Barevný závoj

Barevný závoj https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37327/barevny-zavoj-37327.jpg 4 149 40

Kitty se musí neodkladně vdát. Proto si bere seriózního doktora Waltera, se kterým odjíždí do Šanghaje. Protože se tady ale Kitty nudí, najde si milence. Walter nevěru odhaluje a jako pomstu přijímá práci v odlehlé čínské vesnici, kam bere Kitty s sebou. Teprve tady se mohou naučit jeden druhého chápat, milovat a odpouštět... Kniha byla roku 2006 zfilmována s Naomi Watts a Edwardem Nortonem v hlavních rolích.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Melantrich
Originální název:

The Painted Veil , 1925


více info...

mnohoknih
mnohoknih
05.09.2023 4 z 5

Na začátku jsem si myslela, že to bude sladkobolná blbina. Nebyla. Byl to román s aktuální tématikou, napsaný před sto lety. Povrchní Kitty ( úplně jsem v ní viděla jistou dědičku hotelů), introvertní Walter, samolibý Charles a drama je na světě. Waltrovo řešení mě zaujalo. Zajímalo by mě, zda by odjel i kdyby nebyl bakteriolog. Ve výsledku cesta Kitty jen prospěla. Její popisované prozření a dospění je vyvedeno bravurně! Radost číst. Líbil se mi i popis jeptišek, i ve víře existuje povrchnost. A stejně tak v ní existuje duchovní krása a matka představená ji v těch pár přímých větách uměla předat. V příběhu popis čehokoliv, ať postavy, povahy či krajiny vypadá nejprve toporně a pak si zjistíte, že si to užíváte. Já si tedy čtení užila, včetně předmluvy.

Calinda
Calinda
11.08.2023 5 z 5

Krásná kniha, ihned po dočtení jsem zkoukla i film z roku 2006, který je díky výborným hercům v hlavních rolích také úžasný (až do části, kde se film začíná od knihy lišit a stane se z toho klasická romanťárna - temné ladění nešťastného manželství, které je v knize přítomné až do samého konce i odlišný závěr mi sedí mnohem více). Walter je i přes svou uzavřenou a těžko čitelnou povahu pozitivní hrdina a velký muž od prvních stránek, s Kitty je to složitější, ale i ona během děje ujde velký kus cesty a vymaní se ze škatulky negativní postavy. Doporučuji, moc hezké čtení.


kaja77
kaja77
18.05.2023 4 z 5

Kniha je velmi vhodný materiál pro zfilmování...ty orientální kulisy Hongkong, Čína, všechna ta popisovaná příroda , navíc úvod knihy plný večírků a společenských akcí 20.let v Anglii...no už jsem si pořídila film a jdu kouknout na to, jak si to představovali filmaři. Příběh samotný je zajímavý, konec mi tedy přišel dost násilně useknutý ale co nadělám :)

vierak
vierak
19.04.2023 4 z 5

Túto knihu som čítala až po pozretí filmu, takže som neočakávala prekvapenia, skôr som sa zabávala na hľadaní rozdielov.
Dlhý úvod popisuje anglickú vyššiu spoločnosť, kde je hlavnou úlohou matky nájsť vhodného ženícha pre dcéru. Spoločenské konvencie, pre ktoré je dôležitá iba povrchnosť formujú mladé dámy na bezduché nevzdelané bábky starajúce sa jedine o svoj zovňajšok a klebety. V podstate nie je možné si v takomto svete nájsť partnera, ktorého budete milovať a ctiť po všetky dni.
Bolestivý prerod hedonistickej mladej krásky v pokornú ženu vediacu dávať svoju lásku ľuďom navôkol tu bol naozaj krásne podaný.

