...až navěky IV - V

...až navěky IV - V https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/161739/bmid_az-naveky-iv-v-H7T-161739.jpg 4 14 1

Román patří ke klasickým dílům s válečnou tematikou, která si po desetiletí nacházejí další generace nadšených čtenářů. Jones zachycuje svět profesionálních vojáků na Havaji (svazek obsahuje knihy Přeložen, Rota, Ženy, Vojenský kriminál a Blues starejch mazáků) a postihuje období kolem japonského útoku na Pearl Harbor s jeho každodenním cynismem, brutalitou, ale i s romantikou chlapského kamarádství a milostných vztahů. Filmová verze příběhu obletěla v 50. letech svět a posbírala osm oscarových ocenění.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

From here to eternity , 1951


více info...

Přidat komentář

Inka063
10.07.2019 3 z 5

Nevím, jakého poselství měla být kniha nositelkou, či měla jen dokumentovat stav v tehdejší americké armádě. Ve mně nechala dojem absurdity.
POZOR, SPOILER:
Před útokem na Pearl Harbour nudící se vojáci, každou volnou chvilku trávící v bordelech, věčně totálně ožralí, odcházející si kam a kdy se jim zachce. Naproti tomu absurdně řešený nepříliš závažný prohřešek Angela Maggia, přebujelá administrativa, desítky spisů a lidí, kteří se jím zabývají, jeho uvěznění ve vojenské káznici, kde je pro svou nezlomnost a rebelství umlácen dozorci.
Po útoku se vyšší důstojníci projeví jako naprosto neschopní a absurdně se do protiútoku postaví obyčejní vojíni.
Hlavní hrdina Prew absurdně zastřelen, když se chce tajně VRÁTIT ke své jednotce.
KONEC SPOILERU.
Odnáším si trpkou informaci, že neschopní, bázliví, nepoužitelní velí. Vojáci tělem i duší, odvážní a daleko schopnější poslouchají, případně jsou brutálně perzekuováni.
Román bych zakončila Prewittovým skonem. Konec se mi zdá zbytečně protahovaný. Úplně fajn se mi to nečetlo, zvlášť kvůli neustálému opakování stejných slov, stejných vět. I když vím, že to měla navodit atmosféru vojny připomínající neustálé "ano, pane", "ne, pane", což se povedlo.

Štítky knihy

zfilmováno prostituce armáda vojáci Pearl Harbor Havajské ostrovy válečné romány

Autorovy další knížky

James Jones
americká, 1921 - 1977
2001  84%Tenká červená linie
2001  89%...až navěky
1985  82%...až navěky I - III
1968  83%...až navěky IV - V
1964  66%Pistole

Kniha ...až navěky IV - V je v

Přečtených17x
Doporučených4x
Knihotéce52x
Chystám se číst5x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x