Až na vrchol hory

Až na vrchol hory https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/243700/bmid_az-na-vrchol-hory-qrp-243700.jpg 3 48 17

Začalo sa to brutálnou vraždou futbalového fanúšika v štokholmskej reštaurácii. Nikto nič nevidel, ani Per Karlsson, ktorý sedel pri vedľajšom stole. Predstieral, že je zahĺbený do Ovídiových Metamorfóz. V tom čase zoškrabovali po nevysvetliteľnej explózii vo väzení pre najťažších zločincov zo stien väzenskej cely Lordana Vukotiča. Krátko nato sa v skorých ranných hodinách udialo krviprelievanie v priemyselnej oblasti Štokholmu, pri ktorom zmizol kufrík so zvláštnym obsahom, s kľúčikom a vysielačkou. Komplikovaného vyšetrovania sa ujíma špeciálna policajná skupina, Jednotka A. Touto knihou sa písanie Arneho Dahla dostáva na novú úroveň. Séria kritických súčasných zločinov a problémov sa pomaly spája dohromady, aby sa z nej stala fascinujúca sieť náhody a osudu, neba a pekla, so zdrvujúcou silou klasickej tragédie spojenej s nemilosrdnosťou toho najdrsnejšieho súčasného realizmu. Je to príbeh o ťažkom návrate do života po skazenom detstve, príbeh o arogancii mocných a o láske a skutočných emóciách aj v situáciách, ktoré im stoja v ceste.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Príroda
Originální název:

Upp till toppen av berget , 2000


více info...

Přidat komentář

Péťa1950
20.07.2023

Druhý komentář, ke knize jsem se nakonec vrátila, stále jsem měla problém se jmény a určením, kdo je kdo. Zajímavý pohled na společnost ve Švédsku. Nacismus ve společnosti, který si my neuvědomujeme. Všechny řešené zločiny nakonec splynou v jedno. Brutalita. Postupně se projevují charakteristiky osob na obou stranách zákona. Ke každému komentáři by patřil jiný počet hvězd, tak nedávám žádné. Pro mne nový autor, zkusím další knihu.

Péťa1950
08.07.2023

Ztrácím se v textu, už nebudu pokračovat. První kniha od autora, asi i poslední.


asam
08.05.2021

Jestliže mě do cca 50. stránky kniha nezaujme, odkládám ji nedočtenou. To je právě ten okamžik. Bohužel.

Lumír23
04.11.2020 3 z 5

Já mám s těmi seveřany problém. Styl myšlení, nebo psaní, není pro mě zcela jasný. Hodně postav, mnoho dějů, myšlenek, a ono to dává malou souvislost, nebo žádnou, pak to sice zapadne, ale chaoticky, hodně si libují v brutalních popisech, atd... Není to čtení pro mě. Jsou to jiní evropani.

Dada077
08.07.2019 2 z 5

Po skúsenostiach s Dahlovou Zlou krvou som ani pri druhej knihe nemala veľké očakávania, čo sa mi, žiaľ, aj potvrdilo. Dve dejové línie by snáď aj ušli, ale autor ich svojim spôsobom písania absolútne pochová pod hromadu irelevantných a nezaujímavých informácií. Našla som v texte vetu, ktorá bola akoby pricestovaná z iného románu, netýkala sa predchádzajúceho textu, ani toho nasledujúceho. Občas sa pýtam, či ten Dahl píše triezvy? Ale k deju. Najprv sa vyhlušia dve zločinecké bandy, kde každý má aké také meno. Vyšetrovať začne takmer zaniknutý a obnovený kriminálny tím A, ktorý každého zabitého člena nazve číslom a písmenom. Pri čítaní sa mi nechcelo nabíjať si do hlavy, kto vlastne bol 1C a kto 2A. Išlo o nejaký ukradnutý kufrík s vysielačkou a kľúčom, no do konca knihy som nepostrehla, či si s tým lupom niekto niečo aj počal. A kam sa vlastne podstata konfliktu podela. Časť deja, týkajúca sa honu na pedofilov bola trochu zaujímavejšia, ale už pocit z celej knihy nenapravila. A to ma čaká ešte tretia kniha.

SilvieSisinka
22.05.2019 2 z 5

Vůbec jsem se nezacetla. Ještě mě čekají tři knihy od autora a vůbec se ne těším.

MarianP
02.01.2019 2 z 5

Dahl je podľa všetkého pomerne obľúbený spisovatel v severských krajinách no u mňa jeho štýl rozprávania vôbec nefungoval. Množstvo dejových liniek, zbytočných postáv a neuveriteľných slovných spojení a až trápnych poetických viet má totálne nudili. Takže u mňa už Dahl asi šancu nedostane...

