Barva vraždy Bee Larkhamové

Barva vraždy Bee Larkhamové https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/398898/bmid_barva-vrazdy-bee-larkhamove-TRo-398898.jpg 4 66 25

O Jasperovi byste měli vědět tři věci: 1. Vidí svět úplně jinak než vy. 2. Nedokáže rozpoznávat obličeje. Ani svůj vlastní. 3. Stal se jediným svědkem vraždy své sousedky Bee Larkhamové. Jenže chytit vraha, jehož obličej si nepamatujete, není jednoduché… Synestezie je způsob vnímání, při němž určitý vjem vyvolává vjem jiný, který nemá oporu ve skutečnosti. Svět třináctiletého Jaspera Wisharta je vymalovaný barvami, které nikdo jiný nevidí. Slova, čísla, hudba, dny v týdnu, hlasy lidí — to vše má svůj vlastní, jedinečný odstín. V pátek však Jasper objevil novou barvu, která se mu nelíbí a které nerozumí — barvu vraždy. Jasper má podezření, že provedl něco strašného a že s tím má něco společného i jeho otec. Zakrvácený nůž, křik a obrazy, které mu víří v hlavě, chlapci nahánějí strach. Rozhodne se proto znovu projít události posledních měsíců a poté příběh svého vztahu s Bee namalovat. Jasper se zoufale pokouší vyznat ve svých vzpomínkách i barvách, které ho nakonec dovedou k pravdě. Zdá se však, že ve hře je ještě někdo další, kdo se mu jeho úsilí pokouší překazit.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Host
Originální název:

The Color of Bee Larkham's Murder , 2018


více info...

Přidat komentář

TomHr
16.11.2023 5 z 5

Velmi netradiční detektivka. Hned od začátku je potřeba naladit se na specifické vyprávění autistického kluka. Ovšem pak se čtenáři otevře úžasný svět, ve kterém každý člověk, každý zvuk, každé jídlo, dokonce i den v týdnu má svou barvu. Detektivní linka v první půlce knihy ustupuje do pozadí, rozkrývání zločinu probíhá zvolna a až v závěru nabere spád. Snad by knize prospělo o něco zredukovat počet písmenek, přesto se jedná o velmi příjemné překvapení. Mimochodem, věděli jste, že je v Anglii celoročně dovolen lov jednoho konkrétního druhu papouška?

Nattali.ka
10.04.2023 2 z 5

Tento žánr detektivek nebo vražd si přečtu pouze jednou za čas. Příběh vyšetřování vraždy navíc s autistickým hlavním hrdinou pro mě byl docela nezáživný, ačkoli mám s autisty pracovní zkušenost, dokážu si představit, jak je to s nimi složité. I tak jsem několikrát knihu odložila a přečetla si knihu jinou. 200 stran se mi táhlo, přišlo mi to dost zdlouhavé a natahované, synestezie je dobře popsaná a bylo to zajímavé, ale někde neustále opakování popisování barev hlasu působilo rušivě, byť to mělo důležito roli. Asi až posledních 50 stran a rozuzlení mělo spád a čtěnář se konečně dozvídá jak to bylo. Překvapení nechybí, ale na to, že v knize nebylo moc postav nezbývá moc možností, kdo by mohl vrahem být.


Padla Hvezda
14.05.2022 4 z 5

Hlavní postava je naprosto, naprosto otravná (teda když má ty svoje amoky a volá na tisnovou linku). Jinak je to fajn příklad nedůvěryhodneho vypravěče. Konečné rozuzlení mě překvapilo.

Knihomolka506
13.05.2022 4 z 5

" když někoho nepoznáte, nemůžete se před ním schovat."
Jasper, Jacob, Christopher. Hrdinové z různých knih, nikdo však neví, co dobrého je v nich. Řeší vraždu a jsou autisté. Ale v případě Jaspera je to těžké. Víc než se zdá. Nepoznává nejen svůj obličej a tváře okolí, ale vše vidí v barvách- věci, lidí,okolí hudbu , zvířata,...
Je vnímavý, extrémně. Jeho nadání spočívá ve vidění objektů v jednotlivých odstínech. V jeden obvykly den se Jasper zarazí. Něco ho šokuje. Vražda. Neví, co se stalo , kdy a co konkrétně udělal... Byl to ale vůbec on?
Nepředbíhejme událostem, bazén, studené pití a kniha k tomu, nepřijdete hned tak domů!

ElessaRiverbow
22.03.2022 3 z 5

Na rozmýšlení hodnocení téhle knihy jsem si musela dát pár dní, proto recenze nevyšla hned po přečtení. Anotace i obálka mě hodně zaujaly a tak jsem měla vcelku velká očekávání. Bohužel... V první řadě musím říct, že je kniha zvláštní. Hlavní hrdina Jasper má synestezii a prosopagnosii, což je rozhodně zajímavé, ale... On používal odstíny barev, které jsem si nedokázala představit a často jsem kvůli tomu od knihy odbíhala, abych si tu barvu vygooglovala. Také mě extrémně vytáčela Jasperova posedlost alexandry. Díky těmto dvěma věcem (a také ještě pak pár drobnostem) jsem byla schopná přečíst jen pár kapitol denně a kniha byla pro mě nudná. Mé hodnocení však zvedlo posledních cca 100 stran, které byly zajímavé a vše se zde rozplétalo. Jako celek bohužel nic moc.

