Báječná léta s Klausem

Báječná léta s Klausem https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297502/bmid_bajecna-leta-s-klausem-653cef1736f82.png 3 353 43

Ve volném pokračování knihy Báječná léta pod psa se znovu setkáváme s Kvidem a jeho poněkud neobyčejnou rodinou, tentokrát už ale v porevoluční době. Kvido se po dvanácti letech rozvádí a užívá si svobodného života spisovatele na volné noze. Často navštěvuje prarodiče a bratra Paca na Sázavě. Dědeček je kvůli kuponové privatizaci bezmezným obdivovatelem Václava Klause, ale zbytku rodiny je politik trnem v oku, takže setkání se málokdy obejdou bez hádek a popichování. Z Klausovy knihy Narovinu autor na začátku každé kapitoly této lehce biografické a melancholické grotesky cituje, aby prostřednictvím svých postav postupně odhalil absurditu jeho slov i samotné doby.... celý text

Přidat komentář

Achillesaželva
19.12.2023 3 z 5

Bylo mi čtrnáct, maximálně patnáct, když jsem to četla a tenkrát mě to bavilo. Dnes už bych se do toho znovu nepustila. Tak dávám 3 hvězdy.

mila2411
07.11.2023 2 z 5

No nevím. Na původní "Léta" bylo těžké až nemožné navázat... za mě asi tak: kdyby to byl autor nebyl vůbec nenapsal, lépěji by učinil.


Nelasp
05.09.2023 3 z 5

Druhé pokračování Kvidova příběhu pro mě bylo ve své době věkem dost mimo, každopádně se kniha četla dobře a bavila mě.

SSTknihy
02.08.2023 2 z 5

Četla jsem kdysi pod dojmem toho, že když Báječná léta byla skvělá kniha, bude i pokračování alespoň dobré. Ale není tomu tak... Tohle byl fakt hodně špatný odvar. Navíc nějak nemám ráda pokračování uzavřených příběhů, kde se dramatického efektu dosahuje tak, že se zničí všechno, co předtím dobře dopadlo. Dočetla jsem s přemáháním a opravdu nikdy víc.

SUC185
17.11.2022 3 z 5

Ke knížce a vlastně i k autorovi jsem se dostal na střední škole, kdy jsem potřeboval mít v povinné četbě aktuálního autora a kamarád mi doporučil právě Viewegha, které ho on četl už na základní škole.
Tato knížka mě hodně bavila a mohl jsem se o ději bavit s rodiči, kteří mi osvětlili blíže dobu (devadesátá léta) v níž se odehrává. Mám na její četby dobré vzpomínky. Další knížky od Viewegha, které jsem četl, měli už jen klesající kvalitu.

Martin_Eli
07.08.2022 4 z 5

Vieweg má dar psát velmi lehkým, čtivým stylem, který plyne snadno jako voda. Trochu problémem je, když tutu knihu čtu s dvacetiletým odstupem od vydání (vydáno 2002, přečteno 2022). Viewegh postupem času v civilním životě transformoval v naprostého debila, jeho názory, tak často tlačené do médií, jsou naprosto mimo mísu. A když tak člověk čte jeho dvacet let starou knihu, je na ní vidět, že zárodky kokotismu byli ve Vieweghovi přítomné už dříve. Celou knihu se Viewegh trefuje (oprávněně) do Václava Klause a jeho narcismu, abychom po dvaceti letech přišli na to, že se Viewegh také stal jen naprostou karikaturou dříve výborného spisovatele.

To není kritika této knihy, ta se mi velmi líbila a přečetl jsem jí s gustem. Jen je škoda, že se Viewegh časem opravdu stal tím, před čím v knize sám důrazně varuje ve spojitosti s Klausem.

Jara 56
18.07.2021 2 z 5

hodně mě zklamalo, musel jsem se přemlouvat abych to vůbec dočetl.

Elimanh
07.07.2021 2 z 5

Tak tohle tedy ne, nechápu, proč Viewegh něco takového napsal. Jako mnoho dalších čtenářů jsem nevěděl, že tato kniha existuje. A asi ani neměla vzniknout.

