Balady

Balady https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427936/bmid_balady-sX4-427936.jpg 4 67 15

Největší básník Johann Wolfgang Goethe (1949-1832) vytvořil tento soubor balad v posledních dvou desetiletích 18. a začátkem 19. století. Ve svém tzv. výmarském období, v době, kdy se na pozvání výmarského vévody usadil v jeho sídelním městě a dostalo se mu existenčního zajištění. Goethe opouští poetiku radikálně romantické skupiny Sturm und Drang a tvoří v duchu optimistického, vyrovnaného klasicismu. Pojem balady Goethe chápal poměrně široce. Kromě balad tradičního střihu ve sbírce nalezneme i verše humorné, parodické a romantické, inspirované kramářskou písní či s přídechem rozverné poezie anakreonské. Goetheho balady charakterizuje taneční rytmus, mistrovská zkratka a vtipně vypointované příběhy. Jejich obsah je velmi různorodý. Folklorní náměty z běžného vesnického života doplňují motivy exotické, či dokonce nadpřirozené.... celý text

Poezie
Vydáno: , Garamond
více info...

Přidat komentář

Jordanka9
06.07.2022 5 z 5

33 balad nesmrtelného "krasoducha" J.W.Goetheho, každá jiná, každý si najde tu svou podle momentálni nálady a rozpoložení. Smutná Fialka, ale především nezapomenutelná Růžička - tu všichni známe ze školních let v originále: " Sah ein Knab' ein Röslein stehn, Röslein auf der Heiden ......už si vzpomínáte? Ta jindy krkolomná a hranatá němčina zní z Goethova pera tak libozvučně a zpěvně ( byla i zhudebněna, to si vyhledejte, můžete si dát karaoke). To , že byla inspirací skupině Ramstein , jsem se dozvěděla až tady na DK!
Překlad Otokara Fischera je jistě brilantní, ale dávám u Růžičky přednost originálu..

niki-chan
01.05.2022 5 z 5

Tvorba více než různorodá, ale všechny básně byly skvělé.


DomYell
22.04.2022 3 z 5

Basen Ruzicka slouzila, jako inspirace pro pisen Rosenrot od kapely Rammstein.

Osobne se mi nejvice libi Kral duchu v originale. Preklad je vyborny, ale original je original.

Chajda69
20.12.2021 2 z 5

Jedním slovem zklamání. Balad jako takových, naplňujících literární definici tohoto útvaru, ve sbírce moc nebylo. A pokud už nějaké, tak nijak záživné, nezajímavé, nudné...

Král duchů je asi jediná balada, která z mého pohledu stojí za zmínku a za přečtení.

sika444
20.05.2021 5 z 5

Některé balady jsou naprosto dokonalé ve své úspornosti a zkratce - Král duchů. Je to sbírka sice mírně nesourodá, ale neobyčejné poetické síly. Pozoruhodné je srovnání s naším Erbenem.

Kopta
17.05.2021 2 z 5

Balady krátké a nijak záživné. Forma asi splněna se vším, co je zapotřebí, ale než se stihne rozvinout příběh, tak je konec a další krátká a nebo nezáživná část. Možnost nalezení neznámého zlata se nekoná.

Lenka4
15.07.2020 4 z 5

Úvodní Prométheus příliš nenadchne, ale za ním následuje řada romantických, strašidelných, poučných a nápaditých balad, a to nejen z evropských luhů. "V sále se octne pojednou a sedí tam sto hostí, šklebí se bez očí a zvou, by used při slavnosti. Tam vzadu v bílém rubáši on uhlídá svou nejdražší a ta _ _ _"

Barakoudel
10.07.2020 5 z 5

Úžasné balady! Zvlášť Johanne Sebus ve mně zanechala silný dojem. Snad někde najdu jeji hudební podání, ať už od Schuberta nebo Zeltera.

Vera Silent
03.12.2019 3 z 5

Nemuzu si pomoct, Goethe me nekdy pripada krkolomny, jakoby verse z donuceni a take dane pribehy nejsou ani z daleka tak pusobive jako balady Kytice. Jiste, naslo se par skvelych vyjimek, ale vetsina proste nezanecha zadny hlubsi dojem.

puml
06.11.2017 5 z 5

Balady v překladu Otokara Fischera patří k tomu nejlepšímu, co Goethe napsal. Zhuštěné, vypointované příběhy, nebo jen krátká, leckdy lehce humorná moralitka a taneční číslo. Těm, kteří četli nejprve severské balady, případně Erbenovi, budou asi připadat Goethovi balady málo "baladické", proto doporučuji si nejprve přečíst doslov, kde je vše uvedeno na pravou míru. Jedná se o skutečný žánrový skvost. Doporučuji.

Delirium
05.10.2017 3 z 5

Upřímně nevím, jestli to není spíš překladem a místy nešťastnou volbou slov, ale od "největšího německého básníka" a také přítele Friedricha Schillera, kterého prý hodně inspiroval, jsem toho čekala víc. Jednak i z důvodu, že jsem Goethovy balady začala číst právě po dočtení těch Schillerových, ale co naplat...
Moc balad mi v paměti neutkvělo, ale zalíbily se mi nejvíce: Rytířské námluvy, Putující zvon, Divukrásná květinka a jak tu všichni zmiňují tak i Král duchů.

Faustka
12.05.2017 4 z 5

Mám to stejně jako Vivienne, nejsilněji na mě zapůsobil Král duchů.

Vivienne
27.09.2011

I po přečtení Balad u mě na první příčce zůstává Král duchů...

WEIL
27.06.2011 3 z 5

Vydání 5.; v MF první.

Výběr známých balad od J.W. Goethe.

Přečtu, líbí se mi to, ale nic se mi z nich - na rozdíl od jiných autorů - v mé paměti neusadí.

WEIL
26.06.2011 3 z 5

Je to hezky napsáno, ale že by to bylo tak výjimečné?