Básnické dílo: Historiografie a legendy

Básnické dílo: Historiografie a legendy https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492773/bmid_basnicke-dilo-historiografie-a-lege-a8E-492773.jpeg 5 2 1

Hrotsvita (Hrotsvitha, asi 935–975), řeholnice kláštera v saském Gandersheimu a jedna z prvních literárně činných žen latinského středověku, si získala proslulost především šesti duchovními dramatickými skladbami, jsou známy i u nás a vyšly v českých překladech. Soubor připravený pro řadu Memoria medii aevi přináší všechny další, nezaslouženě méně známé, Hrotsvitiny skladby, složené v časoměrných daktylských verších (hexametrech). Jsou to nejprve dvě epické historické poemy, Gesta Ottonis imperatoris (o životě a politickém díle císaře Oty I.), Primordia coenobii Gandersheimensis (Počátky gandersheimského kláštera); poté osm legend, první dvě s biblickým námětem, dalších šest o pozdně antických a raně středověkých mučednících. Tím bude českému čtenáři zpřístupněno v překladu celé Hrostvitino literární dílo. Pro překlad daktylských veršů zvolila Jana Nechutová přízvučnou nápodobu původního rozměru.... celý text

Přidat komentář

Tomáš.K
26.02.2023 5 z 5

I přes Hrotsvitinu orientaci na domácí události okolo Oty I. a absenci dějů v okolních zemích přinášejí obě historické skladby alternativní pohled na otonskou dynastii. Pro nás mohou být zajímavé kupříkladu díky autorčině zmínce o sestře první Otovy manželky Edith („S ní poslal za moře i její sestru, Adiva jménem; ta byla mladší, a menší byly i zásluhy její”). Ta by dle českého numismatika Pavla Radoměrského mohla být první manželkou Boleslava II.

Neméně zajímavá je první kniha, ve které se například dozvídáme o událostech v Córdobském chalífátu. Prolíná se jí motiv neustálého boje dobra se zlem, jenž je ve všech legendách nápadný. U legendy o sv. Theophilovi a sv. Basileovi se dokonce objevuje faustovský motiv smlouvy s ďáblem.

Publikace splnila mé očekávání. Jedinou slabinu vidím v tom, že neobsahuje druhou knihu Hrotsvitina díla. Pro duchovní dramata bychom museli sáhnout po překladech starších.

Autorovy další knížky

Hrotsvita z Gandersheimu (p)
německá, 935 - 1002
2004  60%Duchovní dramata - Gallicanus, Pafnutius, Sapientia
2022  100%Básnické dílo: Historiografie a legendy

Kniha Básnické dílo: Historiografie a legendy je v

Přečtených2x
Knihotéce5x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x