Básně - obrazy

Básně - obrazy https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45167/basne-obrazy-45167.jpg 5 13 4

Výběr Apollinairových kaligramů z jeho básnických sbírek (nejen ze sbírky Kaligramy), některé v původní grafické podobě a v originále. Kaligramy jsou nejméně často vydávanými Apollinairovými básněmi (pro náročnost tisku). S doslovem Vladimíra Diviše, zaměřeném na Apollinairovu sbírku Kaligramy.

Žánr:
Poezie

Vydáno: , SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a umění
Originální název:

Oeuvres poètiques d´Apollinaire , 1965


více info...

Přidat komentář

Pablo70
18.04.2021 5 z 5

Všichni čtenáři Apollinaira je dobře znají. Velký básník chtěl rozpohybovat své verše „v době kdy typografie skvěle končí svou kariéru, v době předzvěsti nových reprodukčních prostředků, jimiž jsou kino a fonograf,“ jak napsal v dopise André Billymu. Když čtete Pásmo, cítíte jeho okouzlení novou dobou a všemi vynálezy, když tvrdí, že „antické už jsou i automobily“. Apollinaire byl příznivcem všeho nového, obhajoval i nové malířské směry, např. kubismus. Ostatně v doslovu knihy Básně – Obrazy se dočtete o kaligramech, jak tyto obrazové básně nazýval, všechno potřebné. Tedy skoro všechno…
Nenajdete tam, jak je pojmenoval slovem KALIGRAMY. K tomu se váže historka z domu, kde měl svůj bájný byt s vikýřem a všemi možnými fetiši, obrazy a starými obskurními tisky, které miloval. (Tento byt se ostatně ukazuje dodnes jako pařížská literární pamětihodnost.) Hned pod Apollinairem, ve třetím patře, bydlel záhadný doktor Mardrus, „postava tajemná a slavná“. Apollinaire před ním cítil respekt a pověrčivý strach. Lékař Mardrus byl orientalista, uměl arabsky, překládal Korán a Pohádky tisíce a jedné noci a Apollinaire se ho tolik bál, „že když ho na schodech míjel, třásl se stejně jako Celník Rousseau při malování dravců, a pospíchal do svého podkroví.“ Dokonce byl přesvědčen, že Mardus způsobil smrt jeho kocoura, a že mu vpouští komínem ďábla, který celou noc leze dýmníkem a nedá mu spát (to prý tvrdíval přátelům při sklence napůl z žertu, napůl vážně). Apollinaire četl staré příběhy plné tajemství východních věd a kouzel, jeho fantazie pracovala ve dne v noci… a jeho pověrčivost byla příslovečná. Přesto všechno to byl prý právě doktor Mardrus, který přivedl básníka na nápad nazvat svou druhou sbírku básní CALLIGRAMMES. Můžeme se jen dohadovat, co tak Mardrus nazýval. Slovo je spojením řeckého calli – (krásný) a gram- (něco napsaného). Jak známo dobrý název je základ všeho a Kaligramy žijí svým životem dodnes. Básně – Obrazy nás nepřestanou okouzlovat a bavit. Čtu si v nich už přes padesát let.
Pokud máte Apollinaira rádi, doporučuji jeho skvělý životopis z pera Julie Hartwigové.

Podpovrchem
30.04.2016 5 z 5

Vliv Montparnasské komunity z tohoto díla jen sálá, vtipné jak po vizuální stránce, tak i po poetické. Apollinaire patří mezi básnické skvosty.


baris
03.04.2012 5 z 5

Básně obrazy psal Apollinaire pro bráchu,holky,kámoše z války,pro kámoše umělce.Rozbíjí tradiční verš,hledá "něco" nového,uvažuje o vizuální stránce básně stejně jako před ním Mallarmé.Jeho imaginace je fantastická,protože v těchto verších není třeba rým,asonance ani rytmus.

nightlybird
30.11.-0001 4 z 5

Kaligramy nejsou Apollinairovým "vynálezem", obdobné obrazové básně jsou známy již ze 4. stol. p.n.l. v antice, vyskytly se i u Rabelaise. Není to ale příliš používaná forma básně a je to spíš jen pro fajnšmakry - i když některé z nich jsou bezesporu velmi zajímavé.

Štítky knihy

kaligramy

Autorovy další knížky

Guillaume Apollinaire
francouzská, 1880 - 1918
2006  73%Alkoholy
1948  73%Kaligramy
1926  68%Prsy Tiresiovy
1963  75%Pásmo
1986  95%Velké trojhvězdí

Kniha Básně - obrazy je v

Přečtených13x
Knihotéce6x
Chci si koupit1x