Báje Šošany

Báje Šošany https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79252/baje-sosany-79252.jpg 4 5 1

Vypravěčem je básník Valerius, který vzpomíná na své setkání se vzdělanou židovskou dívkou Šošanou a na její příběhy. Tento úvod sjednocuje tři jinak velmi různorodé povídky – těmi jsou Smrt Evy se starozákonními motivy, Král Menkera odehrávající se ve starověkém Egyptě a konečně Tilottama, Mahabharátou inspirované vyprávění o indických božstvech. Druhé vydání... celý text

Přidat komentář

yaoiyuri
09.02.2018 4 z 5

Úvodní Šošana je jen oslí můstek pro spojení 3 různorodých příběhu – první starozákonní ukazuje sílu mateřské lásky, ve druhém staroegyptském-fatalistickém člověk neuteče osudu určenému bohy ani když je sám faraon a třetí je o tom, jak indičtí bohové přechytračí dva troufalce.
A právě ten třetí psaný formou dialogů a „scénických“ poznámek mi tam neseděl (za předpokladu, že vypravěč „převyprávěl“ příběhy od Šošany), i když zřejmě dost věrně napodobuje staroindické texty (Mahabharátu jsem nikdy nečetla, tak nemůžu soudit), po dvou vyšperkovaných vyprávěních mi jednoduše staroindické „drama“ přišlo takové strohé, přestože zlatem, drahými kameny a exotickými květinami nešetřili ani tam.