Mickey103
20.09.2018 2 z 5

Škoda, těšila jsem se. 100 stran přečteno a pořád tak nějak se nic neděje i když děje, hlavně už nevím kdo je kdo, ta švédská jména mi dávají zabrat a ztrácím se i v ději. Zkusím od tohoto autora další díl a snad to bude lepší.

Alma-Nacida
08.07.2018 4 z 5

Klasická Dahlovka, všechno je dovedně propletené a tudíž zajímavé, i když v této knize se dalo odhadnout proč a někdy i kdo a co dělá. :)

hrusisek
19.01.2017 3 z 5

První kniha od Arneho byla Zlá krev, po jejímž přečtení jsem nelitovala a vrhla se na další jeho knihu. V knihovně měli zrovna tento díl, takže jsem se do něj netrpělivě pustila. Uběhla dvoustá stránka a kniha mi zůstala pár týdnů ležet na stole. Pořád jsem nenacházela souvislosti, pak jsem se tedy dokopala ji dočíst. Musím uznat, že konec byl hodně překvapivý. Často jsem se ztrácela, nápad dobrý, ale samotnou knihu hodnotím spíš jako průměrnou.

Dani25
29.03.2016 2 z 5

Čakala som oveľa viac, bola som dosť zmatena kto je kto, mala som začat s jeho knihami v inom poradí.

konicekbily
07.10.2015 1 z 5

Pokud knihu neotevřete tak o nic nepřijdete.

LolaSta
06.05.2015 1 z 5

Musím říct, že je to snad první knížka, kterou jsem nedočetla. Několikrát jsem se pokusila navázat, ale drhlo to a musela jsem se do čtení vyloženě nutit. Zápletka mě nezaujala, rozvláčný popis a v osobách jsem se pomalu ztrácela, takže jsem tuto knížku odložila. Za mě nejhorší severská krimi, možná kdybych vydržela do konce, měla bych jiný názor.

marek1278
04.03.2015 4 z 5

První třetina knihy mě přišla taková moc roztahaná, trochu jsem se ztrácel, ale vynahradil to zbytek. Občas trochu scifi, ale to je úplně jedno, protože jsem se opravdu královsky bavil až do konce.

evelinaevelina
28.02.2014 3 z 5

"Arne Dahl si s vámi hraje jako vrah s obětí." Tato citace z Expressenu na zadní straně obálky knihy by se dala krásně parafrázovat: "Arne Dahl si s vámi pohrává- ba přímo zahrává, ale bohužel déle než vrah s obětí."
Tým skupiny A má další vyšetřování. Dahl určil, že tento tým státní policie bude vyšetřovat ty nejotřesnější či nejzapeklitější případy sériových vrahů či masových vražd většinou i s mezinárodním přesahem - ale to se mu nedaří "ukočírovat". Snažíc se do děje, který má zprvu dost linií vyšetřování (pro svou úmyslnou propletenost), vložit ještě osobní životy členů skupiny A pro jejich zlidštění (a zajištění obliby u čtenáře), příběh se stává někdy rozvleklým, někdy zase ústícím krkolomě do rychlých řešení určitých úseků.
Můj pocit - AD napadla dobrá myšlenka, vytvořil si dobrou, smysluplnou i originální dějovou osnovu, ale když to dával dohromady, tak to začalo drhnout...a on to tak nechal.
Mám z knihovny půjčenou ještě jednu knihu od Dahla, dám mu tedy jeětě šanci...
Možná se ale zkusím podívat na některé z jeho zfilmovaných knih (švédská produkce), třeba to jednou u mě bude obráceně a film bude stravitelnější...

cicibajza
09.11.2013 2 z 5

na to, aký thriller to mal byť, som sklamaná... dostala som sa po cca 90 stranu a knihu som odložila. Začala som sa nejak strácať v deji, vo veľkom množstve švédskych mien, ktoré mi znejú rovnako... ani ten štýl písania sa mi veľmi nepáči :)

Hella
29.09.2013 1 z 5

Tak nevím.... cca do 35. strany jsem to každé dva odstavce už už chtěla vzdát - líčení tragické hospodské rvačky očima spousty svědků mě víc než nebavilo - ale vydržela jsem. Pak jsem cca 50 stran přečetla jakžtakž bez potíží - jen jsem pořád čekala, kdy už se konečně začtu - a kolem sté stránky jsem se definitivně zasekla tak, že jsem knihu vážně nakonec nenávratně odložila. Přeji všem více chuti a trpělivosti než jsem měla já :-) .