Basil - Valašský vojvoda

Basil - Valašský vojvoda https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14679/bmid_basil-valassky-vojvoda-orh-14679.jpg 4 107 9

První polovina třináctého století. Přemyslovské království sílí, česká kotlina je čím dál hustěji osídlena, vznikají nové vesnice a města. Stačí však urazit dva tři denní pochody na východ a člověk se dostane do moravských pralesů, kde stále silnějšímu křesťanství dosud vzdorují pohanská božstva předků. Ruka krále sem ještě nedosáhne, mezi vlky, medvědy a tajemnými obyvateli divočiny je těžké přežít; zdá se to téměř nemožné, když samozvaný pán své poddané nechrání, ale zotročuje. Jenomže lidé jsou právě tak tvrdí a neúprosní jako krajina, ve které žijí, a některým v žilách nekoluje jen lidská krev. Radhošť a Radegast shlížejí na ponurou zemi a lhostejně sledují, kdo se stane valašským vojvodou.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká , Fantasy

Vydáno: , Triton
více info...

Přidat komentář

OldaB
23.07.2023 4 z 5

Drsný příběh o odhodlaném hrdinovi, který se nezastaví před ničím. Čtu po letech a je to překvapivě hodně dobré.

Badger
05.02.2022 5 z 5

Tohle byla paráda, nebylo nic co by mi v příběhu nebavilo.Žamboch se zde trefil do proudu toku mého krevního oběhu, divočina jako by jsem tam byl, sekery, povahy, ženy, čest,souboje.Techniky chvatů Basila, klasicky žambochovské, ale proč by se lepší válečník dlouholetými rvačkami drobek neposunul vpřed. Za mě bomba, ještě že jsem ji pořídil..!


MichalHoráček
23.08.2021 5 z 5

Příjemná povídka na cestu metrem. Klidně by z toho do budoucna mohla vzniknou série.

NemmamSlov
01.05.2017 5 z 5

dalsia poviedka ktoru clovek precita na jedno posedenie pri kave ......krasny a zaroven smutny pribeh Basila, ktory dokonale zapadol do vlcieho klanu......clovek sa ani poriadne nezacita a uz je koniec :)

Diabel
15.04.2017 5 z 5

Naprosto dokonalá rozkošná mini kniha. Velikost knihy odpovídá spíš na povídku, ale Žamboch s toho umí udělat překrásný příběh. Pokud mohu za sebe říci, ze všech příbězích, co jsem doposud přečetl z této edice, považuji tento asi za nejlepší a nejsilnější.
Žamboch opět předvedl, že umí napsat dost slušné české fantasy a stejně jako i v jiných svých dílech dokázal naprosto věrně zachytit atmosféru, kterou od knih tohoto žánru čtenář očekává. Atmosféru světa, kde síla znamená moc a výhody, kde mystika a kouzla jsou neopomíjenou realitou, světa, kde se lidé nedají dělit pouze dobré nebo zlé.
Přesně takový podle mne je i svět Basila, o kterém bych asi nemohl říci, že je to kladný hrdina, ale spíš prostě člověk, který se snaží zachránit pouze své nejbližší, a na ostatních mu až tak nezáleží. Opravdu hodně charakteristické pro většinu hrdinů z děl M. Žambocha. Přece jen příběh Basil - valašský vojvoda má něco, co ho od ostatních jeho děl liší. Autor vytvořil nesmírně tvrdý příběh ze světa plného smrti a lásky a jednoho velikýho dobrodružství. Druhá polovina je jakoby nahrazená mystickou atmosférou z pradávných časů.
Pokud zde hledáte humor, tak vás zklamu. U Žambocha jsem si zvykl, že občas ve svém díle naservíruje něco málo černého humoru v podobě některé z postav, nebo vedlejších hrdinů, nebo aspoň některých dialogů, či hlášek. V tomto příběhu o Basilovy, ale nic takového nenajdete :-)

Hodnotím 10/10

Terva
05.07.2016 4 z 5

Sběratelská minisérie přináší několik delších povídek z České historie. Tento příběh, příběh vlka z Valašska, je jeden z nejprostějších a nejupřímnějších. Svou velikostí knížečky by se dala zařadit do kategorie velká povídka. Jenže Basilův příběh je magický, smutný, plný dobrodružství, smrti a lásky. A tak by se klidně tento příběh mohl zařadit do edice - kniha.
Malá ochutnávka:
Nikdy nepoklekl před bohem na kříži, pouze pravidelně nechával kus z kořisti pod starým dubem dole v údolí.
Krásné a mrazivé počteníčko.

Eigis
23.12.2013 4 z 5

Krátké, ale dobré.

bersek
01.10.2012 3 z 5

dobře napsáno, ale myslim si že pan Žamboch má větši skvosty ..

Vivienne
23.12.2011

Opravdu maličká knížečka ideální do kapsy :-) Příběh je zajímavý a podle mě dobře zpracovaný.