Barefoot: Žij naboso!

Barefoot: Žij naboso! https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431719/bmid_barefoot-zij-naboso-15c-431719.jpg 4 17 7

Jak správně vybrat obuv pro sebe i své děti? Na co si dát pozor, co je důležité a co vlastně znamená zdravá noha? Barefoot: Žij naboso od české fyzioterapeutky vám pomůže zorientovat se ve světě obouvání. Přibližuje anatomii a vývoj chodidel, rozebírá vliv obuvi na celý lidský organismus, pomáhá v přechodu na zdravější formy obouvání. Obsahuje cvičení na stimulaci chodidel i pro kompenzanci už vzniklých deformací. Text doplňují náčrtky a barevné fotografie.... celý text

Přidat komentář

Dzis.Vagriski
18.11.2023 2 z 5

Kniha mne zaujala, přišel jsem k ní náhodou v knihovně. O téma se zajímám již delší dobu a ledacos jsem o tom již věděl. Z počátku jsem byl z knihy mile překvapen, ale nakonec více a více zklamán.
Nevím, zda mám příliš velké požadavky, ale mám-li být objektivní, kniha mi připomíná průměrnou bakalářskou práci. Je to vesměs šité horkou jehlou. Mnoho věcí je nakousnuto, ale nerozebráno dostatečně, takže pokud se čtenář v oblasti neorientuje, může narazit nepochopením souvislostí. Třeba vysvětlování mechaniky nohy by zasloužilo více pozornosti. Čekal bych více anatomie, nákresů. Není zde jediný obrázek kostry nohy, o svalech ani nemluvě. Není tak těžké si to sehnat nebo použít třeba rentgenový snímek a na těm ukázat jednotlivé kosti (optimálně i dítěte). Nebo si najít někoho, kdo to překreslí z jiného zdroje. Důležité vazy a svaly, které pak souvisí s nejčastějšími potíži (jako důsledky pak vbočené palce, ostruhy...). Možnosti řešení, které nabízí tradiční ortopedie a takové, které nabízí novější přístup ortopedie a fyzioterapie. Mimochodem, noha nemá uvedených 28 kostí, ale 26.
Co kapitola o uzemění... čekal bych více vědeckého odůvodnění, jaký je význam, výsledky výzkumu a hlavně odkaz na relevantní zdroj, nejen komerční stránku. Můžete mít sebelépe "uzeměné" boty a k čemu to je, když třeba v práci nemáte uzeměné podlahy nebo se pohybujete po povrchu, který je přirozeným izolantem. K tomu uzemnění ostatně dochází, i když se třeba dotknu nějakého uzeměného elektrospotřebiče, kovového zábradlí, kliky u dveří apod. Už jste někdy dostali ránu? To je extrémní situace, ale funguje. Ve vlhkém prostředí dochází k vybíjení elektrostatického náboje běžně, problém jsou suché prostory.
Dohledal jsem si diplomovou práci autorky. Je vidět, že problematice vcelku rozumí a v práci je teoretické část dobře zpracována. Škoda, že do knížky nedokázala přenést více. Cílem bylo asi být stručný a lidový. Jenomže lidové většině je potřeba informace podat "polopatě", ale přitom v dostatečném rozsahu, aby dokázala celý problém pochopit. Takhle se pohybujeme na úrovni blogů nadšenců, ale kniha má být o tom, že přinese něco více. Bohužel, další zbytečná kniha. -- Ke koupi nedoporučuji, přečtení může být inspirativní, ale radši si ji jen půjčte. 120 stran textu je na toto téma málo (po odečtení prázdných stránek). Pokud chcete lepší výklad, pak doporučuji knihu Naboso od Daniela Howella. Pokud byste ale chtěli více anatomie, patologie a cviků, pak u nás žádná kniha nevyšla. Je potřeba sáhnout po zahraniční literatuře. Říkám si, že než tolik úsilí věnovat sepsání ne-dobré knížky, bylo by lépe přeložit něco ze zahraničí. Je toho dost.
Doplňuji:
Rozhovor s autorkou bohužel potvrzuje, co jsem napsal výše. Viděl jsem ho až poté, co jsem napsal text výše. (od 6.45 o možnosti adaptace lidské nohy na obuv v dalších generacích atd., úplné nesmysly, taková adaptace trvá desítky tisíc let!).

karolina0346
21.11.2022 3 z 5

Nedozvěděla jsem se v knize nic moc nového, ale to bude asi tím, že už jsem o barefootu přečetla kde co, informačně je bohatá.
Co přišlo vhod, jsou popsané a nakreslené cviky pro chodidla, určitě využiju.
Informace jsou předány stručně a jasně.
Trochu mě kniha motivuje k výrobě vlastních bot.

Doporučuji lidem, kteří bosoboty teprve objevují.


Shashlick
30.01.2022 5 z 5

Stručné a jasné, ale je to jen teorie. Na jaře se pustíme do praktického zkoušení, tak uvidíme.

RenataP
07.07.2021 5 z 5

Kniha stručná, ale nesmírně obsáhlá informacemi, různými úhly pohledu na bosou chůzi, vliv na záda, zdraví, výběr bot, základní informace k fyzioterapii i problémům s nohama a nakonec i ten, kdo má jen rád bosou chůzi nebo masáže nohou - si přijde neuvěřitelně na své. Jedna z knih, která mne velmi překvapila.

Hobitka
21.07.2020 5 z 5

Velice dobře napsaná kniha o nohách i jejich obouvání. Čtivá a příjemně srozumitelná, nechybí ani jednoduchá cvičení a doporučení.
Konečně mám v rukou odpovědi na podezdřívavé dotazy okolí, pročpak chodím v takových podivných botách :)

jaroiva
24.05.2020 5 z 5

osvěty k BF není nikdy dost. Kniha nejen pro nadšence do bosé chůze...

vila_z_lesa
30.04.2020 5 z 5

Čtivá kniha pro každého, kdo se zajímá o Barefoot a bosou chůzi, oceňuji i návod na výběr obuvi pro děti.

Štítky knihy

fyzioterapie obuv, boty podiatrie

Autorovy knížky

Lucie Pytlová
česká, 1990
2020  89%Barefoot: Žij naboso!

Kniha Barefoot: Žij naboso! je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst14x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x