Babylon Berlín

Babylon Berlín https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400038/bmid_babylon-berlin-komiks-HTH-400038.jpg 4 66 20

Berlín v roce 1929: Politické pouliční bitky, ilegální noční kluby – život ve městě připomíná tanec na vrcholku sopky. Berlínská policie se ve dvacátých letech proslavila svými moderními vyšetřovacími postupy. Když se mladý a ambiciózní komisař Gereon Rath pustí na vlastní pěst do vyšetřování vraždy, brzy si proti sobě poštve nejen podřízené, ale i nejvyšší policejní představitele. Komiksový kreslíř Arne Jysch ve své adaptaci stejnojmenného románu Volkera Kutschera vykresluje přesný portrét lesku a bídy moderního velkoměsta stejně jako politické otřesy, které zmítaly Výmarskou republikou před nástupem nacismu. Podle knihy byl v roce 2017 rovněž natočen seriál Babylon Berlín, na němž se mimo jiné podílel i slavný režisér Tom Tykwer.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Komiksy

Vydáno: , BB art
Originální název:

Der nasse Fisch , 2017


více info...

Přidat komentář

Terva
13.02.2024 5 z 5

„Můj otec využil svých kontaktů.
Dělal to rád.
A tak jsem toho mrazivého dne
v březnu 1929
vystoupil v Berlíně z vlaku . . .“

Musím přiznat, že nikdy jsem nečetl románovou předlohu Mokrá ryba a nikdy jsem neviděl seriál Babylon Berlín. Komiks jsem si koupil hlavně proto, že mi prostě komiksy došly. Tento vypadal z nové nabídky nejlépe. Nemohu tedy posuzovat jak od jednoho tak druhého příběhu. Osobně se mi líbila kresba a tak jsem si tento komiks pořídil, aniž bych věděl, do čeho jdu. Berlín 1929 mi moc neříká, ale proč se do toho nepustit. Člověk si nastřádá jiné zkušenosti a vědomosti. Navíc se to tváří jako detektivní příběh s politickou zápletkou. Tak hurá do Německa.

Citát: Možná, že lidé obvykle dělají, co jim nařídíte, ale o tom, kde a jak mám dělat svou práci, mohou ze všeho nejméně rozhodovat nějací Rusové v exilu.

Tušil jsem, že půjde o peníze, ale to, co na nás tvůrci vytáhnou mě překvapilo. Je jasné, že díky tomu začne umírat hodně lidí. A že to začalo hned na začátku, jen potvrdilo mé myšlenky. Někdy jsem měl však pocit, že komisař Gereon Rath se k některým informacím dostal bez vědomí čtenáře. Jeden takový „oslí můstek“ byl někde okolo 80 strany tohoto příběhu. Nechci spoilerovat, a tak víc neprozradím. Jen, že to bylo velmi, řekněme, nevysvětlené. Případ je napínavý, je v něm spousty mrtvol a hodně politiky. Avšak celkově se mi to líbilo. Zabloudil jsem trochu do jiné sféry, než obvykle čtu, ale jsem spokojen.

Citát: Možná ode mě bylo hloupé si myslet, že s jedním jménem, fotografií a policejním průkazem zmůžu víc než slavné oddělení vražd.

mirec88
03.02.2024 5 z 5

Úžasný komiks, kde čiernobiela kresba napomáha dobovému zobrazeniu a celý ten výborný, temný príbeh tým získava na atraktívnosti. Fakt sa mi to dobre čítalo, aj sa dobre pozeralo na kresby a kochal som sa nimi. Kriminálna linka bola dobre zvládnutá a nakoľko som zatiaľ nevidel seriál, ani nečítal knihu, samotný záver prekvapil. Určite odporúčam.


MCGinger
22.11.2023 5 z 5

Popisem historické reality je komiks určitě blízký sérii Jasona Lutese "Berlín", kde si ale myslím, že jak je příběh veden přes více let a různé postavy i skupiny, tak se člověk dozví víc. Z části pak obě díla popisují stejné události: rok 1929, krvavé potlačení prvomájové demostrace...

Ale pak nastupuje hlavní dějová linka, která pěkně graduje a graduje...no pěkný :)

simca9342
25.10.2023 5 z 5

Komiksy jsou dobré. Včetně tohoto.

Dopis pyšného otce o nástupu syna do práce odstartuje vyšetřování, o kterém syn neví zda ho vyřeší sám.
Neuvěřitelně zmučené tělo po vytažení z kanálů pod mostem mu nedá spát.
1929: Gedeon se po neúspěšném atentátu na vlastní osobu stěhuje na jiné pracoviště. Tím se na dobu neurčitou stal Berlín. V něm se zatím kromě budoucích nepokojů, které do pár let vzbouří Hitler a jeho ideologie neděje nic. Nález bezejmenného těla probudí místní detektivní komisařství v čele s novým komisařem k akci a podezřelí se začnou hemžit kolem...

