Babička drsňačka

Babička drsňačka https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136743/bmid_babicka-drsnacka-K2z-136743.jpg 4 712 191

Britského autora dětských knih Davida Walliamse označují kritici za nového Roalda Dahla. Jeho vypravěčsky brilantní příběhy s překvapivou pointou a černým humorem dávají tomuto označení za pravdu. Jako první se k českému čtenáři dostává Babička drsňačka. Vypráví se v ní příběh o předsudcích a toleranci, o překvapivých odhaleních a jedné šíleně troufalé loupeži. Ben je k smrti otrávený, zase má strávit víkend u babičky: „Vždyť je s ní děsná nuda! Se všema starýma je nuda. Telka jí nefunguje, pořád chce jenom hrát scrabble a smrdí kapustou!“ Pěkně tvrdý odsudek z úst nezletilce, jenže to ještě Ben netuší dvě věci: 1) Jeho babička kdysi byla proslulou lupičkou šperků. 2) Celý život kula plán, jak ukradnout korunovační klenoty, a teď potřebuje Benovu pomoc!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Pro děti a mládež

Vydáno: , Argo
Originální název:

Gangsta Granny , 2010


více info...

Přidat komentář

Beruska_Majda
31.03.2024 5 z 5

Píše krásné knihy u kterých se zasměji

SimulinaT
26.03.2024 3 z 5

Zajímavý příběh s trochu přehnané fantazii. Ale na konci poučka že starý člověk je taky člověk.


StateOliver
09.03.2024 5 z 5

Knihu jsem si půjčil z knihovny a velmi se mi líbila. Byla hodně vtipně napsaná, ale i dobrodružná a dojemná. Ben byl přibližně v mém věku, takže jsem ho asi ve všem chápal. Jsem rád, že si nakonec s babičkou rozuměl. Knihu bych doporučil všem dětem, co rády čtou.

fénix56
28.02.2024 5 z 5

Tuto knížku jsem nejdříve doporučila vnukovi, protože se mi líbil název. Vnuk ji bleskově přečetl, hodně ji chválil, tak jsem se do ní pustila i já. A mně se taky moc líbila. Je to o babičce, u které se vnuk Ben nejdříve nudí, ale nakonec je z ní nadšený. Trochu za hranou byly pro mne zmínky o babiččině "kvákání", ale to byla jen malá piha na kráse. Jinak je kniha je psána vtipným stylem a dojde i na velmi dojemné chvíle.
Už se oba těšíme na druhý díl.

Tichéroky2023
05.01.2024 5 z 5

David Walliams je můj oblíbený britský komik známý z Little Britain (jedná se o humoristické skeče pro dospělé, je to taková dvojka jako u nás Lábus a Keiser, ne náhodu tuto audio knihu namlouvá pan Lábus) a při mé scrollování na audiotéce jsem narazila na jeho audio knihu pro děti a mé srdce zaplesalo, to bude jízda jak pro dospělé, tak i pro děti!!! A byla. Malý Ben každý pátek jezdí ke své babičce na noc, protože jeho rodiče musí nutně jet na přímý přenos Tance s hvězdami. Pro malého Bena je většinou nudný večer, plný kapustové polévky, hraní scrabble až do té doby než zjistí, že babička je má nezvyklý koníček a to loupení drahých šperků..... Kniha má ovšem zajímavý obrat, který tu rozepisovat nebudu. Jen chci zmínit, že David Walliams si uchoval dětskou duši asi do dospělosti a jeho smysl pro humor se tu opět projevuje, že se zasmějou i malí i velcí.

sofieOapO
26.12.2023 5 z 5

Velmi vtipná i smutná kniha zároveň.

mazlak
28.10.2023 4 z 5

Tuto knihu jsem si poslechl jako audioknihu, skvěle načtenou J. Lábusem.
Kniha má vtipné a někdy snad i bláznivé situace. Je ale i plná všedních starostí a situací, která patří k životu jak dětí tak i dospělých. Kdysi jsem také někdy nerad k babičce. Netrápila mne však kapustou, ale králíkem. Jak rád na ty chvíle dneska vzpomínám.

Zemlja
30.09.2023 4 z 5

Dostala jsem se k ní prostřednictvím žákovského referátu, děti zaujal a chtěly ji přečíst. Je trochu ode zdi ke zdi - křupani a hrubost, a pak soucit a vřelost. Autor píše vtipně, děj má spád. Nevím, jestli je úplně v normě žertovat o loupeži v knize pro děti.

padajicidvere
25.09.2023 5 z 5

Osobně jsem čekala ohromné dobrodružství zlotřilého bábinky, ale kniha mě překvapila. Líbí se mi nenásilná forma poučení a inspirace pro děti, krom krádeží :D
Rodiče byli hrůzostrašní, ale jak bývá zvykem, až v nejhorším ti dojde, o co jsi přišel.

