Už zase skáču přes kaluže

Už zase skáču přes kaluže https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94260/bmid_uz-zase-skacu-pres-kaluze-qIz-94260.jpg 4 325 65

První část trojdílné autobiografie australského spisovatele, sledující jeho dětství, vypráví o chlapci postiženém obrnou. Dík vrozené životní energii a podpoře rodičů i kamarádů překonává obtíže a prožívá šťastné dětství na australském venkově. Verše přeložila Hana Žantovská. 23-016-72

Literatura světová Biografie a memoáry Pro děti a mládež
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

I Can Jump Puddles , 1956


více info...

Přidat komentář

Hyaenodon
31.03.2024 5 z 5

No, tak to byla pecka. Zase jedna z těch knih, u které bych Alanův příběh s chutí sledoval dál - až do jeho smrti. Atmosféra knihy mi poněkud připomněla Kameny mluví od Thórbergura Thórdarsona (venkov, zvířata, toulání se divočinou), příběh je ale samozřejmě o velmi působivé cestě malého Alana k normálnímu dětství.

Doubravka1975
04.12.2023 5 z 5

Silný, motivační autobiografický příběh australského autora Alana Marshalla, který v šesti letech onemocněl obrnou. Ale nikdy se necítil jako mrzák ani jako statečný, jak mu často všichni oběma výrazy říkali, ale snažil se žít a dělat vše jako ostatní. Velkou podporu měl v úžasných rodičích a kamarádech.
Doporučuji
Děti si vůbec neuvědomují, že jsou jiné, tyto pocity v nich vzbuzují dospělí


ninano
21.11.2023 5 z 5

Kniha o dětské obrně a nezměrné lidské vůli.

michal2601
04.08.2023 5 z 5

Půvabná kniha o časech dětství na australském venkově.

kralicekP.
28.05.2023

(SPOILER) Už zase skáču přes kaluže je knížka o chlapci jménem Alan. Stalo se neštěstí a dostal dětskou obrnu. Jeho táta velice rád jezdil na koních a on se taky chtěl stát jezdcem. Kvůli obrně musel chodit o berlích, a až na konci knížky se naučil jezdit na koni i s berlemi. Do školy chodí i s berlemi a prožívá zajímavá dobrodružství. Nachází zábavné lidi, pěkná místa, ale dostane se i do některých nepříjemných potíží, z nichž vyklouzne. Knížka se mi líbila.

Johhanka79
10.03.2023 5 z 5

Zaručená, nostalgická klasika. Znám ze své zkušenosti. V knize jsem se místy viděla. Každý den tím procházím.

Lka
15.01.2023 5 z 5

Audiokniha :
Klasický příběh, který musí znát asi každý. Když ne knihu, tak filmové zpracování. Je to příběh chlapce Alana, který si prodělal obrnu a jak se s tím uměl poprat.

Broukodrak
10.01.2023 4 z 5

Autor v knize vypráví o svém dětství když ochrnul a následně byl invalida. Vypráví také o tom, jak se s tím vyrovnával, jaké z toho měl potíže a hlavně jak se snažil být jako před ochrnutím. Zároveň v knize malý Alan nechápe, že je mrzák a pořád věří, že zase bude běhat. Mě se knížka líbila, ale byla dost na dlouho. Mám obecně ráda knížky z doby, než byla elektronika a auta. Z knihy plyne poučení, že se nemáme vzdávat a že když chceme, tak toho hodně dokážeme.

tulenik71
07.10.2022 4 z 5

Bavím sa na tom, ako je táto kniha väčšinovo nesprávne pochopená (napriek tomu, že autor sa celý život zasadzoval o pochopenie správne - a totiž, že všetky tie žvásty o "vytrvalosti", "hrdinstve", "odhodlaní" a pod. sú žvásty - on proste riešil indivindi situácie bez schudáčikovaného kontextu, do ktorého ho uvádzali iba niektorí a iba niekedy... teda, kým neopustil Noorat [v knihe "Turallu"] - vyžrať jeho stav mu naozaj dali až v "civilizovanom" Melbourne, čiže ak chcete čítať väčší brutus, prečítajte si [podstatne nedostupnejšie] pokračovania).
Once more: autor celý život bojoval za také vnímanie postihnutých, že sú to normálni ľudia ako každý iný, iba občas riešia nejaký problém navyše. Netreba ich stavať na piedestál "hrdinstva" (a vzápätí im dávať vyžrať ich stav, často tými istými ľuďmi), netreba ich ľutovať, ba dokonca (čo si "normáli" neuvedomujú) ani ich obťažovať (áno!) nevyžiadanou (a tým pádom ponižujúcou) "pomocou" ani "dobre mienenými" radami (úplne neznalého bystandera).
Hoci sám autor upozorňuje, že knižná "realita" bola trochu modifikovaná pre lepší "dramatický efekt", veľmi dobrý sociálny dokument o Austrálii okolo r 1910.
Ospevovaná CZ filmová adaptácia je "tak trochu" bastardizáciou predlohy (chceme buš!).

