Morové lodě

Morové lodě https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/359463/bmid_baltimore-01-morove-lode-U6S-359463.jpg 4 114 27

Baltimore série

1. díl >

První světová válka je náhle ukončena podivnou morovou ranou. Evropa se z ní těžce vzpamatovává, je však vzápětí zaplavena hordami upírů. Na scénu vstupuje válečný veterán, lord Henry Baltimore. Poháněn pomstou, pronásleduje jednoho z oněch netvorů. Na cestě vedoucí skrze krvavá kolbiště, vraky morových lodí, vybuchující vzducholodi i hřbitovy ponorek nemilosrdně potírá všudypřítomné zlo.... celý text

Horory Komiksy Fantasy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Baltimore vol. 1: The Plague Ships , 2011


více info...

Přidat komentář

Ronnie68
08.07.2022 4 z 5

Taková komiksová jednohubka, která mě příjemně překvapila.... Zajímavě vedený děj, který má spád ...

Terva
16.04.2022 5 z 5

„…..a přátelé,
když už nikdo nebyl ve střehu,
hororové komiksy
povstaly z mrtvých.“
(Joe Hill)

Možná se divíte, kde se tady vzal citát spisovatele Joa Hilla, syna Stephena Kinga? Ale proč ne? Proč by v hororové knize neměl být použit citát z úst tvůrce nejen hororu, ale i komiksů? Tak jo, nebudu vás škádlit. Na počátku této komiksové hororové upíří ságy je předmluva s názvem „Návrat z hrobu“, kterou spáchal Joe Hill. Zavzpomínal na doby, kdy se z komiksů stali opláštění létající hrdinové a zmizela veškerá krev, drogy, hororové scény, sex a násilí. Inu, ta doba už je pryč a surový horor může opět „povstat z hrobu“. „VPŘED!“

Malá ochutnávka:
Přestaň, děvče. Vím, že chceš z tohoto proklatého města odejít, ale ne s ním. Nosí znamení zla. Na ramenou mu sedí Smrt, ta však nejeví zájem o něj, ale o ty, kteří se k němu přidají. A tato jeho výprava stojí život i duši každého, koho má rád....

Vždycky, když vezmu, respektive, otevřu nový komiks, druhou věc po očuchání, na co koukám, je kresba. A Morové lodě jsou opravdu precizně nakreslené a podbarvené. Když pominu třetí obrázek na čtvrté straně, kvůli kterému se na počátku rozplýval Joe Hill, tak asi nejlépe se to dá posoudit ve druhém sešitě tohoto svazku. Je skoro beze slov, ale děj jsem si totálně vychutnal. Všechna ta hrůza je podmanivá.

Citát: Vidíš? Ten chlap je nezmar, ani peklo by ho nestrávilo.

Dějově je to také perfektní. Cesta lorda Baltimora je plná krve, smutku, ale i malých vítězství. Je ale teprve na počátku a tak se nechám překvapit, jak to celé dopadne. Skvěle rozjetá série, kterou mi trochu kazí komentáře k posledním dvěma knihám. Bojím se toho, co mě na konci příběhu čeká.
Při čtení jsem poslouchal Bathory a Quorthonovu baladu „Twilight of the Gods“ z roku 1991. Také jsem mistru Mike Mignolovi vložil pár citátů z této knihy na jeho DK profil. Není zač. „Zjevně nemám dost rozumu na to, abych zemřel.“

Citát: Její tělo shoří, ale ta stvůra v něm nezemře, dokud nebude zničena i její upíří duše.


Hadati
05.08.2021 4 z 5

Série Baltimore má pomalý rozjezd. Už ale v prvním sešitě se dozvíme, proč lord Baltimore tak vehementně pronásleduje upíra Haiguse. Příběh zajímavý, i když zatím jednoduchý, kdy je těžké přemýšlet nad tím, jak se bude dál odvíjet, kromě jistoty, že Baltimore a Haigus po sobě půjdou tak dlouho, dokud jeden druhého nedostane navždy na onen svět.

Kresba je ve stejném stylu jako je Hellboy. Kresby jsou většinou tmavé a temné, výraznější barvy zahlédnete jen když něco hoří nebo krvácí. Přesto je kresba výrazná. Není to jako u některých komiksů, kde díky tmavým obrazům můžete jen hádat, co se na nich děje. Temnota se ale k tomuto komiksu hodí, protože se jedná o temný příběh odehrávající se v neutěšené době.