Jája92
24.09.2023 3 z 5

Už při čtení anotace knihy jsem si uvědomovala, že nejsem cílovka této knihy. Kniha se četla poměrně rychle, i díky velkému množství obrázků.
Je tu samozřejmě mnoho situací, které v reálném životě mohou nastat jako chování rodičů k Benovi, chování Bena k jeho babičce, soused babičky, i samotná babička. Je tu dobrodružství, drama, ale i laskavost a humor.
Ale přiznám se, že mě kniha nezaujala tolik, jak jsem očekávala. A nejspíš bych z ní nebyla nadšena ani v mladším věku.
Přesto věřím, že si tato kniha své čtenáře dozajista najde.

Doubravka1975
15.09.2023 5 z 5

Nejsem cílová skupina této knížky, ale byla v knihovně v oddělení pro dospělé a úsek humoristické. Zaujala mě obálka i název.
Mě osobně to vůbec vtipné nepřišlo. Je to drsné a bohužel ze života. Rodiče a Ben nesympatičtí, doslova na ranu. Babičky mi bylo líto, ale plyne z toho ponaučení jak pro děti, tak pro dospělé i pro babičky ( prostě nebýt nudná a být za každou cenu drsňačka)

Káťa484
27.08.2023 5 z 5

Kniha spíše pro mladší čtenáře, ale každý si najde to své... Pamatuji si obě babičky. Každá byla jiná, ale ani jedna nebyla "suchar".

uzivatel39840
13.08.2023 5 z 5

Babičku drsňačku mi koupila moje babička. Moc se mi do ní nechtělo, protože ta knížka byla tlustá, ale jednou jsem si ji přečetla a byla super. Patří k mým nejoblíbenějším knížkám. Doporučuji :-)

Nuttelka
31.07.2023 5 z 5

(SPOILER) (Audiokniha)
Jiří Lábus je fakt třída!! Výborně načteno a budu si dávat knihy od Walliamse jako sladkosti, za odměnu :-) Knihy pro malé, i velké, všichni si tam najdou něco svého, co se dotkne srdce. Hlavně závěr knihy, ten je bolavý, dojemný, ale bohužel, takový je život.. Ben zažil s babičkou skvělé dobrodružství, skvěle pojato, tleskám :-)

Lienilda
25.06.2023 5 z 5

Čteno dětem 7 a 4 roky. Půjčili jsme si z knihovny na doporučení kamarádky, která s dětmi poslouchala audioknihu a byli nadšení. Moje děti knihu vnímali jak kdy, možná je ještě na ně opravdu dlouhá, ale "babiččin kvákajici zadek" měl úspěch vždy, nepřekvapivě:) Přemýšleli jsme i, se kterou z našich babiček by děti podnikli loupežné přepadení :)
Kolem půlky mě čtení o 11letem Benovi moc nebavilo, hlavně zmínky o tanečních soutěžích a Flavio Flaviolim a také o neustálé kapustě (odpor ke kapustě zaručen). Ale konec to naprosto spravil, byl dojemný, s krásnou myšlenkou a vánoční poselství královny v tv byla třešinka na dortu :) podíváme se i jestli seženeme navazující pokračování.

rakakan
26.04.2023 5 z 5

Kniha se krásně čte... Zábavná, je v ní ale spoustu pravdy a poučení, i se smutným závěrem.....Určitě mi zůstane v paměti, abych nebyla nikdy pro pro svá vnoučata nudná.

joanb
24.02.2023 5 z 5

Zážitky s babičkou jsou nejvíc. Pobavila jsem se já i děti. Na konci byla i slzička a krásné poselství... Už se těším, až budu babička!

ŽabičkaHannie
20.02.2023 5 z 5

Vtipná knížka nejen pro děti. Mám k ní osobní vzat díky divadelní hře, která je podle ní udělaná a aktuálně se hraje v divadle v Chebu. :) Doporučuji oboje :)

Hoblinka
16.02.2023 5 z 5

Skvělá knížka s nádhernou pointou. Ukápla mi slzička.

Matematicka
24.10.2022 5 z 5

Knihu jsme četli s dětmi a výborně jsme se u ní bavili. Užívali jsme si její britský humor, místy sice trochu drsnější, ale nikdy ne za hranicí vkusu. A celým příběhem se prolíná poselství o tom, jak jsou babičky důležité pro vnoučata – a naopak vnoučata důležitá pro babičky. A to je něco, co bude platit vždy a stojí za to si to stále připomínat.

Aktuálně je určitě zajímavé, že v knížce vystupuje i samotná britská královna Alžběta II., takže s touto knihou na ni můžete vy nebo vaše děti zavzpomínat.

David Walliams touto knihou skutečně navazuje na tvorbu svého již zemřelého krajana Roalda Dahla, který také psal krátké, ale napínavé, vtipné a promyšlené knihy pro děti. Jejich knihy vycházejí také s podobnými ilustracemi. Knihu můžu doporučit pro samostatné čtení dětem tak od osmi let, mladší mohou číst s rodiči.

Ve srovnání s dalšími knihami Davida Walliamse mi přijde, že tady je ještě dost originální a vyvážený, takže i to neustálé "prdění" se dá snést. Ale třeba "Nejhorší děti na světě" a "Ďábelská zubařka" už byly za hranicí našeho vkusu... Samozřejmě každý může posoudit sám.