Báje a mýty starých Slovanů

Báje a mýty starých Slovanů https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388538/mid_baje-a-myty-starych-slovanu-33N-388538.jpg 4 22 7

Pověsti provázejí zvláštní odstavce charakterizující jednotlivá božstva či mytologické pojmy. Připojena je studie o kultuře Slovanů a přehled bájných slovanských bohů.

Žánr:
Literatura slovenská , Mytologie , Pro děti a mládež

Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Báje a mýty starých Slovanov , 1994


více info...

Přidat komentář

slawa.cap
20.08.2020 2 z 5

Nic moc, ze začátku trochu nadějné, ale pak jen nuda a zmatek. Rozhodně jsem očekával trochu víc... Trochu víc tradic, reálií a hlavně ucelenosti. Čekal jsem něco jako Řecké báje a pověsti, i když třeba ne tak epické. Dostal jsem pár krátkých povídek bez jiskry a zápalu a co mě nejvíc vytáčelo, hlavně bez chronologie. 130 stránek a já to četl dva měsíce a kdybych neseděl tři hodiny v čekárně u doktora, tak bych to asi nedočetl. Chtěl jsem vybrat nějaké příjemné příběhy a číst je dětem před spaním, ale raději sáhnu po něčem jiném.

Thrawn
05.07.2020 2 z 5

Ze začátku to vypadalo nadějně, ale pak to už za moc nestálo. Bylo vidět, že to psal někdo, kdo toho o našich bozích (teda kromě jejich jmen) moc neví...


Atanone
14.12.2018 4 z 5

Líbilo.. i když to byl boj. Myslela jsem si, že si v slovanských božstvech udělám trohu víc jasno, ale naopak jako vždy asi skončím u googlu, abych si všechna ta jména trochu utřídila a zařadila. Každopádně odcházím bohatší, než jsem přišla.

Miro.slav
13.10.2017

Okrem rôznych vedeckých prác, ktoré sa venujú náboženstvu starých Slovanov sa dá k tejto problematike pristupovať aj kreatívnym a beletristickým spôsobom - to je štýl aj danej knihy. Preto by mal čitateľ chápať napísanému textu v intenciách toho, že Ivan Hudec sa snaží rekonštruovať a domýšľať rôzne útržky zachované z toho, čo sa zvykne nazývať slovanskou mytológiou. Máme tak pred sebou slovanskú fantasy, ktorá vznikla viac než desať rokov predtým, ako sa jej začal úspešne venovať Juraj Červenák.

Ninash
04.10.2017 5 z 5

Mám túto knihu rada, je aj pre väčšie deti aj pre dospelých také sci fi z minulosti. Je písaná jasne a zrozumiteľne zároveň "dobovo"...kto chce mať peknú zbierku z tohto odboru táto kniha by nemala chýbať v poliče...

witiko
07.09.2017 4 z 5

Kniha vyšla i češtině. Je to skutečně fiktivní rekonstrukce toho, jak mohl vypadat rozmanitý a jistě i nejednotný slovanský panteon, nejde tedy o vědecké dílo, ale krásnou literaturu, kde autor vedle svých znalostí zapojil i fantazii a nesporné básnické kvality. Text je tak velice působivý a krásně napsaný, k čemuž přispívají i nádherné ilustrace. Snad jen trochu matoucí je uspořádání příběhů do epoch, které podle mě úplně neodpovídá a částečně se překrývá. Závěrem snad ještě upozornění pro rodiče, kteří by knihu rádi četli dětem před spaním – text je na mnoha místech prostoupen docela otevřenou erotikou, bohové tu "pronikají" do žen, na jejich sochách se uctívají veliké faly atd. To samozřejmě vůbec není špatně, jen je to třeba vědět, aby vás to nezaskočilo. Já osobně jsem musel knihu při četbě osmiletému synovi dost pracně cenzurovat. Podle mě by kniha měla být výslovně určena pro starší děti (cca 12 let?)

coquus
19.08.2017 4 z 5

Jedná se o velice zajímavý pohled do mytologie našich předků. Srozumitelně a přitom čtivě jsou zde popsány nejen příběhy o stvoření světa a vesmíru vůbec, ale i vztahy mezi hlavními božstvy starých Slovanů. Knihu lze doporučit nejen dětem, ale všem, které dané téma zajímá.

Štítky knihy

mýty a legendy pověsti Slované, slovanství báje

Autorovy další knížky

Ivan Hudec
slovenská, 1947
1994  75%Báje a mýty starých Slovanů
1988  80%Lampa s růžovým stínidlem
1989  20%Erotické poviedky
1995  70%Miesto v príbehu
1991  75%Biela pani, mŕtvy pán

Kniha Báje a mýty starých Slovanů je v

Přečtených27x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce27x
Chystám se číst30x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x