Atlantis
11.07.2021 4 z 5

Povedené, opravdu ano. Hodně se mi u Baltimoru líbí zasazení - první světová válka skončila kvůli řádění moru. Popravdě bych byl spokojený i s touto premisou a upíry bych si nechal ujít. Oni mi totiž do toho šíření nemoci nějak nesedí. Možná se to ještě doladí v dalších dílech, ale tohle je pro mne důvod, proč nedat plný počet.
Baltimore je atmosferický, temný a ryze mignolovský komiks.

jaspis
12.03.2021

Přečteno, ale nebylo to pro mě. Nebudu psát, že jsem čekala něco jiného, spíše jsem byla zvědavá. Příběh ubíhal svižně, kresba fajnácky temná, k ději seděla. Do dalších dílů ale nepůjdu. Nebudu ani hodnotit hvězdičkami, protože bych dala hodnocení, které si toto dílko nezaslouží.

MartyManCZ
23.02.2021 5 z 5

Vlastně trochu naslepo, jen podle anotací jsem nakoupil celou řadu a když se začínala finišovat, tak ji začal číst, abych měl ucelený zážitek. No, jsem rád že mě můj feeling nezklamal. Morové lodě jsou úvodní částí velkého příběhu lorda Baltimora, který se vydává za pomstou a musí projít nelítostným válečným světem, který navíc křižují fantastické obludy, kouzla a kletby všeho druhu, se kterými se bude muset popasovat. Krásně namalovaný a děsivý fantasy horor, s nádhernou atmosférou i velice kvalitním scénářem. okamžitě jsem propadl, to je přesně podle mého gusta. Pokud je tohle jen začátek...tak to beru :)

Kate18
04.10.2020 5 z 5

Skvělá jízda, od Mignoly už ani nic jiného nečekám!

Lord Baltimore se roku 1916 dostane do jedné vesničky, která je jako většina světa sužovaná morem. A nejenom morem, také zde řádí upíři, krvesajové, zrůdy. Baltimore narazí na mladou dívku, která mu chce pomoci výměnou za cestu pryč z tohoto zapadlého místa. Baltimore je nakonec nucen přijmout její požadavky a vydají se spolu na cestu lodí. Dostihne je hrozná bouře a oni ztroskotají na ostrově, u kterého je spousta vraků ponorek a morových lodí.

sgjoli
28.08.2020 2 z 5

Uff, tak s tímto komiksem jsem se teda pěkně trápila a přitom to nebylo kdovíjak dlouhé čtení. Líbila se mi ta kresba, skvěle temná a propracovaná - dobře to podtrhovalo tu temnou a neutěšenou atmosféru temného a neutěšeného děje. Námět samotný také nezněl vůbec špatně, samotný námět mi zněl velmi lákavě. Ale když jsem se pustla do čtení, přistihla jsem se, že se u toho dost nudím a že mne vlastně ani nezajímá, co se bude s hlavním hrdiny dít. Takže bohužel hodnotím nízko. Dvě hvězdy za tu kresbu a z úcty k M. Mignolovi, který na tomto komiksu spolupracoval a jehož Hellboye mám fakt ráda. Bohužel asi nejsem cílový čtenář této komiksové série a neumím to správně ocenit, i když teda očividně půjdu dost proti proudu. Co se dá dělat...

r0st4
07.08.2020 3 z 5

Ačkoliv tu nejspíš budu za pohana, Mignolův Hellboy mě vlastně nikdy moc nebavil, což se logicky podepsalo i na mém přístupu k Lordu Baltimorovi. Po dočtení první knihy ale musím naštěstí konstatovat, že jsem se obával zbytečně. Tahle upírská jízda z první poloviny 20. století se mi neuvěřitelně trefila do vkusu, na čemž má lví podíl Stenbeckova kresba, jež si bere to nejlepší z Mignoly a návdavkem přidává ještě něco málo navíc.