Belanna
28.08.2022 4 z 5

Nemoc, odhodlání, vytrvalost, láska rodičů a dětský svět, to vše je obsažené v této knížce.
Příběh jsem četla i viděla ve filmovém zpracování. Opravdu stojí za to.

jiri77
27.08.2022 4 z 5

Moc krásné čtení o klukovi postiženého obrnou a jak se s tím vyrovnává. Hodně se mi líbil přístup rodičů. Kniha je velmi čtivá ,a prožíváme s Alanem jeho dětství a dobrodružství. Film jsem ještě neviděl, snad se někdy na něj kouknu.

Monike
17.07.2022 5 z 5

Film jsem videla jako prvni a samozrejme kniha nezklamala. Silny pribeh! Diky CV.

Filomena1961
12.07.2022 5 z 5

Člověk musí hrát s takovými kartami, jaký mu život přidělí. Někdy je to hodně těžké. Když si přečteme knihu Alana Marschalalla, záhy pochopíme, že rodina i malý kluk, kterého postihla dětská obrna, situaci bravurně zvládli. Vybrali si cestu a stali se inspirací pro druhé lidi, kteří museli nebo musí řešit obdobné situace v podobě různých těžkých nemocí. Lidská vůle a mysl je silná. Knihu jsem četla v dětství a teď jsem se k ní vrátila a pochopila jsem ji ještě v té druhé dimenzi.
Děkuji Ti Alane za tvou sílu, odhodlanost, vůli , statečnost a dobrou mysl.

georginaa
08.05.2022 5 z 5

Kdo by neznal toto dílo, které bylo zfilmováno s vynikajícím hercem V. Dlouhým. To snad zasáhne každou matku, když dítě projde takovou nemocí a je odkázáno na pomoc jiných. Je to velice náročné pro všechny a nic bych si nepřála na světě víc, než aby všechny děti byly zdravé a usměvavé.

lucka1998
04.05.2022 5 z 5

Toto autobiografické vyprávění chlapce postiženého obrnou, odehrávající se na australském venkově je úžasné. Jeho dětský pohled na svoji nemoc a na své postižení je velmi inspirující. Popisuje podporu jeho rodičů a kamarádů, kteří chtějí, ať zažije a prožije to co jeho vrstevníci, kteří nemají hendikep. Během své rekonvalescence nám ukazuje, že to jde, když se chce. I jeden z jeho největších snů, opět sednout na koňský (poníkův) hřbet.

SumýšIrena
04.03.2022 5 z 5

Mám ráda film s V. Dlouhým. Ale kniha je mnohem lepší. Alanův názor na postižení je skvělý, ale mě se snad ještě víc líbí postoj jeho rodičů. Právě jejich přístup nechat kluka žít klučičí život bez omezení povyšuje knihu hodně vysoko.

Lejlajane
14.02.2022 5 z 5

Krásná kniha plná optimismu. Napsaná dětskýma očima. Žít život naplno, radovat se ze všeho a nesmutnit. Malý kluk s obrnou sebe vůbec nevidí jako mrzáka, ale jako kluka, který chce dělat vše jako ostatní děti a hledá jenom způsob, jak toho dosáhnout.

Martina291086
19.01.2022 3 z 5

Kniha obsahově náročná, dojemná a poučná. Velice záleží na grafickém zpracování, alespoň u mě. Místy náročnější pasáže se střídají s těmi méně záživnými stránkami a je proto těžší se ke knize vrátit. I u této knihy platí mé pravidlo JEDNOU A DOST, bohužel.

Kontryhelka
17.01.2022 5 z 5

Velmi hezké i když trochu smutné vyprávění o nemocném chlapci, který se úspěšně ze své nemoci zotavil. Na tu dobu, kdy vše v lékařství bylo skoro ještě neprobádané, tak se z toho mladík dostal ještě dobře a za to jsem byla ráda. Hodně k tomu pomohla rodina, láska a obětavost nejbližších a také kamarádi, kteří Alanovi pomohli překonat hlavně psychické nástrahy a lépe se zotavoval.

PREBURDA
14.01.2022 5 z 5

Film s Vladimírem Dlouhým, byl velmi pěkný, ale kniha se mu nevyrovná.
Velmi silný, hluboký autorův příběh !! Jeho sudičky mu naplánovaly nelehkou životní pouť, v podobě těžké nemoci. Víra, vnitřní touha, obrovské odhodlání, i když stále musel překonávat další a další překážky, mu dodávaly sílu si plnit své sny a nevzdat to. O to více ho to posilovalo, jít si za svým i přes těžkou nemoc. Kamarádství, kuráž, kterou dokázal dospělým a pochopení obou rodičů, byl pro něj další odrazový můstek, pro jeho osobní sebevědomí, touhy k překonání všeho.
Nic není nemožné a naděje umírá poslední. Krásná kniha, doporučuji.