Barakuda: Kniha 3 a 4

Barakuda: Kniha 3 a 4 https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501539/bmid_barakuda-kniha-3-a-4-5OX-501539.png 4 22 6

Barakuda série

< 2. díl >

Druhá z trojice alb dobrodružně-pirátské série. Všechny plány obyvatel Puerto Blanco jsou zmařeny. Španělé se vylodili na pobřeží pod vedením kapitána de la Loyi!

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Komiksy

Vydáno: , Josef Vybíral
Originální název:

Barracuda Vol. III & IV , 2013


více info...

Norri
Norri
30.05.2023 3 z 5

V druhé knize se komiks moc nezměnil. Nadále je naivní a plný pirátsko-romantických klišé. Přibylo zde žlutých obdélníků, ve kterých je buďto řeč vypravěče, anebo dokončení přímé řeči z předchozího panelu. To je docela nešťastné řešení a na čtenářském zážitků to nepřidá. Některé podivné náhody ve scénáři ani nebudu zmiňovat.

Kresba je stále pěkná, ale nadále podléhá romantickému ději. Jsou to detaily, které mi na ní vadí. Třeba některé pózy a vlající vlasy, které mi občas připadaly jako z mangy. Anebo to, že všechny ženské mají neustále černě podmalované oči a nikdy se jim to nerozmaže. Tentokrát se našlo pár panelů, které mě příjemně překvapily. Jen je těžké poznat, zda to byla invence scénáristy Dufaxe, anebo výtvarníka Jérémyho. U tohoto dílu jsem si uvědomil, odkud Jérémyho kresbu znám, a to díky oboupohlavnímu obličeji jednoho z hlavních hrdinů. Líbila se mi v Jodorowského sérii Rytíři z Heliopole.

fvalek
fvalek
26.04.2023 4 z 5

Asi jsem tak trošku pozapomněl, o čem byl první díl, ale docela rychle jsem se do děje vrátil. Dějové linky roztříštěné v první knize se konečně zase dávají dohromady, a to nejen přátelstvím (a milenectvím) mezi triem hlavních mladých postav, ale i postupným návratem taťky piráta s diamantem. Těžko říct, jak to vlastně dopadne, protože zrovna ve chvíli, kdy se podle mě zápletka nádherně vyvíjela a gradovala, tak do toho vstoupili Španělé a udělali naprostý bordel. Takže podle mě spíš než postupný vývoj tam je opravdu velký bod změny, ale i tak jsme zvědavý, jak to dopadne v posledním svazku. A myslím, že se asi všichni shodneme, že tu zrzavou prostitutku nenávidíme... :D

Musím pochválit perfektní kresbu, která je v podstatě typická pro tuhle edici knih. Kromě samotného zajímavého motivu pirátů a takového nějakého naturalismu jejich existence se tu objevují i nějaké pokusy o magii a transcendentální rovinu, ale nevím, jestli to úplně zvládli naplnit.


Roseblood
Roseblood
21.02.2023 5 z 5

Pokračování Barakudy je stejně akční a napínavé jako první a druhý díl. Přečetla jsem komiks na jeden zátah a moc se mi líbil. Opět je plný bitek, nenávisti, závisti, zrady a lásky. Mě tohle jednoduše baví. Jak už jsem u první knihy říkala, neznám moc titulů s pirátskou tematikou a jsem ráda, že se tenhle komiks objevil.
Opět sledujeme osudy hlavních hrdinů, měla jsem tedy po pravdě o ně tentokrát docela nervy a u konce jsem taaak potřebovala pokračování, budu si muset počkat na závěrečnou knihu a jsem hodně napnutá jak tohle skončí.
Všem, kdo máte dobrodružné pirátské knížky rádi, dejte si tento komiks, nebudete zklamaní.

bazyk21
bazyk21
13.11.2022 5 z 5

Kniha měla tak svěží rytmus, že jsem měl zatlý zuby a ruce v pěst, jakej to byl fičák. Už se těším na pokračování

Ivan Kučera
Ivan Kučera
20.09.2022 4 z 5

Belgický scenárista Jean Dufaux (Niklos Koda, Conquistador) mal tento epický pirátsky (?) príbeh fakt dobre premyslený. Síce by som sa čudoval, ak by nemal, napriek tomu isté pochybnosti vinou štartovacej prvej (a predsa len pomalšej) knihy boli na mieste. Našťastie, zbytočne. Ukázalo sa, že každá z (množstva) postáv disponuje zaujímavým príbehom a pozadím (niektoré doslova, hm). V prvej knihe musel autor spomaliť práve preto, aby v druhej dupol na plyn. Všetko sa zauzľuje, stáva sa osudovým a i nudnejšie postavy získavajú na hĺbke, charaktere, uveriteľnosti. Ubudlo erotiky, násilia je plus-mínus rovnako. Nie som si istý, či by som komiks pomenoval Barakuda, pretože máme za sebou už dve knihy (z celkových troch) a pirátska loď pre dej určite nie je zásadnejšia, než ostrov, na ktorom sa odohrá väčšina deja. Neviem sa zbaviť pocitu, že by som radšej čítal komiks, v ktorom by sme sledovali čisto dianie na palube a hľadanie pokladu, ale zas potom by som pre zmenu kritizoval, že je to príliš podobné bombe Dlouhý John Silver. Takže sa zhodnime na tom, že je to dobre tak, ako to je. Mám každopádne mierne pochybnosti o tom, či by nebolo lepšie, ak by komiks disponoval vyšším počtom dielov. Lebo takto nás čaká už len tretia, záverečná kniha a zdá sa mi, že v prvých dvoch sa Dufaux rozohnal natoľko veľkolepo, až si nie som istý tým, či všetko stihne ukončiť v tretej knihe dôstojne a nie rýchloposuvom. Ale zas radšej hutný komiks, než rozdrobený do milióna častí, však? Najmä u ženských postáv som mal občas mierny hokej a to i pri druhom čítaní, keďže väčšina z nich sú štíhle tridsiatničky nejeden raz s červenou farbou vlasov. Nádhernú Jérémyho (Rytýři Heliopole) kresbu k dokonalosti vyťahujú neskutočné farby, takisto od Jérémyho. Nula bonusov, zato skvelá obálka, tvrdá väzba a kvalitný papier. Je určite lepšie, ak takéto komiksy vychádzajú vo veľkých formátoch; v zmenšených by Jérémyho orgie nevynikli. Keďže sa dej odohráva v drvivej väčšine na ostrove, môže vzniknúť falošný pocit monotónnosti. Ale zas je to veľmi pestrý ostrov: tu pláž, tu dedina, tam džungľa s močiarmi, prístav, šermiarske súboje, zrady, krvavé západy slnka, žraloci... Bodaj by viac komiksov bolo takto „monotónnych“.

GoodGames
GoodGames
14.09.2022 5 z 5

Druhá kniha Barakudy je o úroveň lepšia ako tá prvá! Príbeh totiž dostal výrazne väčšie grády, je akčnejší a veľkolepejší. Máme tu všetko, čo na pirátskych dobrodružstvách máme radi – veľa súbojov, žraloky, hromadné bitky, delá, intrigy, exotické lokácie a nechýba ani ľahká erotika. Je tu veľa postáv, každá má iné ambície a aj napriek tomu je to prehľadné a Jean Dufaux tu naplno ukázal, že prečo ho vo svete považujú za jednu z najväčších komiksových scenáristických hviezd. K tomu perfektná kresba od Jérémyho, ktorý sa tu vďaka veľkolepejším scénam konečne mohol ukázať. Plná paľba!