IreneP
16.03.2022 4 z 5

Toto není klasická detektivka a děj se spíš pomalu odvíjí, než aby běžel. Může za to fakt, že příběh vidíme očima chlapce s poruchou autistického spektra, který nejenže nerozeznává obličeje, ale navíc ke každému zvuku vidí barvy. Kniha je tedy opravdu doslova plná různých barev a jejich odstínů. Každé zakašlání, každé slovo nebo hluk z ulice je popsaný i určitou barvou, napři. "studená tyrkysová s bílými okraji a ledovými střípky" apod. A pak je ještě plná ptáků, tedy přesněji alexandrů, což jsou invazivní papoušci, kteří začali sídlit i v Británii. A mezi těmi barvami a alexandry je příběh vraždy jedné mladé ženy ze sousedství, která svými životním stylem dráždila většinu lidí v okolí. Za mě parádní, i když trochu delší čtení.

Josefie
15.10.2021 4 z 5

Jaspera si musíte zamilovat. Jeho svět je vážně pozoruhodný. Sice vám nejspíš všechny ty barvy a pozorování ptáku z okna jednou poleze na nervy, ale stejně to budete v koutě duše milovat.

Dlouho jsem přemýšlela koho mi Jasper připomíná a pak jsem na to přišla... Sheldona z Teorie velkého třesku :D
Také vám tu chci citovat kousek knihy, u kterého mi dáte zapravdu:

--------------------

,,Kouření způsobuje rakovinu," neopomenu zdůraznit. ,,A ta vám zabila maminku. Nejspíš zabije i vás."
Pán mlčí.
Jdu dál. Mlčení znamená, že rozhovor skončil a já se nemusím dál chovat normálně.

----------------------

Co se týče rozzuzlení ten už tak silný nebyl jak byste mohli očekávat, ale nejhorší také nebyl. Nedala bych příběh přímo do žánru krimi, celé šlo spíš o to jak Jasper vnímá svět než o to aby se dopadl vrah.

Tyn_a
15.08.2021 3 z 5

Hodně zvláštní kniha o chlapci, který vnímá svět úplně jinak, v barvách, a že ty barvy stojí za to. Z pohledu člověka, který dokáže rozeznat obličeje, mi to přijde odlišné a zdrcující. Jenže Jasper nepoznal jiný pohled na svět a tak je smířený s tím, co má. Má svoje barvy..
Celou knihu jsem přemýšlela jaké to asi musí být. Nerozpoznat člověka podle tvaru obličeje, nosu, očí...ale přitom jde jen o vnímání samotného člověka jiným způsobem.

Po pravdě mě příběh docela zasáhl. Ty jeho pocity, když měl ve škole doručit dopis a netušil, jak najde adresáta. To, že nemůže pomoci při vyšetřování, protože neviděl vraha, pouze slyšel. Musí to být šílené..
Věřím, že ve mě kniha zůstane hodně dlouho...

Jediné co bych vytkla je závěr, který byl příliš unáhlený (ale o to tady nejspíš nešlo)..
Podtrženo a sečteno...byla fajn :)).

evik_svistik
05.03.2021 4 z 5

Rovnou předem přiznávám, že jsem od knihy čekala maličko něco jiného. S velkým úsilím se mi ji podařilo dočíst, nešlo mi číst na jeden zátah, kniha mi dávala zabrat obrovským množstvím popisů barev, nicméně to k tématu patří. Není to ten typ knihy, co vás na první stránce chytne a do poslední nepustí, zas tak velké napětí v tom nebylo, ale byla to velice zajímavá čtenářská zkušenost, o autistických dětech moc načteno nemám. Musí být velice těžké mít takové dítě doma a domluvit se s ním.

