Bartleby a spol.

Bartleby a spol. https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38908/mid_bartleby-a-spol-R9q-38908.jpg 4 26 4

Bartleby a spol. je kniha, která Vila-Matase (nar. 1948 v Barceloně) nejvíc proslavila v cizině a pomohla mu výrazněji prorazit i doma ve Španělsku, kde dnes patří ke kultovním autorům. Podle slavné Melvillovy postavy písaře, který na všechno odpovídá „Já bych prosím raději ne“, až umře hlady, pojmenoval Vila-Matas spisovatele, kteří se po prvním či druhém díle odmlčeli nebo psát ani nezačali. Kniha je stylizovaná jako 86 poznámek pod čarou k neexistujícímu textu – poznámky si sepisuje samotářský úředník, prototyp bartlebyů, který před pětadvaceti lety vydal jednu prózu a od té doby odmítl psát. Pátrá po podobných případech a sepisuje jakýsi katalog či slovník bartlebyů, spisovatelů odmítnutí, kde sousedí slavná jména jako Walser, Kafka, Musil, Rimbaud, Rulfo, Sokrates s fiktivními autory. Citáty a parafráze se mísí s biografickými střípky a celé dohromady je to jako napínavé, ale i velmi vtipné detektivní pátrání v knihovně, číhání na všeodhalující záblesk náhlé souvislosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Bartleby y compañía , 2001


více info...

Přidat komentář

Králíczek
06.06.2023 5 z 5

Skvělá kniha o knihách. Při čtení jsem tedy prakticky neustále držel v ruce mobil a na databázi průběžně dohledával autory a díla. Spousta inspirace, co číst dál. Jen mě v průběhu stále napadalo, že by měl autor přidat ještě jednu poznámku pod čarou. Sám jsem se totiž takovým Bartlebym cítil a věřím, že mezi čtenáři nejsem sám. Budu si také muset stvořit svého strýce Celerina, kdyby se mě někdo zeptal, proč nepíšu.

JáJejí
17.02.2020 4 z 5

Je-li to opravdu román, jak tvrdí zařazení této knihy jak tady na DK, tak autor recenze a jeden z komentujících, pak je jeho protagonistou nepsaní, čili činnost, nikoli postava.

Je to takový rozcestník po literatuře, která z velké části ani není dostupná v českých překladech. Kdyby bral někdo vážně, odhodlaně, poctivě a pracně místní Čtenářskou výzvu, pak by si mohl dát jako úkol na celý zbytek života dohledat jednotlivá zmíněná díla a přečíst je.
#TheHardestReadingChallengeEver
:-)
Je to takové mile subversivní, relativně lehké pohrávání si s příběhy spisovatelů, kteří psali a nepsali z té nejvnitřnější potřeby. Důkaz toho, že žádný žebříček prodejnosti/čtenosti/oblíbenosti nemůže obsáhnout skutečné poklady lidského ducha.
Vůbec není třeba se bát toho, že neznáte-li Melvillovu iniciační povídku, něco vám uteče.
Doporučuju všem, kteří se někdy pokoušeli napsat něco více, než nákupní seznam.
Velmi nadějeplné a odhodlání obnovující "drobné" čtení.


lentolog
04.05.2018 5 z 5

Azda najlepšia kniha o knihách. O mojich obľúbených bartlebyovcoch plus mnoho veľkých objavov neznámych autorov.

puml
28.08.2013 5 z 5

Jeden z nejlepších španělských románů počátku 21. století. Knihu jsem si koupil spíš náhodně, protože mě zaujala anotace a zklamán jsem rozhodně nebyl, naopak, Vila-Matas patří k nejzábavnějším spisovatelům, i když je to humor, který každému asi nesedne, jedná se totiž o různé posedlosti a vtípky zvláštního druhu spisovatelů, takzvaných "bartlebyů", což jsou autoři podivíni, často autoři, kteří z nějakého důvodu přestali nebo nechtějí psát. Zároveň je to skvělá a zábavná exkurze do dějin této okrajové literatury - děl, která nebyla nikdy napsána a autorů propadlých spisovatelské apatii, nebo naopak autorů nějakým způsobem posedlých - spisovatelů pro které nebylo psaní vším, ale spíš ničím. Doporučuji.

Čtení:
1. březen - duben? 2006
2. srpen 2013
3. srpen - září? 2016
4. březen 2019

Štítky knihy

španělská literatura spisovatelé

Autorovy knížky

Enrique Vila-Matas
španělská, 1948
2006  86%Bartleby a spol.

Kniha Bartleby a spol. je v

Přečtených28x
Doporučených1x
Knihotéce30x
Chystám se číst20x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x