Až mi zítra budeš chybět

Až mi zítra budeš chybět https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/325815/bmid_az-mi-zitra-budes-chybet-diK-325815.jpg 3 154 45

Thorkild Aske série

1. díl >

Thorkild Aske býval elitní policejní důstojník. Pak se ale jeho život obrátil na ruby. Nyní je po dvou letech za mřížemi venku, a kromě trýznivých vzpomínek ho zdánlivě už nic nečeká. Nebo je to jinak? Když ho o pomoc požádají lidé, kteří by jej měli nenávidět, vydá se na odlehlý ostrov pátrat po jejich zmizelém synovi. Uprostřed drsné severské přírody a uzavřené komunity se musí nejen srovnat sám se sebou, ale obstát i proti zákeřnému nepříteli.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Plus
Originální název:

Jeg skal savne deg i morgen , 2016


více info...

Přidat komentář

mila2411
03.11.2023 5 z 5

"Setkáme se v ráji" se mi hrozně moc líbilo, ano čteno ve špatném pořadí. Měl jsem tedy jasnou představu do čeho jdu a: SUPER. Ne úplně známý autor, ale knížka parádní! Čistý SEVER se vším všudy - doporučuji!!!

boxas
02.08.2023 3 z 5

(SPOILER) Dozvěděla jsem se toho hodně. Třeba že u výslechu jsou nejdůležitější informace a manipulace. Nebo jak se dává klystýr a také např. jak se provádí pitva. (Oboje nedoporučuji číst při konzumaci čehokoliv.)
Ale budiž, tyhle záležitosti k severským detektivkám patří, tak v rozumné míře proč ne.
Co mi skutečně vadilo, to byly vedle zbytečné mystiky naprosté nelogičnosti v ději. Tak třeba: proč se vrah vláčel s tou ženskou mrtvolou pořád tam a zase zpátky? Proč do toho autor neustále tahá tu Freju? A co ta mrtvola, která se zamotá s vrahem do jednoho provazu? Nečetl autor náhodou těsně před tím Moby Dicka? A to jako opravdu se musel Thorkild Aske zakecat (!!!) s vrahem ausgerechnet na dně mořském v potopené lodi? Nemohli si najít na výměnu názorů lepší místo?
Ale nechme toho. Shrnu to asi takto: do kufru na dovolenou k nějakému teplému moři proč ne, ale raději nečekejte něco víc.


baryska0751
13.02.2023 5 z 5

(SPOILER) Zvláštní věc, ta literatura :) Člověk v jedné knize něco kritizuje a jiné ze stejného důvodu dá plný počet hvězdiček. Vlastně nevím, proč se mi to tak líbilo. Hlavní hrdina je ufňukaná troska, policajti neschopní břídilové, vrah dokonalý, do toho ta duchařina, kterou obvykle nesnáším...
Tak proč je pro mě Thurkild Aske nepochopený zamilovaný sympaťák, kterého jsem si oblíbila v první kapitole a soucítím s jeho bolestí, tedy hlavně tou duševní? A proč mě baví všechny jeho vylomeniny, chechtám se té šíleně vtipné duchařské seanci a ráda bych byla místo jeho sestry v té koupelně? Dokonce ani ten konec, kdy se všechno tutlá, aby nebyl mediální humbuk, chápu a schvaluju. Víte, co by si chudák od novinářů vytrpěl? Tím spíš, kdyby ho i v případě Freiny smrti začali považovat za oběť... Ty trpí vždycky víc, než viníci!
Možná, že by to mohlo souviset s tím, co psal autor předtím, knížky pro děti. Pohádky, dalo by se s přimhouřením obou očí říct. A já pohádky ráda, tak mi asi jeho styl psaní vyhovuje. A nebo je to prostě ve mně. Normálně jsem do do Thorkilda zamilovala. Jako školačka ;)

kalache
26.12.2022 5 z 5

...za mě skvělé,asi proto,že mám rád zimu.Navíc jsem se dozvěděl,co je červené a dělá to blomp,blomp!...

Monika-cte
17.12.2022 4 z 5

Kniha se mi líbila, za mě si zaslouží lepší hodnocení než tady má:-)

kokosek
01.07.2022 3 z 5

Asi jen další temná severská detektivka.
Jen je tady té temnoty trochu moc. Hlavní hrdina už funguje jen na práškách, neustále se pohybuje na hraně bytí a nebytí a kromě toho vyřeší celkem složitý případ.
A k tomu něco mystiky, trochu potápění v ledovém moři a trocha historie.

Ale víte co? Ono se to dá přečíst.

6728
30.05.2022 4 z 5

Zajímavá kniha. Líčení norského prostředí. Zajímavá zápletka. Rozuzlení dost nečekané. Mohu jen doporučit. Nenechte se odradit negativními komentáři.

Angell328
26.04.2022 4 z 5

(SPOILER) Pozor na možný spoiler!!! Původně jsem chtěl dát dolů dvě hvězdy ale dobře, ta duchařina to zachránila, takže ubírám jen jednu kvůli tomu konci. Nechápu proč to autor takto blbě zakončil. Hlavní hrdina odhalil a zastavil nebezpečného zločince a vše se muselo ututlat kvůli jeho bývalé zvláštní jednotce? Jako vážně? A ještě navíc to museli sehrát tak, že se tou harpunou pokusil on sám zabít? Být to ve skutečnosti, tak bych udělal vše proto abych to dostal do médií a zároveň zničil kariéru tomu vysoce postavenému policistovi. I přes to co hlavní hrdina měl způsobit té své lásce, byť neúmyslně!!!