Celou knihou jsem se tak prokousal během cca hodiny a půl a nutno podotknout, že už se nemůžu dočkat, až mi přijde dvojka. Celkové tři hvězdy nicméně dávám hlavně kvůli příběh, který je poplatně rozjezdový. Hodně se představuje, vysvětluje, ale reálně se vlastně nic moc nestane...

raidmnoid
11.01.2020 5 z 5

Úžasná kniha. Hlavně závěr, kdy bojují na pláži proti nemrtvým je úchvatně nakreslen a myšlenka mě připoměla mou oblíbenou hru - nádherně jsem se bál.

jan14s
31.07.2019 5 z 5

S komiksy teprve začínám, ale pokud všechny, které si vyberu, budou na podobné úrovni jako Blatimore, tak budu spokojen. Krásné kresby, příběh klasické cesty za pomstou, sice nic nového, ale prostředí do kterého je děj zasazen mi přijde strašně zajímavé. Kombinace první světové války, upírů a "stampunku?" spolu překvapivě dobře funguje.

Jipe01
05.06.2019 3 z 5

Upíři,zombíci, sekání všech částí těla, zombie houby, dost ponurej příběh lorda Baltimore a chuť po pomstě větší než smrt. První kniha celkem dobrý, těším se na další.

Voliarty
26.01.2019 4 z 5

Povedal som si, že skúsim obohatiť svoju knihovníčku aj o ne-superhrdinský komiks. A Mignola je všade vychvaľovaný, tak som si povedal, že siahnem po nejakom jeho diele. Bohužiaľ, jeho Hellboy universe je strašne rozsiahly a je toho veľa a tak som teda siahol po sérií stojacej mimo ,,pekelného chlapca". A ako dopadlo moje prvé stretnutie s pánom Mignolom? Vynikajúco. Lord Henry Baltimor je celkom sympatický hrdina s tragickým príbehom, kresba je pochmúrna a k príbehu sedí, koniec navnadil na pokračovanie. A ja po ňom určite siahnem. A ak bude tiež také dobré, tak siahnem aj po iných Mignolových počinoch. Som spokojný.

Disease
08.10.2018 3 z 5

Slušná jednohubka, ale nic víc.

jarynek
08.08.2018 4 z 5

Samotný příběh není zatím nijak originální, spíše jednoduchý, ale svou kresbou se spoustou maličkostí, které skvěle vystavěly hororovou atmosféru, čtenáře vtáhne a nepustí. Alternativní konec první světové války a fiktivní svět plný zombíků, moru, upírů a dalších lahůdek a do toho vstoupí hlavní hrdina, jenž si na ramenou nese prokletí a v srdci neumdlévající touhu po pomstě. Těžko od prvního dílu čekat vysvětlení na všechny otázky, ale jako úvod do slibně začínající série mne kniha nezklamala. A konec navnadil možnými zápletkami zatím přímočaře ubíhajícího děje.

LordSnape
27.05.2018 3 z 5

Komiks předkládá prostou akční jízdu s hlavním hrdinou, co se snaží tvářit tajemně a prostě si jde za svou pomstou. Na ukrácení času nebo jako utišení hladu po upířině dostačující. Kladem je určitě prostředí ve a časový rámec, ve kterém se děj odehrává.

WMN
14.03.2018 5 z 5

Vzal jsem jej jen tak z nudy a nic jsem nečekal. Velmi mě překvapil a ihned vtáhnul do děje. Doporučuji...

Wojta777
11.03.2018 5 z 5

Od tohoto komiksu jsem nic moc nečekal. Když jsem to začal číst, tak mi to hodně připomínalo Hellboye (stejná kresba a pochmurná atmosféra). Ale jak jsem to četl dál a dál, tak to začínalo být mnohonásobně lepší, jak Hellboy. Pochmurné prostředí, charismatický hrdina a zasazení do doby po 1.světové válce (s upíry) tomu dávali neuvěřitelnou atmosféru, díky které jsem to přečetl za hodinku. Vážně skvělý komiks, který si ihned zamilujete.

memphisz
11.03.2018 4 z 5

Má to vše, co dělá Mignolu Mignolou, ale stejně tomu cosi chybí. Na vrcholy tvorby u Hellboye (sága v knihách 8, 9 a 12) to zatím nemá, uvidíme, jak se lordu Baltimorovi povede dál.

3DD!3
05.02.2018 5 z 5

Skvělá ponurá atmosféra a prokletý hrdina jehož vznik zde retrospektivně sledujeme. Zombie a upíři tady vypadají vážně skvěle. Velmi slibný rozjezd série.