Back up

Back up https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/322595/bmid_backup-qQz-322595.jpg 4 6 1

Belgický autor napsal poutavou knihu, v níž kriminální příběh provází čtenáře od počátků rock and rollu a jeho prvních představitelů Billa Haleyho, Little Richarda, Jerryho Lee Lewise, Chucka Berryho a samozřejmě Elvise Presleyho přes úžasná šedesátá léta s beatovými kapelami Beatles, Rolling Stones, Pink Floyd až do doby U2 a dalších. Dojemný hrdina knihy je vlastně stále na útěku, z Bruselu do Berlína a do Londýna a nakonec do Švýcarska. Krvavý příběh, který je ve francouzských knihkupectvích zařazován do regálu románu noir, se odehrává v několika časových a vypravěčských rovinách zároveň a směřuje k překvapivému vyústění.... celý text

Přidat komentář

soukroma
06.09.2017 5 z 5

Velmi zajímavá, napínavá a k zamyšlení kniha. První půlka čtenáře spolu s hlavním hrdinou provede jeho mládím, kdy se objevil nový hudební žánr, Chuck Berry a jeho Maybellene, přes všechny další objevy až po pravověrný rock. Vášni k hudbě nakonec propadl jako bubeník, takže s mnoha skupinami a hudbou se setkal i naživo. Pochopitelně jeho aktivní kariéra je samozřejmě typicky doslova zahalena v drogách, alkoholu a sexu.
Jenže současně se v knize odehrává jiný příběh, ve skutečnosti o desítky let později, a teprve pak vyjde najevo, že se něco zásadního a děsivého v jeho životě přihodilo, co stálo život mnoha lidí. Pátrání se vede vlastně zase na dvou frontách, v minulosti i současnosti, postupně se střípky dávají dohromady až do pochopení děsivé konspirační teorie.
Ten příběh je v podstatě velice depresivní (ve všem všudy noir), ale podaný takovým stylem, který nenechá čtenáře na pokoji a zrychluje jeho zájem na tom, objevit pravdu. A pravdivé to naneštěstí vlastně všechno mohlo být...
Pro milovníky rocku má pak kniha docela jistě ještě výraznější přidanou hodnotu.
(Vadou na kráse zhoršující i dojem z čtení jsou překlepy, chyby a - dle mého - obráceně použitá kurzíva v mnoha odstavcích.)

Autorovy knížky

Paul Colize
belgická, 1953
2016  87%Back up

Kniha Back up je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst1x
Chci si koupit2x