Bat-Man: První rytíř (Black Label)

Dan Jurgens

Píše se rok 1939. Spojené státy se stále ještě zcela nevzpamatovaly z následků první světové války a Velké hospodářské krize a na obzoru se již stahují mračna hrozby nové války, neboť fašismus nabírá na síle i v nejtemnějších zákoutích Ameriky. I Gotham se zmítá v hospodářsko-společenském chaosu, ke kterému ještě přispívá náhlý nárůst násilné kriminality. Policejní komisař Gordon má plné ruce práce s vlnou brutálních vražd čelných představitelů města. Do toho všeho se objevuje tajemný strážce Bat-Man, který komisaři nabízí pomocnou ruku. Veškeré důkazy v rámci vyšetřování vražd popírají logiku – všichni pachatelé totiž zemřeli na elektrickém křesle. Když se však Bat-Man ocitne tváří v tvář jedné z těchto hrůzných anomálií, stěží unikne se zdravou kůží – což vrhá stín pochybností na jeho schopnost přežít ve světě, který se kolem něj brutálně vyvíjí! Tato kniha přináší zajímavý pohled na slavného hrdinu v samých začátcích jeho kariéry, kdy se stále ještě učí nejen to, jak se vypořádat s pestrou škálou zločinců, ale také jak si vybírat spojence a komu důvěřovat, aby v pochmurném prostředí gothamského podsvětí vůbec přežil. Dva z nejlepších komiksových vypravěčů, legendární scenárista Dan Jurgens (Superman, Action Comics) a výtvarník Mike Perkins (The Swamp Thing, Action Comics), spojili své síly, aby napsali strhující příběh zasazený do časů prvních dobrodružství Temného rytíře! Obsahuje sešity Bat-Man: První rytíř č. 1–3.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: 2025 , Crew
Originální název: The Bat-Man: First Knight, 2024

Komentáře knihy Bat-Man: První rytíř (Black Label)

hroubek
14.09.2025

Četl jsem s Batmanem celkem hodně komiksů. A jeho origin, či jeho první kroky v boji se zločinem nejsou pro mě ničím novým – Batman: Rok jedna. Takže jsem byl trochu skeptický, když jsem začínal číst tento komiks. A to více jsem byl překvapený, jak si s ním scénárista Dan Jurgens vyhrál a přizpůsobil si ho pro sebe. Jurgens se rozhodl, že složí poctu původnímu a klasickému Batmanovi, ale zároveň tam dá moderní vypravěčské prvky a jisté odkazy na současnost. Ke všemu si Jurgens byl vědom, že o Batmanových počátcích vzniklo celkem dost příběhů, takže pokud chce i on něčím zaujmout, tak bude muset k příběhu přistoupit jinak.

Scénárista parádně využívá období, kdy se příběh odehrává. Hospodářská krize skončila, ale zanechala dost šrámů. Blíží se druhá světová válka, Židé se bojí, rovnoprávnost je v plenkách. A do tohoto prostředí zasadil Jurgens svého realistického Bat-Mana, který je chytrý, umí se prát, ale rozhodně to není ten Batman, kterého poznáme z novějších komiksů. Bat-Man je tady zranitelný muž, co dělá spoustu chyb, hodně často situaci nezvládne, a aby vyhrál musí být chytřejší a odvážnější. Navíc je rok 1939, takže se nemůže schovat za různé vědecké udělátka a velký arzenál. V tomto je Bat-Man nadmíru realistický, a to se mi na komiksu hodně moc líbilo.

Po příběhové stránce je to dobré. Příběh má správné tempo, zápletka funguje a jsem dost rád, že Jurgens do příběhu nezapojil žádného známého záporáka. Prostě se soustředil na svůj detektivní příběh, který má lehce brakovou podzápletku, která vychází z doby, kdy se příběh odehrává. Lehce hororová zápletka podzápletka je jasným odkazem na hororové filmy studia Universal, které v této době slavili velký úspěch.

Kresbu si vzal na starost Mike Perkins a odvedl výbornou práci. Jeho kresba má přesně tu správnou atmosféru, která se k příběhu skvěle hodí. Perkinsova kresba se mi opravdu moc líbila a užíval jsem si jak je plná různých detailů a výborně se v ní pracuje s kompozicí, dynamikou, měřítkem a také stíny. To je pro Batmanovi příběhy typické, že Batman pracuje ve stínech a v temnotě, a Perkins to moc hezky zobrazil.

O barvy se postaral Mike Spicer, a i on odvedl skvělou práci. Spicer svými barvy výborně podpořil Perkinsovu kresbu a dodal panelům půvab, tajemno a krásný nádech šestákového dobrodružství. Jeho paleta barev mi moc sedla a byla radost sledovat jednotlivé panely. Z mého pohledu má komiks nádhernou kresbu a perfektně padnoucí barvy.

Musím se přiznat, že mě komiks velmi příjemně překvapil. Nečekal jsem, že mi až takhle moc sedne a já si ho užiji. Velkou zásluhu na tom má jednoznačně scénář Dana Jurgense, který správně pochopil, kde je největší síla jeho příběhu. Komiks má nádhernou kresbu a ještě krásnější barevnou paletu, takže se komiks čte moc příjemně. Komiks Bat-Man: První rytíř mi udělal velkou radost a já ho mohu jen a jen doporučit.

GoodGames
09.09.2025

Síce tu už boli aj lepšie DC Black Label príbehy, ale aj napriek tomu sa jedná o veľmi zaujímavého Batmana. Jeho prvé chybujúce začiatky, keď ho ešte nepoznal ani komisár Gordon a pre políciu bol rovnakým nepriateľom ako zločinci majú svoje čaro. Príbeh sa odohráva v Gothame v 30. rokoch a celé mesto je plné gangstrov a nažhavených samopalov Thompson. Má to štýl, má to temnú atmosféru a aj skvelú kresbu. Bavil som sa.

jan8470
14.08.2025

V Evropě začíná řádit hnědý mor a v Gothamu někdo postupně likviduje předstvitele vedení města. Grafický román Bat- Man se vrací do období těsně před Druhou světovou válkou. Příběh se drží ducha šestákových pulpových románů, kresba ctí noirového ducha. Trochu to estetikou připomíná L.A. Přísně tajné. Myslím, že tenhle kousek nesedne každému.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy: