Básně v próze

Básně v próze https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93163/bmid_basne-v-proze-S2v-93163.jpg 4 13 2

Drobné poetické prózy, které vznikaly na sklonku autorova života, obsahují úvahy o životě, stáří a smrti, obrážejí válečné události rusko-turecké války, zachycují vzpomínky na prožité veselé i smutné okamžiky i na snová vidění, oslavují lásku, mládí, věčně se obnovující život, přírodu. Jsou zde meditace o trvalé síle umění a nadšení i satiricky vyhrocené projevy všímající si sociální nespravedlnosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Poezie

Vydáno: , Stanislav Minařík
Originální název:

Stichotvorenija v proze , 1882


více info...

Eva2424
Eva2424
23.01.2022 5 z 5

Soubor nádherných krátkých próz, v nichž autor uvažuje nad životem a blížící se smrtí.

"Směju se a sám sobě se divím. Můj smutek je nelíčený, opravdu se mi těžce žije, trpké a neradostné jsou mé pocity. Nicméně se snažím dodat jim kouzla a půvabu, hledám obrazy a příměry; vybrušuji svůj projev, raduji se ze zvuků a souznění slov. Jsem jako sochař, jako zlatník, pečlivě hnětu a brousím a všemožně zkrášluji onen pohár, v němž sám sobě podávám jed."

mistrikova
mistrikova
27.09.2020 4 z 5

Útlá knížečka, krátké dílko autora vznikla cca 5 let před jeho smrtí. V té době byl již vážně nemocen a vzpomínky na mládí, lásku, jeho přátele, kteří již zemřeli, jsou v jeho textech patrné. Autor se zamýšlí nad smrtelností, zpytuje svůj život a tuší, že se již jeho čas naplnil. Nejde o básně v pravém smyslu slova, ale i tak vykazují určitou lyričnost.