Barbaři: Neotřelý pohled na dějiny Římské říše

Barbaři: Neotřelý pohled na dějiny Římské říše https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10587/bmid_barbari-neotrely-pohled-na-dejiny-r-dRG-10587.jpg 4 18 5

V knize se autoři pokusili vyvrátit obecně zažitou představu, že Římané ostatní národy výrazně převyšovali, a proto se jim podařilo vytvořit velké impérium. Tento názor se rozšířil, neboť většina historických pramenů byla vytvořena samotnými Římany. Publikace, která doprovází stejnojmenný seriál televize BBC, velmi čtivým způsobem přibližuje méně známé aspekty z dějin Říma.... celý text

Literatura světová Historie
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Terry Jones' Barbarians: An Alternative Roman History , 2006


více info...

Přidat komentář

Badun
24.01.2022 4 z 5

V podstatě je to o tom, že historii píší vítězové a to co víme o "barbarech" od římanů, nemusí být vždycky úplně pravda. Docela svižně napsané. Je z toho znát, že předlohou byl komentář k TV dokumentům, takže je tam trochu touha "objevit senzaci", ale drží se to v určitých mezích. Každopádně to stojí za přečtení, už jen proto aby se člověk trochu zamyslel nad vývojem Evropy i z jiného než běžně prezentovaného pohledu.

5476
02.02.2021

Autoři jsou zjevně sami barbaři, když vypustili do světa takovou lež. Zjevně mají potřebu povznášet své barbarské předky, jinak to není možné... Římané, kteří stavěli kvalitní cesty, kanalizace a akvadukty brzdili technologický pokrok, který by mohli udělat barbaři, kteří se tou dobou brodili ve vlastních sračkách, tancovali okolo ohně a zabíjeli se běžně mezi sebou. Aha.


apq
20.03.2020 odpad!

Tak todle nešlo ani dočíst. Autor je očividně dost zaujatý.

Vlk.kh
26.08.2018 2 z 5

Pokud se někdo zajímá o toto téma více do hloubky, tak kniha není moc dobrá. Pokud se dostane do ruky čtenáři, který o literaturu faktu ohledně Germánů, Keltů, Říma, atd. zatím pořádně nezavadil, určitě si zde najde hodně zajímavých informací, ale jinak nic nového pod sluncem.
Docela mi vadilo ladění knihy, které místy vyznělo příliš jednostranně - jsem holt zvyklý na větší nadhled a nestranost, než na neustálé kydání špíny na ty zlořády Římany a vyzdvihování barbarských kmenů ( a to mám naše předky z Barbarika ve velké úctě a o nenažrané rozpínavosti impéria si nedělám iluze :-) )
A v neposlední řadě mi vadilo, že mi některá věta nedávala dost dobrý smysl - což může být chyba překladu, ale například, když jsem se v jedné pasáži dočetl, že Caesar podnikl invazi do Galie, protože tam přes Rýn pronikali Galové a chtěl tudíž před jejich agresí ochránit Galy.... to je kravina, někdo tu zaměnil Galy údajně pronikající přes Rýn za germánský kmenový svaz Svébů pod vedením jejich krále Ariovista - asi překlep .
Pak ještě zkomoleniny názvů etnik, jeden příklad za všechny - nikdy jsem neslyšel o germánském kmeni Kymrů, co napadli po boku Teutonů římské legie, vím jen o Kimbrech - ale zase, možná je to překladem, nebo jsou Kimbrové v Británii bráni za Kymry, nevím. Stejně tak Boudica byla vůdkyní kmene Icénů a ne Ikénů.

džanaka
30.01.2013 4 z 5

Kritický pohled na starý Řím. Řím je zde popsán jako ničitel vyspělých antických civilizací.

Kniha přináší hezký popis jednotlivých starověkých států. Také jasně ukazuje, že z dnešního humánního pohledu na svět Řím nebyl až tak slavný. Nicméně nelze uvěřit tomu, že by Římané byly pouze ztělesněním zla, jak se nás kniha snaží přesvědčit.

Štítky knihy

doba stěhování národů doba římská starověký Řím barbaři

Autoři knihy

Terry Jones
britská, 1942 - 2020
Alan Ereira
britská, 1965

Kniha Barbaři: Neotřelý pohled na dějiny Římské říše je v

Přečtených21x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce7x
Chystám se číst9x
Chci si koupit2x