Až do posledního kmotra

Až do posledního kmotra https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175441/az-do-posledniho-kmotra-175441.jpg 4 35 5

Přidat komentář

xulij01
19.11.2022 5 z 5

Knížka je nabitá množstvím informací o italské mafii, které jsou čtivě podány. Četl jsem vydání z roku 1984, horší kvalita papíru a obal, který na první pohled určitě nezaujme, každopádně kvůli obsahu rozhodně stojí za přečtení. Kromě poutavého textu najdeme v knížce i množství fotografií (jejich kvalita je ovšem mizerná). Podáno je to zcela bez příkras, je až zarážející, jak byla mafie mocná (byla schopná ovlivnit i volby senátorů). Jsou tam vcelku časté případy, kdy byl někdo mafií zastřelen a bylo u toho větší množství svědků, přesto to většinou skončilo tak, že nikdo nic neviděl a pokud náhodou viděl, tak se nedožil soudního přelíčení...

iceVS
27.05.2020 5 z 5

Nenápadná knížečka s lehce odpudivou obálkou. A přece literární skvost, který by si po třiceti letech zasloužil nové a odpovídající vydání. Pevné desky, moderní font, vyčištěné fotky - a na světě by byla krásná dárková publikace, o kterou by bezesporu byl zájem.
Musím říct, že jsem z obsahu této knihy nadšená. Ač bych ji zařadila mezi literaturu naučnou, četla se lehce, téměř jako pohádka. Autor má dar vypravěče, přestože je kniha plná reálií.


Koka
14.01.2019 5 z 5

Problematika mafie (té skutečné, původní, sicilské) je čímsi fascinující a byla už tolikrát literárně zpracovaná, až jsem si myslela, že nic nového se nedozvím. Omyl! Tato kniha - byť vyšla ještě v minulém režimu - je velmi obsáhlá, informačně doslova nabitá, a přibližuje dějiny mafie, politické a sociální podmínky jejího vzniku a zejména její průnik na americký kontinent a trasformaci z uzavřeného nedůvěrčivého společenství starých sicilských kmotrů na americký "moderní, manažersky řízený podnik." I když musí být čtenáři jasné, že autor mohl čepat jen a pouze z druhotných zdrojů, z článků ze "západního tisku", jsou chvíle, kdy jeho text působí velmi autenticky a zasvěceně. Občas to až "přepískl" - to když servíruje jakože citace vět či vnitřních monologů slavných mafiánů, které mohou být jen a pouze fabulací, což narušuje dokumentární hodnotu textu. Novinku pro mne představovaly kapitoly o vskutku mimořádém podílu mafie na vylodění spojenců na Sicílii, na procesu osvobozování Itálie a zejména - a to hlavně! - na využití amerických vojáků pocházejících z italských mafiánských rodin, znalých místního nářečí, mentality, terénu ... při ovládnutí zásobování a veřejné správy na osvobozeném území, tedy ve skutečnosti na zavedení systému černého trhu a vybavování si účtů s nepohodlnými osobami.
To, jakou úctu požíval kmotr Vito Genovese u amerického velení, se četlo jako neuvěřitelný paradox. Slavná US Army žeby se sčuchla s mafií při kšeftování s benzínem a penicilínem tváří v tvář chudé italské společnosti, strádající v důsledku německého nacismu a italského fašismu? No, stalo se.

(Abych si oddechla od tak tíživých faktů a obrázků plných obětí mafiánských poprav, vzala jsem vzápětí do rukou jinou, přívětivější knihu o Itálii v době osvobození: Láska na Vesuvu - https://www.databazeknih.cz/knihy/laska-na-tanieri-87881. Ale postava mafiánského šéfa Vita Genovese na mě vyskočila i z tohoto - jinak hodně sladkého a chutného příběhu!)

vlastimil577
29.05.2018 4 z 5

Spíše jenom fakta ale jinak zajímavé čtení. Viděl jsem hodně mafiánských filmů a hodně praktik jsem v této knížce poznával !!

Pawlisman
02.10.2014 4 z 5

Kdo má rád "kmotrovskou" atmosféru, nebude myslím zklamán. Příběhy kombinované s fakty. Je to krásně čitelné, go ahead.

Štítky knihy

mafie Cosa nostra

Kniha Až do posledního kmotra je v

Přečtených43x
Doporučených3x
Knihotéce56x
Chystám se číst6x