Autor se inspiroval knižní sérii a filmem Mokrá ryba. Mimo jiné také dobře popisuje tehdejší předválečnou dobu z politické a sociální stránky ( střelby, mafiáni, večírky v dobře společnosti,...)

PastorMal13
23.07.2023 4 z 5

Komiks se celkem dost liší od seriálu, se kterým jsem narozdíl od knihy obeznámen, základní dějová linie je však stejná. Atmosféru Berlína 20. let skvěle vykresluje noirovská kresba.

keny
29.09.2022 3 z 5

Moc hezká kresba, úžasně vystihnutá mimika postav...

Arkagas
12.03.2022 3 z 5

(SPOILER) originální román jsem nečetla, tohle grafické zpracování mě bavilo nejen textem, ale především kresbou. Jelikož mě čeká seriál, chtěla jsem zhruba vědět do čeho půjdu. A utvrdilo mě to v tom, že to má smysl.

Moje hodnocení: 8/10

Afilada
07.10.2021 3 z 5

Film a kniha jsou hlubší, nicméně i komiks má velký smysl.

Denny456
18.07.2021 3 z 5

Četl jsem knihu a neviděl seriál. To, že jsem četl knihu je podstatné, protože převést ji do takhle krátkého komiksu byl nadlidský úkol a díky knize mi neunikly některé důležité příběhové nuance, které čtenáři komiksu prostě museli uniknout. Kresba je však pěkná, i když Charly mohla být daleko větší kočka, jak o ní píše autor v knihách. Tak uvidíme zda se bude okrašlovat v dalším dílem.

GoodGames
16.05.2021 4 z 5

Hľadáte kvalitný detektívny príbeh zasadený do reálnych historických udalostí? Babylon Berlín ponúka dostatočne pútavý, dynamický príbeh a peknú čiernobielu kresbu, ktorá perfektne dotvára atmosféru Berlína roku 1929.

Norri
17.07.2020 5 z 5

Je to výborné! Nedávno jsem dočetl skvělou sérii Berlín od Jasona Lutese a byl jsem na Babylon Berlín zvědavý, protože se odehrává na stejném místě a ve stejné době. Jen je vyprávěný z jiného úhlu pohledu. Myslím, že jsem se do těch knih pustil ve správném pořadí, protože Lutesova série dodává atmosféře Babylonu výborný kontext doby. Naopak by to nefungovalo, protože Babylon Berlín je v prvé řadě kriminálka a politiku řeší pouze okrajově jako motiv. Ten příběh by v podstatě mohl být vyprávěn v jakékoliv době, ve které se už používaly pokročilé vyšetřovací metody jako balistika a daktyloskopie. Děj je vyprávěný lineárně a přesto je to parádně zamotané a během čtení jsem si neustále nebyl jistý, jestli je hlavní hrdina morálně dobrý anebo špatný polda. Ačkoliv v knize není nouze o akční scény, tak policejní vyšetřování je tady na prvním místě. Do toho to má parádní kresbu a já jsem maximálně spokojený!

Pan_Skala
28.06.2020 4 z 5

Detektivní příběh s politickým pozadím v krásné grafické podobě. Asi to bylo spíše tou krásnou kresbou než dějem, že jsem to přelouskal tak rychle, ale upřímně mě to hodně bavilo.

puml
15.12.2019 5 z 5

Tak tohle je výborný komiks. Soumrak Výmarské republiky a detektivní případ s politickým pozadím. Skvělě nakreslené a výborně odvyprávěné. Čte se to jedním dechem. Hlavně se mi líbilo to dobové vykreslení, architektura, interiéry, oblečení, prostě všechno mi přijde takřka dokonalé. Takhle detailní, ale přitom ryze komiksová práce se vidí málokdy. Doufám, že Arne Jysch adaptuje i další knihy ze série kriminálek od Volkera Kutschera. Doporučuji.

jarynek
18.10.2019 4 z 5

Pěkný noir příběh na zajímavém pozadí Výmarské republiky. Skvěle k tomu seděla černobílá kresba podtrhující celkovou atmosféru doby, ale i vnímání samotného příběhu mladého ambiciózního policisty, který se dostane do soukolí protichůdných zájmů přívrženců budoucí Třetí říše, policie, podsvětí … a ještě musí řešit spoustu soukromých trablů. Na to, že se jedná o adaptaci celkem rozsáhlého románu mne překvapilo, jak s málo textem si adaptace vystačila a přitom jsme neměl pocit, že bych byl o něco ochuzen.

Bartys25
14.09.2019 5 z 5

Vynikající komiks.

