Bankéř první republiky

Bankéř první republiky https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428904/bmid_banker-prvni-republiky-JzT-428904.jpg 5 23 4

Publicista a historik Pavel Kosatík se věnuje životu nejvýznamnějšího českého bankéře. Jaroslav Preiss (1870–1946) byl spolupracovníkem i bankéřem T. G. Masaryka, přátelil se s význačnými osobnostmi tehdejšího Československa. Kromě toho, že patřil mezi nejmocnější muže českého bankovního sektoru, byl i význačným mecenášem a filantropem. Kosatík sleduje životní dráhu vrchního ředitele Živnostenské banky, přezdívaného „žralok od Prašné brány“, který odmítl stát se ministrem, a jemuž po válce komunisté konfiskovali majetek jako nepříteli státu.... celý text

Přidat komentář

Boby17
17.01.2021 5 z 5

10. úkol ČV 2021 mě přivedl k této knížce. V prvé řadě je nutné ocenit autorův objektivní přístup k osobě novináře a bankéře J. Preisse. Jistěže odstup doby je v této věci přínosný, přesto zde není dán prostor laciným názorům démonizujícím jednu z nejbohatších osob období první republiky. Naopak se mi dostalo spousty zajímavých informací o hospodářských a politických aspektech fungování Československa, které J. Preiss fakticky ovlivňoval.

Jeho realistické nazírání na fungování Evropy a jejích mocností bylo mnohem blíže pravdě než (asi i naivní) představy E. Beneše.
K situaci v létě 1938: "Preiss, Beran a spol. koneckonců nenavrhovali nic jiného, než aby se vláda konečně dohodla se třemi miliony vlastního německého obyvatelstva, a navrhovali to proto, aby to místo ní nakonec neudělal někdo jiný - což se posléze v Mnichově opravdu stalo."
a dále: "Že se Beneš snažil z vnitřního československého sporu učinit problém mezinárodní, to oba západní spojence, Anglii a Francii, iritovalo." Ke stále citlivé otázce Mnichova je zde napsáno více a všem zájemcům o tuto problematiku knížku doporučuji.

Jeden z členů úzkého vedení Maffie, která stála u vzniku samostatného Československa, přežil rakouské věznění, několik vyšetřování Gestapa, avšak již ne komunistickou vyšetřovací vazbu...
Dávám 4,7 hvězdy, takže matematicky zaokrouhluji hodnocení na pět hvězd.

KejmlP
23.07.2017 3 z 5

Poměrně zajímavé čtení o jedné zapomenuté postavě našich dějin v první polovině 20. století. Pokud už lidé Dr. Preisse znají, jde většinou o novinářské zkratky a legendy interpretované podle zvoleného třídního pohledu. Pravda je samozřejmě mnohovrstevnatá, a tu se autorovi podařilo obstojně vykreslit. Ani padouch, ani hrdina, ale realisticky smýšlející podnikatel a bankéř, který si je vědom své moci, a neváhá ji využívat. Vlastenec, člověk se sklony k autoritativním metodám v řízení podniků i státu, k stáru koketující s fašismem, ale zároveň nepřekračující linie znamenající ohnutou páteř.
Po literární stránce je dílo obstojné, byť nemohu dát plné hodnocení, jelikož Kosatíkovi se dle mého mínění nepovedlo vdechnout postavě život tak, jak se mu to podařilo později například v brilantním životopise Jana Masaryka. Ocenil bych například širší zpracování psychologie hlavní postavy a více detailů z jeho osobních životních osudů, což by jistě oživilo jinak poměrně syrový text. Vyzdvihnout mohu například důraz na objektivitu a zpracování méně známého tématu.


hanča34
13.08.2015 4 z 5

Souhlasím s Lukajem, těžko hodnotit. Každopádně mi to zase objasnilo kus našich dějin, o kterých jsme se nemohli ve škole nic dozvědět. Fascinující osobnost dr. J.Preisse. Hodnotím o hvězdičku méně, protože pozdější knihy p.Kosatíka jsou čtivější.

Lukaj
19.03.2012

Zdržuji se hodnocení, protože je těžké hodnotit knihu a ne postavu, o které pojednává. Dr. Preiss je jeden největších velikánů našich prvorepublikových dějin, o kterém se dnes příliš nemluví. I přes to, že dnes slýcháme především o jiných prvorepublikových velikánech, Dr. Preiss je pro mě velmi inspirativním člověkem.