Básně z Jestřábí věže

Básně z Jestřábí věže https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23982/bmid_basne-z-jestrabi-vez-23982.jpg 5 17 5

Výbor z básní u nás víc než kde jinde ve světě chápaného a uznávaného básníka a dramatika, jenž založením samotář se od člověka zdánlivě oddaloval, ale svým dílem prokázal, jak hluboce k němu lnul a jak se chvěl o osud jeho i celého lidstva. Knihu obohacuje zasvěcená studie, básníkův životopis a mikrodeska s přednesem básní a výjevu z divadelní hry Medea. ... celý text

Přidat komentář

RafaelOrtega
03.02.2023 5 z 5

Dokonalé a silné. Tady jsou veškerá slova zbytečná. Velký dík a vděk panu Bednářovi za bravurní překlad a sestavení toho nejlepšího, co R. Jeffers napsal.

sgjoli
04.09.2022 4 z 5

Tato kniha je mým restem z roku 2021. Rozečetla jsem ji právě loni, ale dočetla až dnes. Nicméně ten čas, který jsem s básněmi tohoto amerického básníka strávila, rozhodně stál za to.
Jeffersova tvorba je silně prostoupena krajinou, v níž žil. Hojně se zde reflektuje téma oceánu (či vody obecně), zvířat, země, živelná síla přírody, která nás přežije. Byť se tu dost řeší otázka sepjetí člověka s přírodou a místem, kde člověk žije, je Jeffers nicméně i humanistou - zabývá se tu i otázkami lidství. Pozoruje vývoj lidstva, přemýšlí nad tím, obává se o lidstvo, ale vše to dělá zpovzdálí jako pasivní pozorovatel.
Překrásná formulace myšlenek, pocitů a vjemů ze života "teď a tady" si mne získala hned od začátku. Dozajista tomu pomohl i skvostný překlad Kamila Bednáře, který se s Jeffersem znal a přátelil.
Asi to nebude zrovna čtení pro každého, spíše pro náročnější čtenáře. Ale stojí to za to. Nádhera, tohle jsem si fakt užila. Snad po dlouhé době, co dávám nějaké básnické sbírce tak vysoké hodnocení. 4,5 hvězdy z 5. (Ano, na férovku přiznávám, že s pár texty jsem se úplně nepotkala, ale bylo jich tak málo, že musím i tak hodnotit vysoko.)


Pablo70
26.10.2020 5 z 5

Čtyři roky po vydání Jestřábího křiku vyšel v KPP (Klub přátel poezie) tento výbor z básníkova díla. Kamil Bednář přebásnil jeho verše a v knize najdete i běh života tohoto velkého humanisty a osamělce. Tato kniha se stane perlou vaší knihovny.
Nechci tu opakovat, co již bylo řečeno, pro zájemce doplňuji proklik, kde se dozvíte více a spatříte i legendární básníkovo sídlo na Mysu Karmel.

https://www.citarny.cz/nove-knihy/poezie/poezie-klasicka/robinson-jeffers-basne-zivot-biografie

adriane9
05.06.2018 4 z 5

Podařilo se mi získat vydání včetně gramofonové desky za tak malý peníz, až je mi to líto a dala bych za tenhle skvost i víc. Rozhodně silná kniha v té změti novodobých básníků, kniha co se mi vryla pod kůži a už nepustila. Snad nejvíc přemýšlím nad básní Elegie pro Unu..uměl nebo bude umět někdo sepsat slovně tu bolest ze ztráty milovaného člověka tak jako R.Jeffers? Posuďte sami alespoň trošku z úryvku této básně:

Stárnu a má láska zašla:
je nepochybné, že mohu žít bez tebe, hořce a snesitelně.
Pro to nenaříkám. Mou trýzní je paměť,
mým hořem je, že jsem viděl korouhev a krásu tvého
statečného života, jak jsou vláčeny v prachu ponurou cestou k smrti.
Že jsem tě viděl poraženou, tebe,
která jsi nikdy nezoufala, procházejíc slábnutím
a utrpením – do nicoty.

nightlybird
30.11.-0001 5 z 5

Je to bezesporu výtečně udělaná kniha a je třeba alespoň tady doplnit, že je to v podstatě průřez nejen básníkovým dílem, ale i jeho životem, proto uvádím ještě následující :
Tento výbor sestavil, básně z anglických originálů , stejně jako citáty a dopisy přeložil, úvodní studii a básníkův životopis napsal,obrazový materiál vybral, poznámkami a bibliografickými daty opatřil Kamil Bednář.
Přílohou knihy byla ještě gramofonová deska s načtenýmí básněmi - tu želbohu nemám, neměl jsem gramofon a tak jsem ji nekoupil. Dnes vím, že to byla chyba - pozdě ale bycha honit.

Autorovy další knížky

Robinson Jeffers
americká, 1887 - 1962
1961  90%Pastýřka putující k dubnu
1964  94%Básně z Jestřábí věže
1979  93%Cawdor
1960  96%Hřebec grošák / Silák Hungerfield
1976  90%Pastýřka putující k dubnu / Mara / Hřebec grošák

Kniha Básně z Jestřábí věže je v

Přečtených18x
Doporučených2x
Knihotéce21x
Chystám se číst10x
Chci si koupit5x