Knižní střípky
Knižní střípky
15.04.2023 5 z 5

Barevným závojem mi Maugham připomněl, jak skvělý je vypravěč. To, jak zachytil frivolní Kitty bylo obdivuhodné, ráda jsem ji neměla, ale uvěřila jsem její následné změně. Ano, Maughamovi věřím, bezvýhradně věřím, že se Kitty mohla změnit. A jsem mu neskonale vděčná za konec, díky němuž příběh získal na uvěřitelnosti a nesklouznul tam, kam sklouznout mohl.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

SlamLenka
SlamLenka
15.03.2023 5 z 5

Tohle je moje první pětihvězdičková beletrie roku 2023! Tomuto románu už je sice skoro 100 let, ale kdyby mi někdo tvrdil, že jde o dílo současného autora, vůbec bych se nedivila! Barevný závoj je neskutečně čtivý a za celé století neztratil nic na své aktuálnosti a síle, byť nás svým dějem vrací do časů minulých, konkrétně do koloniální Číny 20. let minulého století.
To prostředí samo o sobě nemá nijak zásadní roli, ač silně koresponduje s odcizeností, která je charakteristická i pro dvojici hlavních hrdinů manžele Kitty a Waltera. Vztah tohoto anglického páru, který je podstatou románu, je nevyvážený a asi nejlépe by se dal vyjádřit jako neláska (především ze strany Kitty) nikoli nenávist, kdepak, jen prostá absence lásky. Žijí spolu na jednom místě, ale nějak tomu chybí společné prožívání, sdílení, prostě to, co by ve zdravém svazku dvou milujících se osob mělo být, jenže Walter už nemiluje Kitty a Kitty nikdy nemilovala Waltera. A odcizení spolu s epidemií cholery spoluvytvářejí temnou atmosféru příběhu i vztahu manželů poté, co se provalí, že Walterovi byly už nějakou dobu nasazovány parohy. Kitty přišla o své falešné naděje, když její milenec konečně vybarvil, ale její prozření manželství stejně nepomůže, celé je to jen o to více komplikované Vypjaté situace pak mohou vést ke změnám a důležitým životním rozhodnutím, ale také k tragédiím. Takže jak to dopadne tentokrát?
Kitty je dokonalý příklad postavy, k níž z počátku cítíte spíše despekt, ale nakonec si vás přece jen získá. Asi jsem to ani nečekala, ale ta kniha mě fakt dostala a navíc ta obálka!

eva3992
eva3992
12.03.2023 5 z 5

Hlavní hrdinkou příběhu je Kitty, anglická dívka, která se natruc provdá za lékaře a odstěhuje se s ním do Číny. Brzy manžel odhalí její nevěru a rozhodne se odstěhovat do čínské oblasti, která je zasažena cholerou. Sledujeme zde proměnu nejen Kitty, ale i jejich vztahu a hodnot.

Bez dlouhých řečí nás autor hned vhodí do příběhu, který nás okamžitě vtáhne a pohltí. Láska, emoce, vztahy mezi lidmi, manželství z rozumu, nevěra, to vše najdete v tomto románu, ale i mnohem více. Autor je mistrem v psychologii postav, všem vidíte do hlavy, prožíváte s nimi jejich situace, dokážete se do nich vcítit. Každá postava je zde jiná, ale všechny Vás osloví.

Kniha je napsána již v roce 1925, ale to, jak autor píše, jaké používá obraty, nádherné věty, to je skvělé, kolikrát opravdu nadčasové. Někdy mi přišlo, jako kdyby se příběh odehrával dnes, a ne před sto lety.

Je to krásné, milé, dojemné, ale i drsné a smutné. Na jednu stranu to bylo trochu prvoplánové, na druhou však vzal konec až nečekaný směr. Celkově jsem si čtení moc užila, prožívala jsem každou větu a na Kitty jsem myslela, i když jsem zrovna nečetla.

Podle knihy je natočeno několik filmů, podívala jsem se na ten nejnovější, ale kniha je prostě kniha.

Toto je důkaz, že i klasika může být čtivá a dokáže Vás zasáhnout.