janina66
24.01.2022 2 z 5

Co to bylo?! Ufňukaný sebevrah závislý na práškách. A to stříkaní parfému na tělo, obličej apd. Už jsem chtěla knihu odložit. Jen díky audioknize čtené Filipem Švarcem, za což dávám tu druhou hvězdičku, jsem vydržela až do konce. Posledních tak 5 kapitol stálo za to, napětí při potápění. A o klystýru bych taky nemusela číst? Rozhodně pokračování si odpustím.

moma08
19.12.2021 4 z 5

Četla jsem tuto knihu 2x, patří mezi mé oblíbené, ač znám určitě lepší, ale mě se líbí.

tinka1974
02.10.2021 3 z 5

V celku slušná detektivka. Hodně dělalo to, že byla povedeně načtená. Osobně bych přidala na ponurosti a šla víc do hloubky. U ostatních postav. Hlavní hrdina byl rozebraný až až. Trochu mi přišel fádní konec, ale nakonec proč ne. Zločiny se dějí i nedopatřením

Janadvorackova
07.08.2021 3 z 5

Po propuštění z vězení, kde byl, protože neúmyslně zabil holku a po několika pokusech o sebevraždu, protože fakt nechtěl, je teď už nadmíru "vyrovnaný" bývalý policajt naprosto v pohodě a připraven řešit případ zmizení - aby toho nebylo málo - zmizení bráchy jím zabitého děvčete.
(najali ho jejich rodiče, asi že "už ho znali)."

Hledá ho na temném studeném severu Norska, většinou ve vodě. A většinou si myslí, že je sám.
Ale někdy není :).

Oproti jiným podobným detektivkám, které jsem četla a jejichž autory nemůžu vystát, myslím, že jsem našla zlatou střední cestu.
Lepší nadprůměr pořád stravitelnější, než mraky podprůměru s nafouklou reklamou.
Tohle doporučuji.

Iv8
20.07.2021 3 z 5

Nebylo to špatné, audio se poslouchalo dobře. Svérázné popisy psychických stavů hlavního hrdiny; zápletka zajimavá, ale závěrečná scéna ve vodě byla moooc dlouhá.

tlllk
02.09.2020 4 z 5

Celkom v pohode kniha, atmosférou mi trochu pripomínala sériu ostrova Lewis, dej sa odvíja skôr komorne, žiadne prehnané akcie. Ako audio do auta je to fajn.

LindaSimonoff
29.08.2020 5 z 5

Přečteno na jeden zátah,doporučuji.

trudoš
23.06.2020 2 z 5

Sakryš, zase jeden detektiv, co víc smutní po ztraceném štěstí, než aby něco vyšetřoval. Tedy ne že by spisovatel Heine Bakkeid k tomu hlavní postavu nějak pobízel, raději ji nechává utápět v depresích, páchat sebevraždy či zavádět klystýr, než aby dovolil aktivnější zapojení do děje. Detektivní linie se tak hne kupředu jen dík náhodné spiritistické seanci, což samo o sobě dost vypovídá o hrdinových kriminalistických schopnostech. Ani jeho přespolní kolegové na tom nejsou lépe, jejich závěry vycházejí z jednoduché rovnice - cizinec rovná se zločinec, ergo zločin je dílem cizince. Já prostě tyhle prvoplánové konstrukty nemám rád, natruc ignorovat logické uvažování, jen proto, aby se ústřední postava dostala do konfliktu s představiteli zákona, třebaže ona sama zákon zastupuje.
Ale abych jen nekritizoval, kdyby se román osekal o cirka dvě stě stran, mohla z toho být slušná krimi novela, protože minimálně všechny ty poznatky o vyslýchání jsou zajímavé, ačkoliv pro vlastní děj nemají smysl.

tereza1198
28.01.2020 2 z 5

Byla jsem dlouho znuděná a zmatená. Co byla realita? Je Aske blázen, médium nebo se jen moc dopuje prášky? Proč tam byl na několika stránkách popsaný klystýr? Prostě mi to přišlo hodně nelogické, zdlouhavé. Nemám moc zkušeností se severskými detektivkami, ale určitě se najdou stokrát lepší.

Merlinit
30.10.2019 4 z 5

Trochu zvláštní kniha. Hlavní hrdina dílem bavil, dílem lezl na nervy, mnohoslovné popisy přírody a počasí místy otravovaly, místy budovaly atmosféru a vůbec celý děj postupoval poněkud škobrtavě. Jakkoli to však bude znít podivně, pěkně se to četlo a kniha mne vlastně bavila.

frkotik
17.09.2019 2 z 5

Většinou jsem ke kriminálkám tohoto typu celkem nekritický, ale tohle byla fakt slabota... Zdlouhavé pasáže, skoro nulové napětí a polovinu času jsem nechápal, jestli jde o realitu nebo nějaký další chorobný výplod fantazie hlavního hrdiny... Ale statečně jsem to doposlouchal, nicméně další díl si dobře rozmyslím.

Jirulka
12.07.2019 2 z 5

Zbytečně dlouhé, spoustu pasáží skoro o ničem. Konec s rozuzlením bylo to jediné co se mi na knížce líbilo.

Štítky knihy

norská literatura severská krimi norské detektivky

Autorovy další knížky

Heine Bakkeid (p)
norská, 1974
2017  68%Až mi zítra budeš chybět
2019  70%Setkáme se v ráji
2022  60%Neprebudíme sa
2023  60%St. Avenger

Kniha Až mi zítra budeš chybět je v

Právě čtených5x
Přečtených189x
Čtenářské výzvě23x
Doporučených4x
Knihotéce142x
Chystám se číst82x
Chci si koupit13x
dalších seznamech4x