Autorské právo v otázkách a odpovědích

Autorské právo v otázkách a odpovědích https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134176/bmid_autorske-pravo-v-otazkach-a-odpoved-xwC-134176.jpg 1 1 1

Publikace pomocí otázek a odpovědí upozorňuje na mnohá úskalí autorskoprávních vztahů. Bude jistě užitečným pomocníkem pro všechny, kteří přicházejí s danou problematikou do kontaktu a chtějí se v ní lépe zorientovat. V závěru knihy je připojen text autorského zákona v kompletním a aktualizovaném znění.

Žánr:
Literatura naučná , Právo

Vydáno: , Pierot
více info...

Přidat komentář

masr
27.04.2022 1 z 5

Kniha je rozhodně čtivá a pro laika jistě i zajímavá. Má však jeden podstatný problém: autoři bohužel nedisponuji potřebnou znalostí autorského práva, na mnoha místech si protiřečí, často je čtení pro trochu zkušenějšího právníka úsměvné. Méně úsměvné však je, když v určitých pasážích doporučují čtenářům realizovat postup, který velmi jednoduše může vést mj. i k jeho trestnímu stíhání.

Konkrétně třeba na str. 108-109 doporučují - při vydání a šíření díla bez získání příslušných oprávnění od držitele práv (!) - uvést v tiráži doložku "Práva vyhrazena" čímž prý "dáváte jasně najevo, že autorské právo respektujete" a údajně "je velmi pravděpodobné, že by váš postup nebyl shledán trestněprávním deliktem, protože k porušení autorského práva nedošlo, a to ani z nedbalosti".

Opravdu málokterá kniha o autorském právu navádí k trestné činnosti a zároveň ujišťuje o tom, že se vlastně nic neděje...