D_žejn
D_žejn
07.06.2022 4 z 5

Občas je fajn sáhnout i po klasice a přečíst si o mezilidských vztazích, které se defacto po staletí nemění. Téměř sto let starý příběh pracuje s principem hate-love vztahu mladého manželského páru, do kterého ona (Kitty) vstupuje z rozumu a on (Walter) z lásky. Až nevěra a společně prožitá silná negativní zkušenost oba odhalí v ryzé nahotě a ukáže, zda jejich vztah byl velký omyl nebo se pokusí najít si k sobě cestu.

W. S. Maughan je skvělý vypravěč, který na malém prostoru dokáže rozehrát silný příběh s hlavní hrdinkou, kterou nejdříve nesnášíte a pak si ji zamilujete. Dynamický a velmi dramatický oblouk s nečekaným dějovým zvratem se zpočátku tváří jako klasická vztahovka, ale ve finále jde o silný příběh. Škoda jen, že za oním pomyslným závojem zůstává Walter a jeho velmi racionální povaha. Zasloužil by si mnohem víc prostoru, jeho vnímání manželství by dalo knize další rozměr.

kkouzlo
kkouzlo
30.09.2021 4 z 5

Kniha mě naprosto okouzlila (hledala jsem něco o Japonsku) a naprostou náhodou skončila v Číně - kniha mě zaujala už svojí obálkou. Při čtení mi vůbec nepřišlo, že autor dílo stvořil téměř před sto lety. Podívám se i na film.

jana2144
jana2144
15.10.2020 5 z 5

Film úžasný, kniha skvělá...a pokud je to 100 let stará kniha, tak je velmi nadčasová. Navíc je zde spousta krásných myšlenek.

Eeli
Eeli
01.02.2020 4 z 5

Příběh je to velmi líbivý, a to i přes závažnost okolností, za kterých se odehrává. Ze stejného důvodu však mohl být zpracován mnohem hlouběji (prostředí mohlo působit exotičtěji, téma epidemie cholery závažněji apod.) nikoli zaměřen pouze na vztahové problémy postav a osobnostní rozvoj hlavní hrdinky. U málokteré knihy si troufám říci, že by jí prospělo více "omáčky".

Fillipa
Fillipa
10.01.2020 2 z 5

Ano, čekala jsem mnohem víc, ano, text byl aktuální před sto lety.

Knihomol.ka
Knihomol.ka
10.01.2020 5 z 5

Někteří uživatelé zde píši, že je na knize znát, že je napsaná cca před 100 lety. Mně naopak fascinovalo, že by se příběh dal klidně zasadit do naší doby, protože je pořád aktuální. Jen se trochu změnily kulisy ;-)
Hodně silný ženský příběh o hledání vlastní identity.

knih.sasa
knih.sasa
14.11.2019 5 z 5

Docela nenápadná kniha, která se čte velmi dobře. Je znát období vzniku, to se ještě nepsaly strhující bestsellery, ale spíš klidnější knihy s poučením. Sledujeme cestu ženy Kitty, která se provdá ne z lásky, aby nebyla na obtíž rodičům, a prakticky se nudí. Je totiž s manželem na cestách v anglické kolonii - Číně. Reálie a příběh je dost působivý, jsem zvědavá na filmové zpracování. Kitty se zaplete s povrchním milencem, ale jeho charakter objeví, až je donucena manželem se přemístit do míst, kde řádí cholera, dále do vnitrozemí Číny. Tady pomáhá jeptiškám, které se starají o nemocné a pomaloučku probíhá změna v myšlení a náhledu na svět i u ní. Změní se i její náhled na manžela - nemiluje ho, ale váží si jej. Nebudu prozrazovat děj, ale byla jsem nespokojená, že jedna z hlavních postav zemře. Asi chápu autorův záměr, v místě, kde zuří cholera, by to člověk asi i nakonec čekal, ale...
No, rozhodně doporučuji k přečtení, ale zase to není oddechovka, ačkoliv jsem si ji v knihovně půjčovala právě s tímto záměrem po přečtení anotace na obálce. Kniha u nás vyšla jen 2x, což je škoda a docela se divím.
Určitě se podívám také na filmové zpracování knihy. Od autora už mám připravené ke čtení další knihy.

