Báthory - život a smrt

Báthory - život a smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39399/bmid_bathory-zivot-a-smrt-LD7-39399.jpg 4 23 4

V úvodu publikace přibližuje politickou, vojenskou a společenskou situaci v Uhrách v 16. a na počátku 17. století. V následujících, tematicky vymezených kapitolách sleduje jednotlivá období v životě šlechtické ženy raného novověku v obecnější rovině i na konkrétním případu Alžběty Báthoryové. Autoři hledají na základě literatury i pramenů odpovědi na otázku, jak byla žena šlechtického původu vychovávána a vzdělávána, nakolik mohla být sama sebou a nakolik se musela podřídit dobovým stereotypům a očekáváním. Zabývají se např. sňatkovou politikou, manželstvím, zdravím žen či společenským životem v daném období. Ve druhé části se publikace podrobně věnuje vyšetřování sadistických zločinů, z nichž byla Alžběta Báthoryová obviněna. Na základě studia a střízlivého hodnocení dostupných dokumentů se snaží autoři odlišit mýty od historické reality.... celý text

Tano
Tano
11.09.2023 3 z 5

Při čtení jsem si vzpomněla na našeho češtináře ze střední školy - pěkné, ale název díla má určovat obsah díla, což neodpovídá, nejlepší známka za 3. Už jen začátek knihy není úplně pro slabé povahy, nemálo stran je věnováno době za turecké války, takže je součástí i výčet všech možných zvěrstev páchaných na běžném obyvatelstvu např. násilným pitím močůvky počínaje, znásilněním pokračuje a zakopáváním malých dětí do země konče. Super, že teď znám oblíbené pochoutky na stole Turků na přelomu 16. a 17. století, ale krom jedné věty sem a druhé tam se o Báthory Erzsébet začíná mluvit cca až na straně 175 a to už v souvislosti s vyšetřováním případu, ani ne za 100 stran následuje epilog. Kdyby to bylo o době Báthory, ok, ale tady jsem se dozvěděla víc o Thurzovi, Batthyánym a dalších osobnostech doby. Jsem zastáncem teorie, že Erzsébet je spíše démonizovaná, takže se mi líbila argumentace a výzkum autorů k případu, ale bohužel toho o jejím životě celkově bylo uvedeno v knize dost málo.

Romalu
Romalu
03.08.2022

Přečetla jsem si až po filmu a musím říct, že knížka byla o dost lepší zážitek. Líbilo se mi, jak je komponovaná, strávila jsem s ní krásných pár odpolední.


BlueTer
BlueTer
21.11.2018 3 z 5

Knížka je opravdu nádherně udělaná. Křídový kvalitní papír, obrázky, tabulky svědků na konci. Knížka je vymazlená od začátku do konce. Problém nastává u obsahu, mám pocit, že kniha je spíše o době, než o Alžbětě. Jedná věta o jejím porodu, deset stránek o porodnictví v té době. Je to zajímavé ale uvítala bych více věcí o ní, než o samotné době :)

Venezia
Venezia
28.05.2013 5 z 5

Kvalitný papier, kvalitné obrázky, kvalitný text. Kniha obsahuje kapitoly o živote v 16. a 17. storočí, životopis a kauzu Alžbety Bathoryovej a čo je zaujímavé, tabuľky s menami a svedectvami svedkov prípadu.