Basilejská kompaktáta

Basilejská kompaktáta https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/131562/bmid_basilejska-kompaktata-Io4-131562.jpg 5 13 2

Podtitul: příběh deseti listin Studie se věnuje průběhu basilejského koncilu, vysíláním legátů z koncilu do husitských Čech a husitskými poselstvy na koncil před vyhlášením kompaktát v Jihlavě. Výsledkem kompaktát je úmluva mezi koncilem a zástupci husitských Čech, která povoluje přijímání z kalicha (což byl 2. bod pražských artikulů) českým utrakvistům. Dále se studie zabývá osudy jednotlivých listin kompaktát a otázkou jejich identifikace (dosud jsou přístupná pouze v nevyhovující edici Fr. Palackého). V exkurzu se nachází přehled 10 listin kompaktát (jako badatelská pomůcka, nikoli jejich kritické vydání), soupisy jejich rukopisů, tisků a českých překladů.... celý text

Přidat komentář

triatlet
25.01.2018

Obdivuji, že František Šmahel dokázal v sedmasedmdesáti letech napsat takovouto stať. Je patrné, že je odborníkem.
Kniha osloví spíš historiky, studenty historie. Na mě tam bylo hodně legací a málo legrace, ale celkově jednání o basilejských kompaktátech byla hodně složitá vysoká politika.
Vysokou odbornost textu dokazuje 433 poznámek. Poznámkový aparát čítá 34 stran, vlastní stať má 98 stran.
Autor se převážně vyjadřuje odborně, termíny se vyskytují minimálně v každé druhé větě. Málokdy se objeví metaforické přirovnání typu „kousnout do kyselého jablka“.
Až budu procházet kolem jihlavského Prioru, to znamená kolem místa, kde byla vyhlášena basilejská kompaktáta, vzpomenu si, že termín prior značí i převora.
.....................................................................................................................
Čtenářská výzva – Kniha žánru, který běžně nečtete
.....................................................................................................................
Odbornou literaturu čtu, ale raději populárně naučnou. Podobně složitý odborný historický text jsem četl před čtvrtslotetím v rámci studia.

Podpovrchem
08.10.2017 4 z 5

Klaním se v obdivu práci pana profesora Šmahela. Jedná se o cenný a souborný vhled do jednoho z kritických období dějin.