adnov
adnov
30.10.2019 4 z 5

Zpočátku mi to přišlo takové plytké, skoro červená knihovna, ale nechápala jsem Kitty ani Waltera. V polovině knihy se vše změnilo. Dochází k (pro mne) nečekaným zvratům. Zacetla jsem se a obdivovala hlavní hrdinku, jak dokázala prohlédnout. Spoiler: Já být zvyklá jako ona na luxus, tak bych to nejspíš psychicky ani fyzicky nedala - práci v klášteře, daleko od rodiny, bez někoho komu na vás záleží, v jiném stavu (a nevědět s kým), vnimat utrpení sirotků a cítit všudepřítomnou smrt...

Madluska
Madluska
26.09.2019 4 z 5

Na Maughama jsem si brousila zuby už dlouho, vlastně od náhodného zhlédnutí filmu s E. Nortonem a N. Watts(ovou). Jen jsem se bála, jestli kniha nebude horší, protože k tomu nebudou hrát ty báječně melancholické melodie od Erica Satieho... Long story short - kniha byla skvělá, jen ten závěr mě zklamal (a to si nepamatuju, jak dopadl film!). Maugham je skvělý pozorovatel, který díky detailům dokáže zachytit dobu, atmosféru, vztahy i nejniternější pocity. Bavilo mě nahlížet do mysli Kitty, i když ne vždy se mi líbilo, co jsem tam objevila. Jak už tu psal někdo přede mnou, škoda že víc prostoru nebylo věnováno taky Waltrovi - bstal by se pak pro mě asi životnější postavou, ne jen Kittiným doplňkem na její cestě k životnímu zrání.

Benkora
Benkora
10.09.2019 3 z 5

Nejdříve jsem zhlédla film a poté zakoupila knihu. Čtení bylo velice pohodové, kniha je psána pěkným jazykem, obsahově přiměřeně propracovaná (vzhledem k počtu stran). Je ovšem celá psána jen z pohledu hlavní hrdinky Kitty, což mi přišlo trochu škoda, protože mi tam chyběly niterné procesy i dalších zúčastněných, přinejmenším manžela Waltera. Díky tomu se mi ostatní postavy zdály být cizinci a působilo to mírně jednostranným dojmem. Na druhou stranu to dávalo volnost představivosti čtenáře a bylo zajímavé sledovat charakterový vývoj hlavní hrdinky. Konec je velice pěkný, emotivní. Překvapilo mě, že vztah Kitty k manželovi zůstává po celou dobu (co se lásky týče) prakticky nezměněn, ač z filmu jsem měla dojem, že si ho snad nakonec přece jen zamilovala. V knize to tak není. Stojí však za přečtení. Moc se mi líbilo líčení cizokrajného prostředí a Kittino působení v klášteře a to, jaký na ni měl život jeptišek vliv.

Skřítek77
Skřítek77
30.08.2019 3 z 5

Křehký příběh jednoho manželství. Na knize je znát, že byla napsána už téměř před 100 lety. Myslím, že dnešní vztahy nejsou tolik svázané společenskými očekáváními a konvencemi. Hlavní hrdinka Kitty v knize postupně dozrává a začíná chápat, že hodnota jejího manžela nespočívá ve slovech, ale v činech.

Opatov
Opatov
06.08.2019 4 z 5

Kitty si poté, co zjistí, že její mladší a méně atraktivní sestra se bude vdávat a je úspěšnější než ona, rozhodne vzít Waltera. Jejich vztah i jeho žádost o ruku nejsou romantické. Očekávané společenské postavení v Shanghai se bohuzel jaksi nekona. Lehkomyslná Kitty se postupně díky životním zkušenostem mění. Film jsem neviděla, ale román o postupném dozrávání a pochopení podstaty života se mi libil.

iška
iška
25.07.2019 4 z 5

Knihu jsem si vyhledala až po shlédnutí filmu. A nelituji. Obojí mohu doporučit.