Báje, mýty a pověsti

Báje, mýty a pověsti https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39277/baje-myty-a-povesti-39277.jpg 3 6 2

Podtitul: Hrady a Zámky Podivuhodné příběhy z našich hradů a zámků (od Velhartic přes Jičín po Olomouc) přináší četbu jak zábavnou, tak poučnou. Poutavá kniha čtenáře nejen pobaví a poučí, ale podnítí i jeho zájem o historii známých a méně známých hradů a zámků naší vlasti. Dovede ho k poznání, že suchá historie někdy bývá stejně spletitá i romantická, jako legenda.... celý text

Přidat komentář

kristijan
25.12.2022 3 z 5

Knížka má podle mě dost zavádějící název. Jak se píše v předchozím komentáři je to spíš takový malinko nedotažený historicko-populární kočkopes než knížka pověstí (a slova báje a mýty nemají v názvu vůbec co dělat). Kniha se převážně zaměřuje na postupné vyprávění o obyvatelích různých českých hradů, které se občas autor snaží okořenit stručným převyprávěním nějaké pověsti týkající se buď založení hradu, nebo toho či onoho obyvatele (občas mi to stylově připomínalo výklad nějakého hradního průvodce). Rozhodně to ale není nezajímavé, i když trochu paradoxně jsou většinou zajímavější právě ty pasáže podle skutečných událostí než pověsti. Velmi zajímavá pověst je ale např. uvedena u hradu Borotín.

Harry_
25.10.2018 2 z 5

Zajímavá místa, mapka, obrázky, letopočty v kontextu báje; vše nasvědčuje dobré historicko-populární knize. Ale když se začtete, zjistíte, že tomu něco chybí, resp. přebývá. Autor zachází zbytečně do detailu tam, kde to není nutné a rozbíjí text rádobyodbornými vsuvkami. Zkuste poznámky pod čarou, když už tam musí být. Kniha prostě není ani historická, ani čtivou beletrií. Zůstala někde na půli cesty a je to škoda. Možná se ke knize ještě vrátím, protože výběr lokalit je fakt dobrý, ale zatím je to 50 %.


Autorovy další knížky

Jiří Sommer
česká, 1937
2003  57%Báje, mýty a pověsti
2003  60%Malé dějiny sportu aneb O sportech našich předků...
2005  93%Hrady a podhradí
2012  77%Císařský bastard
1989  80%Chrudimsko

Kniha Báje, mýty a pověsti je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce5x
Chystám se číst1x