Bankéř anarchista

Bankéř anarchista https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/121708/bmid_banker-anarchista-TXe-121708.png 4 21 3

Světově známý portugalský spisovatel F. Pessoa (1888-1935) v této ironické próze logicky dokazuje, jak je možné být zároveň úspěšným bankéřem i uvědomělým anarchistou. Tato ironická "intelekturální povídka" ukazuje další překvapivou stránku autorova díla. Jde o jedno z mála děl, které vyšlo ještě za jeho života. Bylo přeloženo do mnoha jazyků a je uváděno na předních světových scénách.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , Argo
Originální název:

O Banqueiro Anarquista , 1922


více info...

Přidat komentář

Adigiotto
05.04.2023 5 z 5

Próza nie je esej, preto Pessoovu poviedku a anarchizme si nemožno mýliť s historicko-filozofickým textom. Fiktívny rozhovor medzi bankárom a jeho poslucháčom mu umožnil uvažovať o anarchizme literárne a teda neortodoxne. Pessoa pojem anarchizmu všemožne pretvaroval, poobracal, doplnil a možno aj prekrútil, až vzniklo niečo celkom nové, prekvapujúce a nanajvýš ambivalentné: bankár-anarchista. Cesta, ako sa rozprávač dopracoval k anarchii, ktorú nezavŕšil otvorenou revoltou a násilím, ale prijatím toho najnepravdepodobnejšieho povolania, aké si len možno predstaviť, je logický slalom - myšlienkovo inšpiratívny a vlastne zábavný. Celé dielko dokazuje len to, že všetky "izmy" sú ideológie, teda systémy myslenia a jednania. Ak máme slobodu a odvahu sa odpútať, ak máme štipku originálnej mysle, môžeme si dovoliť tie systémy obrátiť naruby. Prečo nie?
A pokiaľ to urobí niekto tak šarmantne ako Fernando Pessoa, som aj ja ochotný stať sa anarchistom - aspoň na tých pár okamihov, kým toto píšem.

IXOXI
07.08.2021 odpad!

Socialista píše o anarchismu, aniž by věděl co to znamená... to byla moje první myšlenka po přečtení pár stránek. Ve skutečnosti je i proti socialismu, ale celkově je levicového zaměření a anarchii si představuje jako jím daný nový systém, který má zaručit sociální spravedlnost.


medlovice
09.05.2021 3 z 5

Prohlížím si eknihy zdarma a zaujal mě název , který mě navnadila a musela jsem se pousmát. Bankéř anarchista zní absurdně.
Tak jsem se začetla do rozhovoru dvou pánů po večeři u stolu. Jen oni dva a doutník. Povídají si, vykají si a řeší politiku , anarchii , tyrany a peníze. No chytrá z toho nejsem , a ani anarchista . Spíš bankéř.

Štítky knihy

portugalská literatura

Autorovy další knížky

Fernando Pessoa
portugalská, 1888 - 1935
1999  89%Kniha neklidu
1998  80%Bankéř anarchista
1968  83%Heteronyma
2008  76%Nevinnost je nemyslet
2010  80%Dopisy přátelství, lásky a magie

Kniha Bankéř anarchista je v

Přečtených29x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce20x
Chystám se číst16x
Chci si koupit8x