Babylón 2

Babylón 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/271925/bmid_babylon-2-VzB-271925.jpg 4 18 3

Autorka ukazuje poslední roky Chaldejska, otrokářské říše, kde stál hrdý, proti útokům nepřátel pevnou zdí obehnaný Babylon, o kterém platil názor, že je nedobytný. Jenže nakonec také padl a na jeho místě zůstala jen holá poušť.

Přidat komentář

lenyleny
18.03.2022 5 z 5

Taktéž druhý díl byl skvělý. I když jsou zde někdy velmi podrobné popisy čehokoli, nepůsobí to jako rozvleklé, nudné nebo zavádějící. Pro mne velice mistrně napsané a myslím si , že se ke knize ještě po nějaké době vrátím. Kniha má velmi překvapující závěr. Oba díly doporučuji.

ludek.n
10.04.2021 4 z 5

„… v lidském umu a srdci je zaklet klíč od bran vytoužené zahrady smíření, a lidstvo bude moci do ní vstoupit jen tehdy, pomůže-li dobru překonat zlo, lásce překonat nenávist, pokoře překonat pýchu, štědrosti překonat hamižnost, lidskosti překonat krutost a pravdě překonat bezpráví.“ Než se k tomuto poznání doberou postavy románu Margity Figuli, uplyne v řekách Eufratu a Tigridu ještě nemálo vody a zemi obklíčenou jejich rameny zasypou další hromady písku. Druhá babylónská kniha začíná přesně tam, kde skončil její předchůdce a nemilosrdně nás vede přes úskalí děje až k závěrečné tragické katarzi. Ve stylu ani pojetí se nic nezměnilo, a tak je v podstatě možné zopakovat všechno z komentáře k prvnímu svazku: láska proti zlobě, trest za zhýralost, poživačnost a pohodlnost konečně dochází naplnění, naděje a smrt jdou ruku v ruce. Bitevních scén mohlo být více, blouznivých dialogů méně, ale ať už tak nebo tak, četlo se to náramně a finální pocit z celého eposu je velice uspokojivý. Na pět hvězd to sice nebylo, ale přesto jsem se rád zúčastnil.


switch.man
11.10.2017 5 z 5

Občas mne trochu zarážel poměr proporcí některých částí tohoto dvoudílného románu, kdy jednou se řešily emoce konkrétní situace v několika kapitolách - oproti krátkému, v podstatě několikařádkovému popisu významných, překotných události děje..
Nicméně, žil jsem a hltal jsem Babylon a jeho poslední dny s autorkou. Pro mne to je úžasné dílo, řekl bych nedoceněné, nemluvě o podmínkách jeho vzniku. Velmi silný příběh, poselství.. nemůžu jinak než 5*. Obdivuji množství autorkou zakomponovaných historických základů, postav a skutečností. Docela by mne zajímalo, co vše autorka před sepsáním románu prostudovala.
Nezapomenu!

Štítky knihy

Babylónie

Autorovy další knížky

Margita Figuli
slovenská, 1909 - 1995
1967  80%Pokušenie
1961  89%Mladosť
1936  100%Uzlík tepla
1948  79%Tři kaštanoví koně
1987  81%Babylon 2

Kniha Babylón 2 je v

Přečtených26x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce43x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x