broskev28
05.01.2021

Upozornění: klíčové slovo v názvu této knihy je BARVA, nikoli vražda!
Dotaz: vyjde i jako audiokniha? Já bych ji tedy určitě nechtěla, protože tenhle barevný gejzír si musíte vychutnávat pomalu, přerušit četbu a představovat si.
Barevné vnímání dnů v týdnu, čísel, ale především zvuků, takže i hlasů. A právě podle nich (případně podle oblečení nebo podle doplňků) Jasper rozpoznává své spolužáky, sousedy, přátele . . .
pondělí (šarlatová), úterý (lahvově zelená), středa (bílá jako pasta na zuby), čtvrtek (jablečně zelená), pátek (indigově modrá), sobota (tyrkysová), neděle (meruňková),
to je jen základ pro další barevné ohňostroje:
"Hrají Rihannu a její písničku Diamonds, ale já na obloze nevidím diamanty jako ona. Vidím vybuchující zlaté a stříbrné hvězdy, zčeřené vlnky rozlévající se do plameňákově a melounově růžových moří. Odstín růžové se na pozadí žlutých čar neustále proměňuje v nádherné tóny fialové a zase zpátky."
Právě Jasperovo barevné cítění, ale hlavně i vyjadřování mě vede k nápadu nabídnout tuhle knihu i mé kolegyni - vývarnici, jinak též učitelce Vv na naší škole a pravidelné návštěvnici naší knihovny; jsem opravdu zvědavá na její komentář. A skládám poklonu paní překladatelce jakož i nakladatelství Host za určitě náročnou, ale kvalitně odvedenou práci.
Ale kromě toho je Jasper taky regulérní autista, takže jeho táta to s ním opravdu nemá lehké. Naštěstí někteří dospělí jsou velmi tolerantní:
"Leo má hlas barvy kávy s mlékem a bohužel vůbec nevypadá jako lev. Ale zase má snadno zapamatovatelnou černou bradku a červené brýle. Koupil mi plechovku coly a kitkat, marsky v automatu totiž došly. Varoval jsem ho, že pak možná budu máchat rukama jako alexandr, ale on mi odpověděl, že si můžu máchat, jak budu chtít, což od něj bylo milé. Měl bych ovšem dodat, že zatím neviděl, jak u toho vypadám."
Teď je snad více než jasné, že jestli hledáte tu správnou, hladce a rychle plynoucí, napínavou a plnokrevnou detektivku, jste na špatné adrese. A naopak, máte-li zájem rozšířit své dosavadní obzory (ať už jde o barvy nebo o autismus), užijte si barevnou záplavu na každé stránce!

michaela2338
06.07.2020 3 z 5

Kéž by byla první půlka stejně svižná jako ta druhá. Pak by nebylo co vytknout.

šipek
29.04.2020 2 z 5

Tak mi to nedalo a opět jsem sáhl po knize a dočetl. Nedalo mi to nechat knihu nedočtenou. Téma knihy mi moc nesedlo a mohla být kratší.

šipek
14.04.2020 2 z 5

Odloženo po přečtení 150 stránek. Kniha mě vůbec nezaujala.

maryska09
25.03.2020 5 z 5

Moc dobře napsaná neobvyklá kniha. Závěr je poměrně snadno odhadnutelný, ale ničemu to nevadí. Kniha se moc dobře čte, svět barev opravdu upoutá. Doporučuji

Atuin
05.01.2020 5 z 5

Ta kniha je výborná. Na debut je to až drze dobré. Pokud má příběh nějaké slabiny, autorka je umí zdařilé zametat pod koberec. Vyprávění je nezvykle zajímavé,což je u takových témat zásadní a nebývá to pravidlem.
Jasper je osůbka velice zajímavá,velice dobře napsaná a podmanivá. Věříte mu nejen každé slovo, ale máte dojem že to vám schází řada nebývale osobitých smyslů.

rode
06.09.2019 4 z 5

Jakožto člověk, který nejvíc upřednostňuje černou barvu, mi občas všechna ta kobaltově modrá a další barvy lezly krkem. Nicméně kniha se snaží přiblížit myšlení autistického chlapce, takže všechny ty barvičky a vzory jsou asi potřeba, ale i tak si myslím, že kniha mohla být o pár stránek kratší.

astra3
25.08.2019 4 z 5

Určitě zajímavý případ. Už jsem něco podobného četla. Lidí s různými poruchami je čím dál víc.

VeruFreckles
30.07.2019 3 z 5

Knihy s hlavním hrdinou s poruchou auristického spektra by se snad daly přehazovat vidlemi. Barevný svět synestezie i tak přináší něco nového, co v knižním vyprávění dobře funguje a provokuje čtenářovu představivost.

Příběh samotný začal mít spád až v poslední třetině. Začátek byl až zbytečně zdlouhavý. Knihu jsem několikrát odložila, ale jsem ráda, že jsem se prokousala k druhé půlce, kterou jsem si užila.

konicekbily
20.06.2019 4 z 5

Je to monolog dospívajícího chlapce s těžkou poruchou vidění/vnímání skutečného/reálného děje. Autorka to hodně zamotala: jednak osvětlováním chlapcovy choroby a podle mne nadměrným natahováním děje.

iceVS
16.06.2019 4 z 5

Zdařilá kniha. Vždy bude porovnávána s Haddonovou knihou, ale tu cestu si autorka zvolila sama. Hlavním hrdinou mohl být klidně muž třeba o dvacet let starší, inteligenčně by na tom nebyl jinak, jen by už nevyvolával takovou dávku soucitu a kladných emocí. Jinak emoce u mě vyvolala spíš překladatelka, opakovaným použitím výrazu "v modrých džínech" :-( Po přečtení slova maršmeloun se mě pro změnu zmocní představa pochodu melounů, což v souladu s knihou je sice hodně barevná vize, ale prostě neoslní.

Štítky knihy

prosopagnosie

Autorovy knížky

Sarah J. Harris
anglická, 1972
2019  74%Barva vraždy Bee Larkhamové

Kniha Barva vraždy Bee Larkhamové je v

Právě čtených3x
Přečtených81x
Čtenářské výzvě13x
Knihotéce91x
Chystám se číst85x
Chci si koupit11x
dalších seznamech3x