Básně

Básně https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19936/basne-NNa-19936.jpg 4 21 4

V červenci roku 2006 si připomeneme 150. výročí předčasné smrti pětatřicetiletého Karla Havlíčka (31. 10. 1821 – 29. 7. 1856), podle jeho rodiště a programově po vlastenecku zvaného Borovského. Kniha Básní shrnuje kompletní původní Havlíčkovo básnické dílo, od raných Epigramů, jejichž pozoruhodně křivohubé zrcadlo nic neztratilo ze svého provokujícího kouzla, přes Smíšené básně po Tyrolské elegie, verše opět ironicky pranýřující nelehký osud deportovaného básníka až po Krále Lávru, mytologicky aktualizovanou podobu příběhu „irského" krále a tajemství jeho oslích uší. Vrcholu Havlíčkovo veršové umění dosáhlo v čtenářsky oblíbeném Křtu svatého Vladimíra, adaptaci staroruského Nestorova rukopisu o přijetí křesťanství a výběrovém řízení na „církev nejcírkvovatější" poté, co pohanský Perun nevybíravě odmítá hřmít na povel v den carových narozenin. Soubor básní vychází ve spolupráci s rodnou básníkovou obcí, nesoucí dnes „naopak" jeho jméno: Havlíčkova Borová, a jejím Památníkem Karlem Havlíčka Borovového. Čtenáře Havlíčkovými verši ale také nejednoduchými životními peripetiemi v politicky nesnadné době provází v doslovu Jaroslava Hrabáková a Jaroslava Janáčková, graficky upravil a ilustroval Luboš Drtina.... celý text

Žánr:
Literatura česká , Poezie

Vydáno: , Akropolis
více info...

slunicko1958
slunicko1958
18.07.2023 5 z 5

Nedávno jsem se docela zděsila, když jsem zjistila, že jsem si do seznamu přečtených knih nezapsala básně mého milovaného Karla Havlíčka. Borovského, samozřejmě!

Jeho dílo mám nesmírně ráda. Byly doby, kdy jsem některé úryvky uměla zpaměti. Jeho verše jsou nadčasové, chytré, satira patřičně ostrá. Verše jsou pravidelné, rýmují se, takže jsou snadno zapamatovatelné.

"Tak to chodí na tom světě,
každou chvíli jinák,
dneska ctí tě za svatého,
zejtra budeš sviňák!

Dnes vám, bozi, vy ubozí,
kadidlo lid pálí;
a zejtra vás jako smetí
v kalužinách válí.

Dělají si nové bohy
dle svého pohodlí,
koho včerá oběsili,
k tomu se dnes modlí."

palka452
palka452
04.01.2020 5 z 5

Moderní autor


embi
embi
31.12.2018 5 z 5

Jeho epigramy jsou naprosto úžasné. Král Lávra zveršován tak, že máte chuť se ho dobrovolně učit recitovat:) Tyrolské elegie jsou plné užasné ironie. A Křest sv. Vladimíra? zjistila jsem, že někteří mí známí ho často citují:)

Marekh
Marekh
28.11.2018 5 z 5

Kniha se mi celkově líbila. Pokud si dobře vzpomínám, tak se v knize vyskytovaly básně TYROLSKÉ ELEGIE, KRÁL LÁVRA a KŘEST SVATÉHO VLADIMÍRA a další básně. K. H. Borovský věnoval epigramy králi vlasti, církvi, Múzám a světu. O epigramech řekl, že: "Epigramy jsou malinké nádoby, do kterých vztek svůj nalívám, aby mi srdce nežral."

V básních se vyskytuje ironie, sarkasmus, vulgarismy a další jazykové prostředky.

Citáty z knihy, které mne oslovily:

„Od všech z Vídně pozdravení, pan Bach je líbá..."

„Bach mi píše jako doktor, že mi nesvědčí v Čechách zdraví, že prej potřebuju změnu povětří.“

„oslí uši právě dobře ke koruně sluší“