sama (on jaksi název i obálka napoví, že?), ale co, zkusit se musí všechno. Jenom jsem se usvědčila v tom, že ho fakt, fakt moc nemusim.

Voliarty
12.06.2016 4 z 5

Oproti R.I.P. ide o príbeh, alebo skôr príbehy (kniha obsahuje dva, každý po troch zošitoch) jednoduchšie, ale to neuberá na ich zábavnosti. I keď prvý príbeh o tom, ako sa nové ,,Dynamic Duo" musí vysporiadať s psychopatickým Profesorom Pygom mi prišiel omnoho zaujímavejší, ako návrat Red Hooda.
Konflikt vzťahu Dick Grayson/Damian Wayne nebol zbytočne naťahovaný (i keď niekto môže povedať, že bol úplne odstrčený do úzadia).

Kresba normálka, zvykať si nebolo treba. :)

Celkovo som spokojný, že sa k nám dostal aj takýto ,,odľahčený´´ kúsok, bez potreby ponárať sa do Batmanovej psychiky. Koniec navnadil na pokračovanie, ktorého sa bohviekedy dočkáme :(

borknagar
23.04.2016 4 z 5

Na Batmana moc barevné, na Morrisona moc přehledné. Ale jinak jsem vcelku spokojený. Kresba parádní (u moderního komiksu již běžná záležitost). Příběhově nic netypického (kromě absence Bruce), ale pár hodinek jsem se u čtiva bavil. Rozhodně jsou lepší Batmani, ale ani tento na mě nepůsobil zle a rozhodně jeho půjčení z knihovny nelituji. Slabší čtyři hvězdy!......

memphisz
31.07.2015 3 z 5

Je to pořád dokola, ale přesto Morrison má co říct, i když svět superhrdinů pro něj nikdy nebylo to pravé. Potěší tu vcelku akční příběh tří Robinů v kontextu jejich zkušenosti s Batmanem. Příběh se postupně rýsuje a zlepšuje, ale popravdě existuje celá řada lepších komiksů s Batmanem...

Nýdnol
13.11.2013 3 z 5

Záměr udělat Batmana ve stylu příběhů z 50. let se Morrisonovi podařil, tím ale utrpěla tolik pověstná temná atmosféra, škoda.

3DD!3
12.10.2013 3 z 5

Upřímně nic moc. Na Batmanovi mě vždycky nejvíc zajímal Bruce Wayne a tady jednoduše není a pro mě osobně tím celý příběh ztrácí tolik potřebnou temnotu. Morrison umí, šílené zvraty, podivní záporáci, ale chybí tady lepidlo značky Wayne. Ne pro mě to není osvěžující nový přístup, je to jen solidní čtení, které mě ale nedokázalo pohltit. Závěr trochu navnadí na pokračování, ale stejně bych tuhle kapitolu rád přeskočil k Waynovým časovým trablím.

Štítky knihy

komiksy superhrdinové DC Comics Batman

Autorovy další knížky

Grant Morrison
britská, 1960
2007  85%Arkham: Pochmurný dům v pochmurném světě
2013  68%Batman & Robin: Batman znovuzrozený
2014  81%MY3
2017  64%Batman a syn
2013  68%Batman R.I.P.

Kniha Batman & Robin: Batman znovuzrozený je v

Přečtených56x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce31x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x