Badalpurská zahrada

Badalpurská zahrada https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/121990/badalpurska-zahrada-121990.gif 4 12 4

Volné pokračování knihy Selma, osmanská princezna, jehož hrdinkou je tentokrát sama autorka.

Žánr:
Literatura světová

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Le jardin de Badalpour , 1998


více info...

Přidat komentář

Nofar197
06.03.2023 5 z 5

Selmina dcera Zahra vyrůstá v Paříži v katolickém ústavu Merici. Postupně se dovídá o svých indických kořenech a v době dospívání se snaží navázat kontakt se svým otcem, bývalým maharadzou z Badalpuru. Narazí však na nepochopení ze strany jeptišek, úřadu i svého švýcarského porucnika. Teprve coby univerzitní studentka přijíždí do Laknau a setkává se s otcem, jeho ženou Sehnaz i oběma syny. Zpočátku se v tradiční společnosti cítí dobře a má pocit, že konečně nalezla rodinu, která ji celý život chyběla. Postupně však začíná pociťovat omezení, jímž by jako tradiční indická muslimka musela čelit. Nepříjemná příhoda mezi Zahrou a otcem přivede Zahru k rozhodnutí vrátit se do Paříže..

Zahra se do Indie vrací coby renomovaná novinářka po dvaceti letech. V té době začínají gradovat nepokoje mezi muslimskou a hinduistickou komununitou, i rozpory v rodině ohledně Zahrina dědického podílu...

Babo
19.01.2016 4 z 5

Knihu jsem dočetla a nemohu než znovu asi po stopadesáte děkovat osudu , štěstí nebo možná jen rodičům,že jsem se narodila v České republice a i když to bylo v době socialismu , tak než žít ve společnosti jakou popisuje autorka , tak to nepovažuji za takovou hrůzu.
Ptám se , já vím naivně, přesto se ptám, proč lidi nemůžou jen žít , chodit do práce,vychovávat děti , proč musí někoho ovládat,nařizovat mu jak se dívat na svět,vraždit a znásilňovat ve jménu Boha. A jak je z této knihy zřejmé , nezáleží na tom jestli jde o Alláha nebo Rámu.....

Napsat pár řádek , aby vystihly obsah knihy není vůbec možné.Jsem ráda,že jsem ji četla, protože každý takový příběh je obrovským přínosem k poznání světa . A Indie to je svět sám pro sebe.


Malinali
20.01.2014 5 z 5

Krásné pokračování Selmy, osmanské princezny. Autorka knihy je hlavní hrdinkou, podle skutečné události. Čtivé, citové.

simonabr
26.04.2012 5 z 5

Stejně čtivá, poutavá a zajímavá kniha jako její předchůdkyně Selma, osmanská princezna.

Autorovy další knížky

Kenizé Mourad
francouzská, 1939
1996  82%Selma, osmanská princezna
2001  78%Badalpurská zahrada

Kniha Badalpurská zahrada je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce12x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x