Autenticita

Autenticita https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386162/mid_autenticita-21a-386162.jpg 4 21 9

Touha žít opravdově, autenticky, nám v životě ukazuje směr. Chceme žít naplno, tak aby naše slova a činy odrážely to, co si myslíme a co cítíme. Naše myšlenky a pocity jsou pak vyjádřením toho, kým skutečně jsme. Snahou žít autenticky se v životě nezbavujeme bolesti, strachu, truchlení či smutku, ale získáváme možnost nacházet smysl v tom, co děláme, co cítíme a jak se chováme. Žijeme-li autenticky, jsme schopni lépe snášet těžkosti a překážky. Autor nabízí svěží a inspirující pohled na psychologii autentického života včetně praktických rad a cvičení. Vychází z existenciální filozofie, z poznatků humanistické psychologie a vlastní zkušenosti psychoterapeuta. Uvádí příklady z vlastní terapeutické praxe a ze zkušenosti ostatních terapeutů. V návaznosti na učení Abrahama Maslowa a Carla Rogerse vede autor čtenáře ve třech krocích k autentickému žití. Prvním krokem je poznat sám sebe, druhým vlastnit sám sebe a třetím být sám sebou. Pro všechny fáze uvádí autor praktická cvičení a doporučení.... celý text

Přidat komentář

lucin_a
12.06.2022 5 z 5

Pro čtenáře, kteří se hledají. Nevíte kam patříte, zda děláte to či ono z vlastní vůle nebo z nastavení autopilota, který byl nastaven v dětství našimi rodiči.
Na závěr knihy jsou zajímavá cvičení k poznání své osoby. Otázky pokládané v knize jsou vcelku podobné otázkám, které můžete dostat u terapeuta / kouče.

Laky28
26.06.2021 5 z 5

Další skvělý průvodce k návratu "domů" - k sobě, vlastní autenticitě, intuici, přirozenosti a podstatě, tentokrát z perspektivy psychologické (jejíž odbornost nemusí vonět každému, ale s tím musí čtenář u knihy tohoto typu počítat předem). Nicméně rozebrané téma vnímám v rámci jednotlivce v soukolí společnosti jako natolik důležité, že není na škodu pohlédnout na něj i z této odbornější perspektivy, vzít si z toho to, co s námi zarezonuje a zbytek třeba v klidu vypustit. Každopádně téma knihy jde ruku v ruce s naplněním našeho skutečného potenciálu, jehož vedlejším efektem může být život prožitý v opravdové radosti, a to za to prozkoumání asi stojí.


hu_87
11.05.2021 5 z 5

(SPOILER) Tohle je pro mě jedna z těch více důležitých knížek, takže budu asi trochu zaujatá. Autor se v mnoha trefil tzv. do černého a vzbudil ve mně dojem, že mi někdo rozumí a naslouchá.
Autenticita, alias "být sám sebou", mít co nejméně obranných mechanismů a dělat v životě to, co chceme my a ne okolí - velmi široký pojem, který je v knize, pravda, pravidelně omílán, akorát pokaždé trochu jinak.
Samozřejmě, i já mám z oblasti psychologie načteno mnoho a kniha jako celek pro mě nebyla nějaký výcuc božích informací, které jsem nikde neviděla a neslyšela jako některé knížky - ale, tohle je asi jedna z mála knížek o tzv. seberozvoji, která mi přijde v něčem aspoň trochu užitečná a přínosná a knížka, která má opravdu skvělé myšlenky (které si stojí za to podtrhat). Autor mimoto často zmiňuje Maslowa, Rogerse, sem tam Freuda, ale také Aristotela a jeho pojetí tzv. dobra, takže kniha je spíš taková kombinace některých myšlenek některých klasiků z oblasti psychologie a myšlenek, které se někomu mohou jevit jako samozřejmé, ale bohužel to tak není.
Takže sečteno podtrženo, případní nadšenci do populárně - naučné literatury očekávající kupu nových vědeckých poznatků budou asi zklamaní. Toto je však celkem oddechová a vstřebatelná knížka, vhodná jak na přijímačky psychologie tak na běžné čtení u šálku kávy a výhodou je i to, že obsahuje hlavně praktické rady.
Takže dávám 5 hvězdiček, i když asi trochu zaujatě, protože ve mně kniha vzbudila prostě dojem, že mi někdo rozumí.

Alteriol
04.04.2020 3 z 5

Pevně věřím, že pro začátečníky ve vodách pozitivní psychologie a jedince, kteří na sobě začínají pracovat, ale nevědí jak, je tato kniha přínosná, nicméně mně se četla špatně, nutil jsem se do ní. Autor často odkazuje na mého oblíbence C.R.Rogerse a vysvětluje základní, zdravý směr růstu.
Ještě bych rád doplnil, že za nejpřínosnější část považuji poslední oddíl se cvičeními pro nalezení vlastní autentické polohy.

anezka5057
17.03.2020 3 z 5

Popravdě jsem od knihy očekávala víc :( kniha mě moc nebavila a proto ani dobře nečetla

klara1550
25.06.2019 3 z 5

Možná je to tím, že mám z této oblasti načteno hodně, ale kniha mě moc neoslovila. Mám pocit, že autor opakuje tisíckrát řečené. Na druhou stranu je možná dobře, že někdo tyhle myšlenky pospojoval dohromady zase trochu jinak než ti před ním. Kdybych měla něco ocenit, tak některá cvičení na konci.

Chesterton
08.11.2018 4 z 5

Práce na sobě je pro mě lehce zrádné heslo, v hloubi mé autenticity mi ani trochu nevoní:) Nejen, že jsem nahlédla, že tuším, kdo jsem. Zejména jsem si nad prvními kapitolami uvědomila jak jsou naše dětské instinkty zdravé. Jak urputně dokážeme někteří svou autenticitu bránit a zadělávat si na problémy. Společnost jako taková, nejen asi česká posttotalitní, celkem tíhne k přetvářce, která se vyplatí v krátkodobém horizontu. Je to obecně hloupá lidská vlastnost. Potěšila mě vlastní autenticita, ale i na nějakou tu obranu jsem narazila. Jediné co mi malinko nesedí je až absolutní bezbřehost, ale to je vlastnost odborných psychologických textů. Kniha se asi nejvíc vyplatí mladým rodičům, ale může otevřít oči komukoli :o)

lidunka1
15.10.2018 5 z 5

Knihu bych doporučila nejen psychiatrům a psychoterapeutům, ale všem, kteří chtějí na sobě udělat kus práce a posunout se v životě zase o krůček dál. Mám ji celou podtrhanou.

Sazovsky
26.08.2018 5 z 5

Kniha udělá rozdíl v životě toho čtenáře, který se rozhodne, že chce pro sebe objevit, kdo ve skutečnosti je. Protože mě kniha velmi oslovila, založil jsem i facebook komunitu s názvem #autentičnost.

Štítky knihy

psychologie

Autorovy další knížky

2018  83%Autenticita
2017  84%Co nás nezabije...

Kniha Autenticita je v

Právě čtených4x
Přečtených29x
Doporučených2x
Knihotéce15x
Chystám se číst54x
Chci si koupit19x