MagdaFish
28.08.2019 5 z 5

Jdu pozpátku! :-) Nejdřív jsem viděla seriál Babylon Berlín (se vší úctou monsieur Poirote, ale takovouto špínu Berlína byste fakt ve svých psích dečkách nezvládl. :-) ) Teď se mi dostal do ruky komiks a na knížku možná taky jednou dojde. Takže jsem nucena věřit těm, co knižní předlohu znají, co se rozdílů mezi knížkou a seriálem týče. Ale to neva. Komiks je stejně svébytný žánr, takže je třeba jej hodnotit zvlášť. A tenhle se fakt moc povedl! Noirová atmosféra Berlína konce 20. let je vykreslen tak, že člověk mimoděk vzpomíná na staré filmy s Humpreyem Boghartem ( Marlow! :D ). Nebudu opakovat superlativa jiných komentů ohledně kresby, zpracování atd. To je myslím samozřejmé. Jen říkám: Kde je další díl? :-)

bazyk21
12.07.2019 5 z 5

skvostný příběh napínavý až do konce a nádherně vyvedená kresba

1amu
22.06.2019 3 z 5

Jsem "komiksově" zaostalý. Kromě Rychlých šípů šlo o můj relativně první komiks. Půjčil jsem si knihu ze zvědavosti a ? Moc mi to neříkalo. Kniha, myšlena klasická , to je "jiná káva". Mokrou rybu, tedy dvojče tohoto komiksu jsem hodnotil třemi hvězdami. Teď bych měl dát méně. To se mi nechce - nepovažuji se za odborníka (komiksu). Zůstávám u průměru.

Killingjoke
03.03.2019 5 z 5

Výmarská republika, Berlín 1929. Město zmítané demonstracemi a krvavými půtkami mezi komunisty a socialisty, kde svou živnost provozují nelítostní gangsteři a pomalinku klíčí temné semínko, jenž zasel jeden rakouský psychopat, kterého tou dobou ještě nikdo nebral vážně. Berlín je kosmopolitním městem plným nočních klubů a nespoutané zábavy, jenž sebou ruku v ruce přináší temnou stránku věci v podobě drog, vražd, korupce a prostituce. Taková je doba, kdy do tohoto města přijíždí mladý komisař Gereon Rath, jenž si sebou táhne traumata z předchozího kolínského působiště, v podobě zabití zločince na útěku. Chtěl by v novém městě začít nový život... Jenže to nejde vůbec snadno! Vyšetřování vraždy neznámého Rusa spustí kolotoč událostí, sahající k členům policejního sboru, klíčícímu podhoubí Třetí říše a ztracenému sovětskému zlatu...

Babylon Berlín je temný policejní noir u kterého jsem se celou dobu výborně bavil, stejně jako u knižní předlohy Volkera Kutschera - Mokrá ryba, kterou jsem četl vloni a v současnosti louskám už třetí díl knižní série a stejně tak stejnojmenného německého TV seriálu. Ve většině případů se adaptacím knih a filmů do komiksového média vyhýbám. Ono to totiž až příliš často nedopadá moc valně. Nejvíc mě snad nadchlo převedení Parkera od Richarda Starka v podání Darwyna Cooka. A k Parkerovi má Babylon Berlín trošičku blízko, aspoň co se týče vršením panelů, který v potřebné chvíli zrychlují či zpomalují děj. Není tak zřejmě náhodou, že autor Arne Jysch studoval animaci a živí se jako storybordista, podobně jako zesnulý Darwyn Cooke. Výborně pracuje i s perspektivou a jeho černobílá perokresba je na jednu stranu velice jednoduchá, v kombinaci s použitím šedého stínování, však perfektně pasující k příběhu (líbila se mi třeba bitka v dešti). Kdyby tenhle komiks vyšel kolorovaný, přišel by o většinu své hutné atmosféry...

Mokrá ryba mě před rokem dostala, o pár měsíců později mě dostala její seriálová adaptace Babylon Berlín, nejdražší seriál v německé historii, na němž jde vidět každá investovaná "Říšská marka" :). Seriál se mimochodem od knižní předlohy liší v mnoha zásadních věcech, zvratech i postavách. Tento komiks je v tomto smyslu své předloze mnohem bližší. Poměrně věrně následuje knižní předlohu, ač zde jisté nuance rozhodně najdeme. Převedení takřka 600 stran předlohy do komiksu jistě nebyl snadný úkol, ale osobně musím říct, že Arne Jysch obstál na výbornou. I proto dávám 5 hvězd, protože takové příběhy prostě miluju a svět Gereona Ratha mě hrozně baví! Jsem rád, že tady tento komiks vyšel, vůbec jsem to nečekal a BB/Artu za tenhle počin děkuji. Myslím, že i pro ně je forma komiksových jednohubek správnější cestou, na které jim nikdo nemůže spílat ukončení sérii v polovině. Pokud to jsou navíc jednohubky bez nudných pláštěnek, je to ještě lepší! Každopádně zpracování vypadá skvěle, včetně nádherně zpracovanými deskami, jak graficky, tak provedením. Víc takových komiksů!

encyklopedie
02.03.2019 5 z 5

Špičkový komiks ....tady bych akceptoval i cenu /já tedy kupuji značně levněji/ - na rozdíl od komiksu Nestor Burma......
Perfektní kresba ......příběh podle seriálu nebo knihy? .... docela jo....i když komiks si žije vždy vlastním životem....
Naprostá spokojenost ....tohle je světový fenomén - "Vždycky Babylon Berlin"
....mých oblíbených 321%