Bajky i nebajky

Bajky i nebajky https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115223/bajky-i-nebajky-115223.jpg 4 45 10

Tak jako ve své předchozí Knize džunglí zavádí autor čtenáře do pradávného světa polidštěných zvířat, jeskynních prapředků, moří, řek a pralesů a spřádá příběhy o tom, jak získal velbloud hrb, jak vznikla abeceda či jak zdomácněl pes a kočka. Něžné i moudré, veselé i hravé příběhy pro děti i dospělé. – Doslov Aloys Skoumal.... celý text

Žánr:
Jazyky, lingvistika , Pro děti a mládež , Pohádky

Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

Just So Stories , 1902


více info...

Přidat komentář

Filomena1961
18.02.2023 5 z 5

Nejedná se o bajky v pravém slova smyslu. I když to je knížka, která byla poprvé vydána v roce 1902, tedy před 120 lety, přesto humorně a originálně odpovídá na otázky kladené dětmi. Povídky jako Proč má velryba úzký jícen, Proč má velbloud hrb, nosorožec zvarhanělou kůži, leopard skvrny a další příběhy ze světa zvířat doslova vtahují děti do úžasného fantazijního světa Rudyarda Kiplinga. Tuto půvabnou knížku jsem začala číst své vnučce a odezvou je nadšení. Knihu doprovází krásné obrázky Václava Kabáta a v závěru jsou poznámky , které pomáhají mladým čtenářům jednoduchým způsobem vysvětlit některé neznámé pojmy. Knihu si určitě nenechte ujít, je vhodná pro jakýkoliv věk.

mia.com
15.01.2023 4 z 5

Jako dítě jsem knížku měla moc ráda.


Hanina61
08.02.2022 5 z 5

Veselé, hravé, úžasné a naprosto originální povídky, nad kterými jsem během čtení nepřestávala žasnout. Autorova fantazie je bezbřehá... Velmi oceňuji též práci překladatele Jaroslava Vančury a půvabné barevné i černobílé ilustrace Jiřího Moceka. Následně jsem zjistila, že existuje též filmová podoba těchto Kiplingových povídek, "Just So Stories", deset desetiminutových animovaných příběhů, které rozhodně stojí za zhlédnutí. A knížku opravdu doporučuji.
PS. Přečteno v rámci čtenářské výzvy 2022 jako kniha autora, který prožil 1. světovou válku"... Bohužel v ní padl jeho syn, což ovlivnilo i Kiplingovu tvorbu...

heczek
23.10.2021 5 z 5

Kouzelná, milá knížečka, která poskytne pobavení a moudrost nejen dětem, ale i dospělým. Doplněna o krásné ilustrace Václava Kabáta.

Kanylka
31.08.2021 5 z 5

Pobavení i moudrost, výborná kniha.

eknizky.sk
01.02.2020 5 z 5

Vyborna kniha. Jednoduche citanie a urcite jedna z najlepsich detskych knih. Kniha vznikla povodne tak, ze Kipling rozpraval pribehy svojej dcere na dobru noc. Urcite odporucam motyla ktory dupal :-) ale aj ostatne rozpravky, ktore si mozete zdarma stiahnut.

mousie265
26.01.2020 5 z 5

Četla jsem ji opakovaně jako dítě a pak svým dětem, vracím se k ní stále, je kouzelná. Nejsem si úplně jistá, že to je dětská knížka, spíš bych řekla lidská knížka, je v ní humor i moudrost. To by ale v dětské knížce být mělo, takže je i dětská :-)

magnolia
17.03.2016 4 z 5

Tak především lituji, že jsem ji neměla doma jako dítě já a potom ani moje děti, když byly malé. Asi by se nám všem líbila. Já se do ní pustila kvůli odkazu jinde, a to na příběh Jak byl napsán první dopis - ta je velmi povedená, vtipná i přiměřeně poučná. No a ty ostatní jsou taky dobré. Nejvíc ze všeho se mi líbí toto vydání s perfektními ilustracemi V.Kabáta (zatím jsem viděla jen to staré z 50.let a to tedy ke čtení nenaláká). Takže díky DK a jejímu bazaru jsem se konečně mohla potěšit zvířecími obrázky i příběhy. (Jen to drahouškování mi trochu nesedělo, při předčítání dětem bych ho určitě vynechávala :).

Kozel
01.02.2016 5 z 5

Je-li dětská knížka napsána opravdu dobře, s lehkostí, milým humorem i poučením, pak vůbec nezáleží na věku, v jakém ji člověk čte. Kiplingovy povídky, které psal pro své ratolesti, mají i dnes kouzlo, které se jen tak nevidí. Za sebe musím vyzdvihnout tři. "Jak vznikli pásovci", kde ježek s želvou dokážou vtipnou motanicí zmást nejen jaguára, ale i samotného čtenáře; Kočka, která chodila sama, mi konečně vysvětlila, jak došla svého postavení v domácnosti, a konečně "Motýl, který dupal", což je příjemný příběh o Šalomounovi a hádkách mezi oběma pohlavími.

Jakkoli by se dospělý obvykle zdráhal dětské knížce, věřte, že tady nešlápnete vedle ať už pro potomky nebo sebe=o)

mulderka
20.07.2015 4 z 5

Ach jo, já debil, že jsem tuhle knížku kdysi dávno dala pryč... teď by se hodila. Třeba by místo Plants vs.Zombies začalo moje dítka zajímat, proč o sobě máma prohlašuje:
"Jsem kočka, která chodí sama."