Hani77
17.01.2021 3 z 5

Vůbec jsem netušila, že Báječná léta pod psa mají pokračování, to jsem zjistila, až když jsem hledala knihu pro výzvu. Ráda jsem se dozvěděla, jak to bylo s rodinou dál, ale už to nebylo ono. A filozofování o politice mě vyloženě nebavilo.

Leona333
30.09.2020 3 z 5

Slabší odvar z původní knihy Báječná léta pod psa, ale stále o dost lepší, než jiné knihy, které autor napsal později...

TajemnýSmrad
04.05.2020 2 z 5

Až příliš moc se autor snažil do knihy dostat své politické postoje. Normálně mi to nevadí, pokud to jde nějak v rytmu a určité logice, ale tady se mi to vleklo. Knihu jsem dočetl, zavřel a téměř na ni zapomněl.
Byla to první kniha M. Viewegha, která mě nebavila.

Taralcielle
28.08.2019 5 z 5

Pokračování Báječných let už není to samé jako původní kniha. Hrdinové jsou někde jinde, někteří se změnili k nepoznání. Ale za mě pořád vtipné, Viewegh zachoval původní myšlenku. Celkově je dobře popsaná doba, ve které žili. Čtivé.

topi80
15.08.2019 odpad!

Vypadá to spíše jako chaotické vzpomínky na některé fenomény 90. let, které dnes už nikomu nic neřeknou (inzeráty "Jana už to zná" a další). Z knihy skrz naskrz čiší snaha vyřídit si to s Klausem, který dle autora dozajista může za to všechny ty věci, jež jsou tam popisovány. Nějaký smysluplný příběh v tom budete hledat marně. Nejsem v hodnocení politicky zaujatý, tento dojem z knihy jsem měl v době, kdy jsem byl rovněž toho názoru, že za všechno může Klaus...

Mauricie
09.05.2019 odpad!

Vieweghův styl mi prostě nesedí. Byla to jeho třetí kniha v pořadí, kterou jsem četla, ale ani tentokrát jsem mu nepřišla na chuť. Dočetla jsem jen kvůli čtenářské výzvě.

Mibaf
24.09.2018 3 z 5

Pro mě další kniha, kterou jsem v poslední době přečetl a zařadil jsem si ji do kategorie poznávání nepoznaného, tedy doby ve které jsem sice už žil, ale rozhodně jsem ji vnímal jinýma, rozumějte dětskýma, očima. A musím říct, že poznávání této doby odlehčenou a vtipnou formou Vieweghovského vyprávění mě docela bavilo. Ano, nejde o velké umění ani dokumentární sondu do života tehdejší společnosti, ale to mi nepřijde na obtíž. Hodnocení 3/5.

Ruxandra
18.09.2018 1 z 5

Zbytečné a plytké. Po zjištění, že jsem omylem sáhla po druhém dílu, místo prvního, jsem se ho rozhodla i tak dočíst, ale byla to ztráta času. Alespoň jsem ale knihu mohla zařadit do letošní výzvy…

TomHr
25.04.2018 3 z 5

Autobiografická jednohubka, knížka, ve které autor popisuje svou rodinu, jak to bylo s rozvodem, jak se seznámil s druhou ženou, místy se obhajobou své tvorby vypořádává s kritiky. Přímočaře podané epizody jsou prokládány citáty proslulého narcisty; ve srovnání s Klausovými sebestřednými bláboly o to víc vyniká Vieweghův příjemný jazyk, umění nadsázky, ironie a zkratky.

Pavelpi
28.01.2018 4 z 5

Pokračování románu Báječná léta pod psa už není tak zajímavé jako první díl.Ale přesto je to celkem čtivé a dozvíme se,jak to dopadlo s hrdiny dále.Jinak ale na první díl to nemá.

ecila13
07.09.2017 3 z 5

MV umí dobře vystihnout dobu.
U čtení jsem si prožila pár věcí znovu (první nákup na západě, první zájezd atd.).

Karborund
02.09.2017 3 z 5

Ani nevím zda kniha byla smutná či veselá.Na jedné straně poporodní bolesti raného kapitalismu, které více či méňe trvají dodnes na opačném polu vtipné glosy,humorné příhody a všudepřítomnost"skoroboha"Klause.